Astfel, la un sfert de veac de la masacrul din Tiananmen, autorităţile au decis să suplimenteze numărul forţelor de ordine din zonă şi să interzică accesul tuturor, inclusiv pe acela al presei, în Piaţa Tiananmen.
Aceasta este considerată drept cea mai amplă acţiune a poliţiei chineze din ultimii ani.
În acest context, manifestările de pe 4 iunie din Beijing au fost precedate de o serie de arestări, inclusiv de detenţii la domiciliu. 15 persoane au fost duse în arest pentru că au organizat, într-un apartament din Beijing, comemorarea a celor 25 de ani de la evenimentul tragic din Tiananmen.
„Acest lucru se întâmplă pentru că a crescut numărul celor nemulţumiţi de situaţia din ţară. Oficialii sunt îngrijoraţi că acest lucru va avea un efect de domino şi le va ameninţa existenţa”, apreciază analistul Zhang Lifan.
Mai mult, presa internaţională relatează că autorităţile de la Beijing au decis să întrerupă serviciile Google, Facebook şi Twitter, iar unii dintre jurnaliştii prezenţi în capitala Chinei au fost avertizaţi că, în cazul în care vor atinge în relatările lor subiecte delicate, vor suporta consecinţe.
A CURS SÂNGE ÎN TIANANMEN
Sute de oameni – unele date arată că ar fi vorba chiar despre mii de persoane – au murit pe 3 iunie 1989 în Piaţa Tiananmen, când armata a deschis focul asupra demonstranţilor, în cadrul celei mai mari demonstraţii studenţeşti care a avut loc în China.
Oficial însă, autorităţile de atunci au negat rolul determinant al armatei în ceea ce a fost numit „Masacrul din Tiananmen” şi au calificat cele petrecute în marea piaţă drept o revoltă contrarevoluţionară.
„Guvernul chinez a ajuns mai demult la o concluzie cu privire la vremurile tulburi de la finalul anilor ’80”, a precizat, ieri, Hong Lei, purtător de cuvânt al ministrului chinez de Externe.
„În ultimele trei decenii şi chiar mai mult, reformele şi realizările Chinei în domeniul social şi economic au fost apreciate la nivel mondial. Construcţia democraţiei şi a spiritul legii sunt, în continuare, în plin proces de dezvoltare”, a adăugat oficialul chinez.
În ceea ce priveşte recentele arestări, desfăşurate în preajma zilei de 4 iunie, acesta a declarat: „În China sunt numai infractori; nu există aşa-zişi disidenţi„.
Cert este că şi acum, după 25 de ani de la evenimentele sângeroase din capitala Chinei, o imagine a rămas imprimată pe retina lumii întregi. Este vorba despre bărbatul în cămaşă albă care, doar cu sacoşa în mână, a reuşit să ţină piept tancurilor care se retrăgeau din Piaţa Tiananmen. Cu o sacoşă în mână şi de un calm impenetrabil, chinezul s-a aşezat în faţa blindatelor şi chiar a urcat pe primul dintre ele, încercând să-i convingă pe militari să renunţe la a mai interveni în conflict.