Dacă ți s-a întâmplat să fi pus într-o astfel de situație neplăcută cu siguranță ți-ai pus întrebarea ce s-a întâmplat, cât de gravă este problema și cât costă reparația. De aceea, pentru astăzi ne-am propus să-ți spunem tot ceea ce trebuie să știi despre acest martor de bord și ce trebuie să faci atunci când acesta se aprinde.
Cuprins:
Ce este martorul „check engine”?
Martorii de bord sunt împărțiți în trei categorii fiecare dintre acestea cu semnificația și culoarea specifică. Există martori de bord de culoarea roșu, galben sau portocaliu, respectiv verde sau albastru.
„Check engine” se încadrează în cea de-a doua categorie, ceea ce înseamnă că semnalează o defecțiune care necesită o verificare amănunțită.
Martorul „check engine” este acel martor reprezentat de o pictogramă care are forma motorului. Odată cu aprinderea acestui semnal luminos este recomandat să găsești un service specializat unde să mergi ca să efectuezi o diagnosticare a motorului.
În Unele disfuncționalități indicate de acest martor se remediază de la sine, altele pot fi rezolvate pe loc chiar de căre șofer. Dar, în cazul altor defecțiuni, va trebui o părere avizată din partea unui specialist.
Ce probleme semnalează martorul „check engine”
Când se aprinde, martorul „check engine” semnalează o problemă minoră, cum ar fi defectarea unui senzor sau un voltaj scăzut al acumulatorului. În același timp, îți poate indica o defecţiune gravă care, în cazul în care o ignori, este foarte posibil să provoace daune extrem de costisitoare.
În același timp, acest martor se aprinde atunci când este detectată o problemă la nivelul bușonului rezervorului de carburant, care fie nu a fost bine fixat, fie s-a deteriorat. De asemenea, mai poate semnala o defectare a sondei Lambda sau a catalizatorului (convertorul catalitic), care necesită înlocuire.
O altă situație în care „check engine” se aprinde este aceea când apare o problemă la motor, care fie constă în defectarea unei bujii, care trebuie înlocuită, sau îți „spune” că trebuie schimbat uleiul de motor. Mai sunt și alte cauze pentru care martorul „check engine” se aprinde: înfundarea supapei EGR, sau funcționarea necorespunzătoare a unuia dintre cilindri.
Este posibil ca martorul despre care vorbim să se aprindă atunci când nu ai mai pornit demult mașina. În mod normal, acesta ar trebui să se stingă după câteva ore de la pornirea motorului. Dar, dacă nu se stinge, îți sugerăm să faci o vizită într-un service.
Ce trebuie să faci când se aprinde martorul „check engine”
Martorul „check engine” este la fel de important ca oricare dintre ceilașți martori de bord. De aceea, este recomandat să nu îl ignori sau să amâni diagnosticarea eventualelor defecțiuni pe care acesta le semnalizează. Dacă vei face asta s-ar putea ca daunele să fie mult mai mari și mai costisitoare.
În cazul aprinderii martorului „check engine” în tabloul de bord nu înseamnă că trebuie să oprești imediat motorul, dar o verificare rapidă nu strică niciodată.
Faptul că stă aprins continuu nu înseamnă obligatoriu că mașina ta a suferit o defecțiune gravă. Însă, este bine să te prezinți într-un service autorizat pentru a face o verificare cu o interfață de diagnoză (OBD II).
Există lucruri pe care le poți face și tu pentru a evita aprinderea acestui martor. Astfel, este recomandat să verifici periodic sistemul de răcire și nivelul uleiului de motor.
Totodată, este bine să folosești combustibil de calitate pentru că, în caz contrar, există posibilitatea să apară probleme mai grave la nivelul motorului.
Iată și alte operațiuni pe care este indicat să le faci dacă se aprinde martorul „check engine”:
- dacă după pornirea motorului martorul rămâne aprins, lasă mașina la ralanti câteva minute și verifică dacă mașina degajă fum gri sau albastru;
- ascultă motorul, mai ales în timp ce conduci, și încearcă să sesizezi dacă apar zgomote;
- dacă martorul se aprinde în timpul condusului, oprește și verifică racordurile și furtunurile de sub capotă;
- dacă motorul pierde din putere, monitorizează turațiile;
- dacă martorul clipește în rșu trebuie să oprești de urgență motorul și să chemi ajutoare pentru că este vvorba despre o defecțiune gravă..
Atenție! Dacă martorul „check engine” se aprinde în mers, dar nu observi nimic ciudat în comportamentul mașinii tale, poți să-ți continui drumul, însă oprește-te la primul service și fă o verificare amănunțită.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!