Într-un mesaj transmis ziarului Libertatea prin intermediul lui Alejandre Alajbegovici, asistentul său, Catherine a mărturisit că ”suntem bine și sper același lucru pentru tine, colegii tăi și familiile voastre. Situația de la Lourmarin este bună, în sensul că avem norocul să trăim într-un mediu curat. E și va rămâne paradisul nostru”.
Lourmarin, situat în Departamentul Vaucluse, din Provence, între albia râului Durance și culmile Luberonului, în mijlocul măslinilor și pomilor fructiferi, e considerat unul dintre cele mai frumoase sate din Franța. Așezarea cu 1.000 de suflete e străjuită de o impunătoare fortăreață.
Firește, ne este dor să ne întâlnim prietenii și familia, dar trebuie să rămânem răbdători și precauți.
Catherine Camus:
”Recomandarea noastră pentru lectură pe timp de pandemie e să citiți acest volum”
Catherine și asistentul său mărturisesc că ”suntem ocupați chiar și în această perioadă de criză a coronavirusului, Este un interes uriaș pentru romanul «Ciuma». Mulți cititori din întreaga lume găsesc asemănări cu ceea ce trăiesc în prezent. Avem comenzi de vânzări foarte multe. Iar recomandarea noastră pentru lectură pe timp de pandemie e să citiți acest volum publicat prima dată în 1947”.
Ce sunt sigură e că persoane care încă citesc, citesc Camus! Nu a fost niciodată abandonat de cititorii săi. Camus este citit enorm.
Catherine Camus, anul trecut, într-un interviu pentru Libertatea:
”Vă transmitem dorințele noastre cele mai sincere de sănătate. Așteptăm cu nerăbdare ca viața să revină la normal și să ne putem revedea. Cu o carte de Albert Camus în față”, a încheiat Catherine mesajul special pentru Libertatea și cititorii ziarului.
Romanele au partea lor de contribuţie la înţelegerea unor fenomene sociale complexe, tocmai pentru că literatura se focalizează altfel asupra omului decât o fac presa şi ştiinţele sociale. Iar acest moment în care aproape un miliard de pământeni sunt în carantină, merită să ne întoarcem spre această sursă de înţelepciune datorită privirii nuanţate pe care scriitorii o aruncă asupra omului şi a contradicţiilor sale.
Dramaturgul Matei Vișniec, într-un text pentru RFI: