UPDATE 2 iulie, ora 12:05: Actrița Oana Mardare, care a fost luată cu forța de jandarmii clujeni în timpul mitingului de susținere a familiei tradiționale, a scris că nu înțelege de ce „Jandarmeria e agresivă cu un om care nu e agresiv”.
„Nu, nu sunt ok. Nu am înțeles nimic din ce s-a întâmplat azi. Din momentul în care am deschis gura într-un spațiu public, la o manifestare publică, într-un mod pașnic și pacifist și am fost luată pe sus… din momentul ăla nu am mai înțeles nimic. Asta e și problema mea în fond: nu înțeleg multe dintre lucrurile care se întâmplă în jurul meu. N-am înțeles de ce am fost azi dimineață la un marș de solidaritate în Cluj, la marginea Someșului, feriți de privirile oricărui clujean care s-ar putea simți jignit de câteva sute de oameni care promovau iubirea și drepturile omului. N-am înțeles de ce în Piața Avram Iancu e autorizată fără nicio problemă o manifestare care promovează ura și discriminarea. N-am înțeles de ce, eu cetățean, nu am voie să stau să ascult ce zice celălalt cetățean și să îmi permit să corectez afirmațiile lui eronate. N-am înțeles de ce eu, cetățean, sunt scoasă cu forța din spațiul public când le spun că, dacă mă lasă, plec de bună voie după ce se termină manifestarea la care vreau sa particip, pentru că mă interesează sincer să ÎNȚELEG. N-am înțeles de ce jandarmeria este agresivă cu un om care nu e agresiv. De ce sunt acuzată de violență când nu am fost violentă, de consum de alcool când nu consum alcool, de rebeliune când nu am fost rebelă. N-am vrut scandal. Revoluție. Atenție. N-am vrut să fiu curajoasă. Am vrut doar să văd câți oameni sunt în Piața Avram Iancu și să aud ce tip de discurs este considerat potrivit pentru „centru”. Dar mi-am permis să nu fiu de acord. În centru centrului. Și… asta nu se face. Nu sunt ok. Nu mă așteptam la asta. Sunt și o să fiu câteva zile tristă și (mai) pierdută în toate neînțelegerile mele… Mulțumesc celor care s-au solidarizat cu tristețea me.”, a scris actrița pe Facebook.
UPDATE 15:40: După ce a luat parte la mitingul comunității gay din Cluj, actrița Oana Mardare a fost ridicată cu forța de jandarmi. Femeia a fost prezentă și la mitingul Noii Drepte pentru susținerea familiei tradiționale, organizat în Piața Avram Iancu. Pentru că a tulburat evenimentul, femeia a fost ridicată de forțele de ordine, relatează Mediafax.ro.
Actrița Oana Mardare a purtat un tricou alb cu mesajul „#spunedrept”. În timpul mitingului Noii Drepte, femeia a întrerupt discursurile, susținând că marșul LGBT, la care a luat parte, nu a fost unul obscen.
Membrii Noii Drepte din cadrul PRU și PRM le-au cerut jandarmilor să-i îndepărteze pe Oana Mardare pe motiv că ar fi o „provocatoare”.
Jandarmii au luat-o pe femeie din mulțime și au încercat s-o bage într-o dubă. Femeia s-a zbătut, s-a așezat pe asfalt în Piața Avram Iancu. Ea a fost, însă, ridicată de forțele de ordine.
Actrița Oana Mardare de la Teatrul Independent „Reactor” din Cluj a fost transportată la secția 2 Poliție din Cluj-Napoca.
sursă foto: stiridecluj.ro
Cunoscută drept o susținătoare a comunității LGBT, tânăra a susținut în fața anchetatorilor că a fost o „manifestare liniștită”, arată sursa citată.
„S-a dat acolo un mesaj de pace. Nu este normal ca o comunitate să se ridice împotriva celeilalte. Eu sunt pentru dialog. Am vrut dialog”, a spus aceasta.
Oana Mardare este cercetată pentru tulburarea desfășurării unei manifestări publice.
„Facem cercetări şi vom da un comunicat la final. Mi se pare normal să se respecte legea. S-a dat autorizaţie pentru desfăşurarea unei manifestări publice şi legea trebuie respectată. Vom verifica dacă a fost o intervenţie în regulă a jandarmilor. Persoana respectivă a fost condusă la Secţia 2 de Poliţie din Cluj-Napoca pentru cercetări privind tulburarea desfăşurării normale a unei manifestări publice”, a spus comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Sebastian Cliţan.
La secția de Poliție a ajuns și avocatul Oanei Mardare, actrița care a fost ridicată de jandarmi.
Zeci de persoane participă la mitingul Noii Drepte din Cluj-Napoca. Manifestanții au afișat pancarte cu mesaje împotriva homosexualității și pentru normalitate precum: „Marşul Normalităţii pentru familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie”, „Clujul nu este Gomora”, „Pentru familia tradiţională”.
Marșul, care a fost autorizat de Primărie, a început pe o stradă din apropierea stadionului Cluj Arena, informează Mediafax.ro. Manifestanții au purtat tricouri cu motto-ul „#spunedrept”, care a fost scris în mai multe limbi.
Totodată, cei care au participat la marșul gay din Cluj au fluturat steaguri în culorile curcubeului și au afișat pancarte cu mesaje precum „Creează punţi de legătură între oameni”, „Tradiţia noastră este iubirea”, „Dacă copilul tău ar fi gay, ai mai vrea să fie fericit?”, „Drepturile omului, drepturile LGBT”, „Corpul meu, drepturile mele”, „Vrem doar să ne lăsaţi să iubim şi să trăim în pace în România”.
::placeholdeR–>
Citește și EXCLUSIV / Striviți sub cabina mastodontului. Doi dintre militarii morți au fost scoși de sub camion, altul a fost găsit la 30 de metri de mașină
Lucianul Dunăreanu, organizatorul marșului „Cluj Pride”, a declarat, pentru sursa citată, că membrii comunității LGBT sunt cetățeni care ar trebui să aibă drepturi egale.
„Este un moment istoric pentru comunitatea LGBT din România. Ne-am săturat să stăm în case între patru pereţi, ne-am săturat să fim invizibili, a venit momentul nostru să ieşim în stradă şi la Cluj pentru că, dacă suntem cetăţeni cu obligaţii egale, ar trebui să avem şi aceleaşi drepturi, cum ar fi dreptul la moştenire, dreptul de a fi aparţinător, de a cumpăra un imobil alături de prietenul tău. Nu avem 14 drepturi pe care ceilalţi le au. Ne dorim o lege a parteneriatelor civile, nu vorbim de căsătorie, ci ca aceste drepturi pe care nu le avem, să le avem. Acesta este motivul pentru care ieşim în stradă, deoarece strada este a tuturor. Şi noi avem dreptul să protestăm, să ieşim în stradă”, a precizat Dunăreanu, pentru Mediafax.
Politicieni prezenți la marșul gay din Cluj
Printre cei care au luat parte la marș s-au numărat și fostul senator UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter, şi actualul deputat USR, Adrian Dohotaru.
Eckstein și-a exprimat solidaritatea față de „băieții și fetele” care au luat parte la marșul gay din Cluj pe care-l consideră „ultra ok”.
„Sunt mândru că sunt clujean, mi-e jenă că Primăria Cluj-Napoca nu a autorizat într-un loc vizibil, în centrul oraşului, această paradă, dar şi de organizatori care au acceptat acest lucru. Dacă vrei să te arăţi, te duci în centru, să te vadă lumea. Particip cu bucurie”, a spus fostul senator UDMR.
Deputatul USR, Adrian Dohotaru, a menționat că este un susținător al drepturilor minorităților și al diversității.
„Cu USR ne-am poziţionat foarte clar, susţinem parteneriatul civil într-o proporţie de peste 90% dintre membrii care fac parte din Comitetul Executiv. Este foarte bine că avem astfel de marşuri, să arătăm diversitatea oraşului”, a menționat Dohotaru.
La câțiva metri de locul în care s-a desfășurat marșul, mai multe persoane au afișat, în semn de protest, un banner cu mesajul „Când lumea se întoarce cu fundul în sus, noi rămânem cu picioarele pe pâmânt. Noi, clujenii”.
Pe toată durata evenimentului, oamenii, care au participat la primul marș de acest tip în Cluj, au fost supravegheați de jandarmi și de polițiști locali.
Tot sâmbătă, în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, are loc un miting al Asociației „Noua Dreaptă”, în favoarea familiei tradiționale.
sursă foto: Facebook
Citește și Atenție! Pe fondul caniculei, apare epuizarea termică. Cine sunt persoanele cele mai afectate, cum se previne și cum se tratează