Judecând după mediile celor care studiază aici şi după rezultatele la concursurile şcolare, Colegiul Naţional I.L. Caragiale este, fără doar şi poate, una din cele mai bune instituţii de învăţământ din ţară. Însă chiar şi la acest nivel, gradul de dificultate al subiectelor de la proba de matematică li s-a părut copiilor ca fiind unul ridicat.
“Deşi am încheiat gimnaziul cu media 9,91 şi am studiat intens pe toată durata gimnaziului, subiectele la geometrie mi-au cam dat bătaie de cap. Cel puţin la unul din ele era o capcană şi, doar dacă te prindeai de asta, ştiai ce e de făcut”, ne-a spus Alexandru Frînculeasa. De aceeaşi părere e şi Sofia, colega lui.
«Mai dificil ca la olimpici»
“A fost chiar mai dificil decât au avut olimpicii în sesiunea specială. Au fost multe subiecte grele, dar sper totuşi să iau o notă onorabilă şi să pot rămâne la Caragiale, profil mate- info”, adaugă aceasta.
Emoţiile aşteptării rezultatelor acestei probe sunt cu atât mai mari cu cât prestaţia elevilor din clasele a VIII-a la simularea din primăvară de la mate a fost jalnică!
Doar 30,4% au reuşit să ia notă peste 5 la această probă, motiv pentru care Ministerul Educaţiei a decis la acea vreme să facă publice modele suplimentare pentru pregătirea elevilor. Rămâne de văzut mâine, la afişarea rezultatelor, dacă măsura a folosit la ceva sau nu…
«Cineva trebuie să învârtă şi şurubelniţa»
Ştefan Vlaston (foto), profesor de matematică şi preşedintele asociaţiei Edu Cer, susţine că subiectele nu au fost atât de grele pe cât se plâng copiii.
“Au fost cu 20% mai uşoare decât în ultimii ani. Cine a trecut ca gâsca prin apă n-avea şanse prea mari să se descurce, dar un elev de nivel mediu poate lua fluierând un 7- 8. Mai greu însă se va obţine 10, din cauza unor subiecte de geometrie. Dar nu toţi copiii trebuie să ştie matematică. Avem nevoie şi de meseriaşi care să învârtă şurubelniţa”, susţine acesta.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro