MENIU CAUTĂ

Specialiștii au „tradus” pentru Libertatea gesturile „bărbatului în alb”, care ar fi coordonat intervenția jandarmilor. „Lacrimogene!”

Distribuie

O fotografie aparent bizară, cu un bărbat îmbrăcat în haine albe de in, în fața trupelor echipate de intervenție ale Jandarmeriei. Ca un dirijor în fața unei orchestre pregătite să atace cea mai importantă parte a operei. Și toți ochii sunt ațintiți către mâna dirijorului. E un moment de maximă tensiune, vineri, 10 august. La mitingul diasporei, transformat într-un război de stradă. 

Deşi la prima vedere a părut un haos generalizat, intervenția în forță a jandarmilor din 10 august a fost bine coordonată și s-au folosit mesaje codate. Acestea fac parte din Procedura de Operare Standard (n.r. – SOP). Aceste coduri se traduc într-un limbaj nonverbal al membrilor fiecărui detaşament, adică acele grupuri compacte de jandarmi.

Liderul, în cazul nostru „bărbatul în alb”, face aceste semne, iar restul echipei reacţionează sau îl  urmează la scurt timp. Pe baza fotografiilor surprinse în Piața Victoriei, Libertatea a încercat, cu ajutorul unor experți, să interpreteze comenzile „bărbatului în alb”. 

„30 de secunde” sau „închideți cercul”

Cea mai sugestivă imagine îl surprinde pe bărbatul în alb în fața unui grup de jandarmi aliniați, cu scuturile în față.

Experții spun că, fără dubiu, acesta era liderul, îmbrăcat în civil, al detașamentului de jandarmi care opera în zona respectivă.

În fotografie este surprins cu mâna dreaptă ridicată, având degetul mare și arătătorul în formă de semicerc.

Cătălin Răzvan Paraschiv, în fața jandarmilor din Brigada Specială de Intervenție, folosind mesaje codate: ”închideți coloana” sau

Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Acesta este clar un semn operativ, un ordin dat echipei sale.  El diferă de la unitate la unitate și reprezintă secret de serviciu.

Experții militari consultați de Libertatea spun că gestul său poate să însemne „interveniți în 30 de secunde” sau  „închideți cercul”. Există și varianta ca durată de timp, cele 30 de secunde, să fie diferită de la o unitate la alta.

În cazul de față, aceiaşi analiști citați spun se aplică prima variantă, cea a unui ordin de atac, având în vedere poziția jandarmilor din detașament.

În aceeași fotografie, bărbatul în alb mai avea și pumnul strâns lângă corp. Dacă îl ridica, cel mai probabil ar fi însemnat „Atenție!”.

Semnal pentru folosirea armelor?

O altă fotografie îl arată pe același bărbat, îmbrăcat în haine albe şi cu eşarfă maro, făcând un gest în formă de L cu arătătorul și degetul mare. În limbaj militar, acesta poate să reprezinte un semnal pentru folosirea armelor din doare, în cazul de faţă gaze lacrimogene, sau tot o cifră care să indice un interval de timp.

Pe internet există deja mai multe cataloage și animații cu limbajul militar la nivel internațional:

sursa: funkertactical.com

Cine este „dirijorul în alb”

„TE PREGĂTEȘTI CUM VREI SĂ ACȚIONEZI ȘI ACȚIONEZI CUM TE-AI PREGĂTIT !”

Sub acest motto, Brigada Specială de Intervenții a Jandarmeriei „Vlad Țepeș” (BSIJ) își desfășoară activitatea. La conducerea ei se află comandantul Cătălin-Răzvan Paraschiv, un om despre care nu se știu multe informații. Nici măcar la cerere, Jandarmeria Română, instituția sub care Brigada Specială își desfășoară activitatea, nu a vrut să dea, invocând protecția datelor cu caracter personal.

Foto: Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei/ Facebook

Comandantul Cătălin-Răzvan Paraschiv ar fi cel care a coordonat intervenția agresivă a jandarmilor, la protestele de vineri. Toate imaginile îl arată pe bărbatul în alb dirijând jandarmii din Piața Victoriei.

În afară de câștigurile sale bănești, există doar informații privind decorarea sa: în 2012, fostul ministru de Interne Traian Igaș i-a dat titlul de excelență „Jandarmul anului”, iar fostul președinte Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul „Bărbăție și Credință” în grad de Ofițer.

Din 2005, Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei a devenit o structură specializată, cu statut militar, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, potrivit propriului site, atribuțiile BSIJ și ale lui Cătălin-Răzvan Paraschiv sunt de asigurare și restabilire a ordinii publice, de combatere a terorismului și a criminalității, de asigurare a protecției instituțiilor și de neutralizare a amenințărilor grave la adresa acestora.


Citește și:

EXCLUSIV/ Momentul în care jandarmerița bătută este scoasă din mulțime și merge singură. ”Fraților, unde dracu m-ați dus!” – VIDEO

Citește mai multe despre Cătălin-Răzvan Paraschiv, Vlad Țepeș, piata victoriei și proteste pe Libertatea.

Comentarii