Mă gândesc că sunt atâți oameni bolnavi pe lumea asta și mă întreb dacă este corect să cer bani pentru sănătatea mea.

Elena Orac:

Reporter Libertatea: Ce crezi despre România, Elena?
Elena: “România este țara mea de suflet! Nu mă văd locuind în altă parte! Îmi doresc din toată inima să se investească mai mult în sistemul sanitar! Aș fi vrut să am șansa la vindecare aici! Sper ca în viitorul apropiat să putem avea mai mult sprijin în domeniul medical!”

Drumul Bucureștiului pentru a treia opinie

“Uite, tu iei de aici și eu iau din partea asta”, spune Adrian și întoarce farfuria cu clătite astfel încât Elena să ajungă la partea cu mai mult sirop de ciocolată. Cei doi stau la masa unei clătitării din nordul Bucureștiului, după o dimineață obositoare. Aluatul dulce din farfurie vine ca o recompensă.

Mesajul tulburător de 1 Decembrie al Elenei, o fată de 24 de ani bolnavă de scleroză multiplă: “Cu dragoste, pentru țara mea, care nu mă poate trata!”
Elena și Adrian la o clătitărie din București. Foto: Eli Driu

Au condus patru ore și 300 de kilometri din Galați pentru a ajunge la Clinica de Neurologie Neuroaxis din Capitală. Au vrut să ceară o a treia opinie medicală după ce tratamentele pe care le-a urmat Elena pentru boala ei n-au avut nici un efect.

La 24 de ani, Elena suferă de scleroză multiplă, o boală autoimună care afectează sistemul nervos.

Un Pământ cât o sfoară

Tânăra are o siluetă subțire și un chip ca de copil. Zâmbește cu gura până la urechi când vorbește despre cum și-a găsit jumătatea, pe Adrian, sau despre cum se joacă adesea cu nepoții ei. Atunci când stă jos, nu ai nici o informație despre starea ei grea. Dar, când se ridică și vine spre tine, adaugă pași timizi, de parcă și i-ar număra în gând, un joc al echilibrului pe un Pământ devenit subțire cât o sfoară.

Descrisă în cei mai simpli termeni, scleroza multiplă e absolut imprevizibilă în manifestări, se comportă diferit de la caz la caz. Simptomele apar și dispar, apoi revin iar. Suferința atacă mai ales adulții tineri și femeile. În România, aproximativ 7.500 de persoane au acest diagnostic implacabil.

Scleroza multiplă afectează gândirea, vederea, mișcarea și vine la pachet cu o oboseală excesivă. Nu se transmite genetic și nu este nici contagioasă, iar cauzele ei sunt încă necunoscute.

Nu are leac, ci doar tratamente care o țin în frâu.

Privirile care o scanează

Soții Orac au ajuns la București din nevoia de a confirma dacă tratamentele pe care le-a urmat Elena au încetinit evoluția bolii.

Tratamentele, de la terapia cu interferon și până la introducerea în corpul bolnavului a unor doze mari de vitamina D, îi pot ajuta pe cei afectați să gestioneze scleroza.

Ca și boala, nici tratamentele acestei maladii nu suportă pronosticuri. Pot avea rezultate sau nu. Iar rezultatul cel mai bun nu e vindecarea, ci încetinirea bolii. În această nesiguranță trăiesc bolnavii de scleroză multiplă zi de zi.

Un doctor tânăr îi analizează radiografiile Elenei. Apoi o roagă să se plimbe pe hol pentru a vedea cât de afectată îi este motricitatea. Elena se rușinează și mai mult, pentru că în jur sunt oameni care stau jos pe scaune și se uită la ea.

Simte, ca de fiecare dată când merge, că toate privirile o scanează și în mintea celor din jur se derulează scenarii despre ce a pățit. E, desigur, un efect psihologic de lupă, pentru că oamenii nu o judecă, dar mulți dintre noi avem aceeași senzație când mergem de stradă, cu atât mai mult Elena Orac, cea care pășește pe funia subțire a Pământului.

Mesajul tulburător de 1 Decembrie al Elenei, o fată de 24 de ani bolnavă de scleroză multiplă: “Cu dragoste, pentru țara mea, care nu mă poate trata!”

Elena și Adrian, îngândurați după ce au ieșit din clinica Neuroaxis din București. Foto: Eli Driu

Cealaltă mână

Medicul îi spune că va analiza RMN-ul și să revină săptămâna viitoare. “Eu cred că Dumnezeu are grijă de mine și mă va ajuta”, îi spune ea medicului, zâmbind și ștergându-și lacrimile în același timp.

“Ei, haide, am ajuns până aici și plângi acum?”, o încurajează Adrian, soțul ei. “Bineînțeles că va fi bine”, spune el convins. Spre ieșirea din clinică, verifică din nou dacă în punga de plastic pe care o ține în mâna dreaptă sunt toate actele medicale ale Elenei.

Mesajul tulburător de 1 Decembrie al Elenei, o fată de 24 de ani bolnavă de scleroză multiplă: “Cu dragoste, pentru țara mea, care nu mă poate trata!”
Elena își analizează fiecare pas când merge. Se uită în jos, în timp ce îi ține de mână pe Adrian și pe Andreea, o prietenă de familie. Foto: Eli Driu

Cealaltă mână i-o oferă Elenei ca sprijin pentru a păși mai sigur pe trotuarele aglomerate ale Bucureștiului până ajung la mașina care îi va aduce înapoi în satul Odaia Manolache, aflat la 30 km din Galați, unde locuiesc împreună din 2014.

O săptămână mai târziu, cei doi se întorc în Capitală.

Elena află că cele două tratamente pe care le-a urmat până în prezent n-au încetinit boala. Își reproșează că n-a venit mai devreme la București ca să ceară o altă opinie medicală.

Culpabilizarea este un alt risc al pacientului. El crede că a pierdut timp prețios în care boala a avansat și asta nu-l ajută.

Într-o vacanță de vară

Elena și Adrian s-au cunoscut în vara anului 2010. Ea avea 15 ani, el, 23. Elena venise din Bârlad să-și petreacă vacanța de vară alături de verișoara ei în satul Costi, la 10 km de Galați.

S-au întâlnit la insistențele verișoarei Elenei, care i-a spus că trebuie să cunoască un băiat. “Am zis că ce-mi trebuie mie băiat? Mă ciufulește naibii maică-mea”. Nu mai avusese niciodată un iubit.

Prima lor întâlnire a fost într-o seară de duminică în grădina publică din Galați.  “Mi-a fost drag de el și cred că, într-un fel, și el și-a promis că o să aibă grijă de mine. S-a liniștit după ce m-a cunoscut. Înainte era mai mult prin cluburi, cu băieții“, râde tânăra.

Să nu mai facă pe oarba

Patru veri mai târziu erau în toiul pregătirilor pentru nuntă.

Într-o după-amiază, când era cu Adrian în mașină, Elena a observat că nu vede cu coada ochiului drept peisajul de pe marginea drumului.

Atunci a simțit primii fiori de teamă, însă Adrian a liniștit-o spunându-i că probabil este doar o conjunctivită. Au mers împreună la patru cabinete de oftalmologie, dar nici un medic nu a știut să-i dea un diagnostic, ci doar i-au spus “să nu mai facă pe oarba”.

“Mi-au spus că îmi dau concediu medical și fără să mă prefac”, își amintește Elena.

Nu înțelegea de ce medicii îi vorbesc atât de dur. În cazul ei nu se putea pune problema de concediu medical. Avea numai 19 ani și abia dăduse Bac-ul. 

Abia al cincilea oftalmolog i-a spus că ar trebui să facă un RMN cerebral. L-a făcut pe 1 septembrie, iar pe 5, cu trei săptămâni înainte de nuntă, a primit diagnosticul: scleroză multiplă recurent remisivă (simptome care apar și dispar).

“Lasă că o rezolvăm”

“Nu mai știam ce e cu mine sau ce să cred. Adi a fost cel care mi-a spus să mergem înainte cu nunta și că vom rezolva după aceea cu diagnosticul. Nunta era deja organizată în mare parte”, povestește Elena în șoaptă.

Pe 27 septembrie 2014 s-au căsătorit. A fost o zi fericită pentru amândoi, o zi în care au încercat să nu se gândească la altceva, chiar dacă Elena nu vedea cu ochiul drept din cauză că nervura ochiului drept era atrofiată.

Mesajul tulburător de 1 Decembrie al Elenei, o fată de 24 de ani bolnavă de scleroză multiplă: “Cu dragoste, pentru țara mea, care nu mă poate trata!”
Elena ne arată fotografiile de la nuntă și ne povestește cum a fost diagnosticată cu scleroză multiplă înainte cu trei săptămâni de căsătorie. Foto: Sorin Cioponea

La patru dimineața, au exersat împreună câțiva pași pentru muzică populară și vals. “Nimic nu știa, i-am arătat eu niște mișcări și după am exersat după niște clipuri pe YouTube“, râde Elena. Seara au petrecut alături de cei peste 100 de invitați.

Mesajul tulburător de 1 Decembrie al Elenei, o fată de 24 de ani bolnavă de scleroză multiplă: “Cu dragoste, pentru țara mea, care nu mă poate trata!”
Adrian și Elena au făcut fotografiile pentru albumul de nuntă în grădina publică din Galați, unde s-au cunoscut. Foto: Sorin Cioponea

Au fost momente când simțeam că mă bușește plânsul, dar el zâmbea și îmi zicea «Lasă că o rezolvăm».

Elena Orac:

Din ultimii bani de nuntă și-au luat mobilă pentru camera cu pereții roz din casa părinților lui Adrian – acolo locuiesc cei doi. Un dulap alb, un pat, un televizor și două etajere: una pentru fotografiile de la nuntă, alta, pentru icoane.

Mesajul tulburător de 1 Decembrie al Elenei, o fată de 24 de ani bolnavă de scleroză multiplă: “Cu dragoste, pentru țara mea, care nu mă poate trata!”
Elena și Adrian au câte un loc special în camera lor pentru fotografiile de la nuntă și icoane. Foto: Sorin Cioponea

După nuntă s-a dus la cabinetul unui cunoscut neurolog din Galați. Acolo i s-a spus că pentru diagnosticul său nu există tratament în oraș și-ar trebui să meargă la Iași sau București.

În octombrie s-a dus la Iași, unde a stat o săptămână internată, timp în care medicii i-au făcut puncție lombară în urma căreia au extras lichid cefalorahidian pe care l-au trimis în Germania pentru analize. Acolo i s-a confirmat diagnosticul.

Adrian a ținut morțiș ca pe Elena să o vadă cel mai bun doctor din Iași de la vremea aceea, Cristian Popescu.

Am mers la etaj și am intrat peste el în cabinet. N-a mai avut ce să facă decât să ne primească.

Adrian Orac, soțul Elenei:

Elena s-a înscris în programul național al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru a primi tratament. Trei luni s-a rugat să fie pusă pe lista beneficiarilor.

În ianuarie 2015 a fost sunată și-a primit un răspuns pozitiv. Ea face parte dintre pacienții cei mai tineri, cu diagnosticul încă în stadiu incipient, deci care au mai multe șanse să supraviețuiască.

De atunci a luat Avonex, sub formă injectabilă. Adrian i-a făcut injecția în spate, în fiecare vineri dimineață, timp de un an, până când când Elena a avut un puseu, perioada de criză în care se intensifică simptomele sclerozei multiple. A simțit cum îi amortește toată partea dreaptă a corpului și nu mai poate sta pe picioare. Sfoara Pământului se răsucește cu totul.

Așa că a schimbat tratamentul cu Rebif, care trebuia injectat de trei ori pe săptămână, dar nici acesta nu a încetinit boala. Din 2016, în fiecare an i-a apărut o nouă leziune pe creier. Singura care nu este activă este cea care i-a apărut în 2019, după cum i-au explicat medicii de la București. Însă și aceasta se poate activa oricând, ceea ce poate să-i agraveze simptomele.

Mesajul tulburător de 1 Decembrie al Elenei, o fată de 24 de ani bolnavă de scleroză multiplă: “Cu dragoste, pentru țara mea, care nu mă poate trata!”
Medicul din București o roagă pe Elena să meargă pe hol ca să vadă în ce măsură merge dezechilibrat. Foto: Eli Driu

O nouă șansă

Elena vrea să facă tot ce-i stă în putere ca să trăiască mult și să devină mamă. Așa că intenționează să ia drumul Rusiei, unde a aflat că se aplică o terapie, considerată încă experimentală, dar care s-a dovedit că are șanse de stagnare a bolii: transplantul de celule stem.

Medicii de la Pirogov Hospital A.A. Maximov Clinic din Moscova i-au spus că o așteaptă în luna februarie. Singura problemă o reprezintă banii.

Întreaga intervenție costă 60.000 de euro, sumă imposibil de strâns de cei doi. Salariul lui Adrian de la Selgros și al Elenei, de recepționeră la un bazin pentru copii, nu depășesc 4.000 de lei.

Ca să poată face acest transplant, Elena și-a întrerupt tratamentul cu Rebif la începutul lunii noiembrie, ceea ce o supune unor riscuri majore. “E posibil ca boala mea să avanseze și mai mult în această perioadă. A trebuit să întrerup tratamentul de până acum ca să pot beneficia de transplantul cu celule stem. Însă tratamentul ăsta reprezintă șansa mea de a duce o viață normală și-atunci îmi asum riscurile”, ne explică Elena în timp ce respiră cu greutate.

Mesajul tulburător de 1 Decembrie al Elenei, o fată de 24 de ani bolnavă de scleroză multiplă: “Cu dragoste, pentru țara mea, care nu mă poate trata!”
Elenei îi vine să plângă de fiecare dată când vorbește despre diagnosticul său. Foto: Sorin Cioponea

În ultimii patru ani nu a spus nimănui că are scleroză multiplă. Singurul care a știut a fost Adrian. Tot el a fost cel care a convins-o că pentru a strânge cei 60.000 de euro trebuie să-și spună povestea și să învețe să accepte ajutorul celor din jur.

Astfel, Elena a ajuns să le povestească celor apropiați prin ce trece, ba chiar să-și spună povestea și pe rețelele de socializare.

Adrian a creat un cont pe Facebook pentru donații, unde până acum s-au strâns 8.340 de euro. În plus, în contul lui Adrian și al Elenei s-au strâns 14.690 de euro.

Totodată, împreună cu jandarmul Cristi Onofrei, a organizat pe 17 noiembrie un cros, unde zeci de oameni au alergat pentru Elena și au donat peste 2.000 de euro.

Mesajul tulburător de 1 Decembrie al Elenei, o fată de 24 de ani bolnavă de scleroză multiplă: “Cu dragoste, pentru țara mea, care nu mă poate trata!”
Adrian aleargă pentru prima oară la un cros. „Mă fac și atlet pentru Elena“, se amuză el. Foto: Sorin Cioponea

În total, au strâns aproximativ 25.000 de euro. Această sumă reprezintă mai puțin de jumătate din cât are nevoie Elena.

Mesajul tulburător de 1 Decembrie al Elenei, o fată de 24 de ani bolnavă de scleroză multiplă: “Cu dragoste, pentru țara mea, care nu mă poate trata!”
Jandarmul Cristi Onofrei este cel care l-a ajutat pe Adrian și Elena să organizeze crosul pentru strângerea de fonduri. Nu este prima dată când jandarmul să implică în organizarea unor evenimente caritabile. Foto: Sorin Cioponea

Singurul adult care se joacă adesea cu copiii

Pentru ea a alergat inclusiv George Ivanov, verișorul Elenei care se află în scaun cu rotile, după ce a suferit un accident de mașină acum câțiva ani.

“Am venit pentru că nu vreau să o văd pe Elena ajungând într-un scaun cu rotile cum sunt eu acum. Ea are toată viața înainte și merită să fie fericită, să aibă copii”.

George Ivanov, verișorul Elenei:
Mesajul tulburător de 1 Decembrie al Elenei, o fată de 24 de ani bolnavă de scleroză multiplă: “Cu dragoste, pentru țara mea, care nu mă poate trata!”
George Ivanov, verișorul Elenei, s-a înscris la cross pentru Elena, chiar dacă este într-un scaun cu rotile. Foto: Sorin Cioponea

Dar și Irina, nepoata ei de 13 ani. “Am alergat pentru că nu vreau să o pierd. Elena este singurul adult care se joacă adesea cu mine sau cu verișorii mei din toată familia”, ne explică tânăra care și-a folosit talentul la desen pentru a decora cutiile de donații pentru Elena.

Mesajul tulburător de 1 Decembrie al Elenei, o fată de 24 de ani bolnavă de scleroză multiplă: “Cu dragoste, pentru țara mea, care nu mă poate trata!”
Elena împreună cu două nepoate. Foto: Sorin Cioponea

Eforturile lui Adrian de a-și salva partenera nu se opresc aici. S-a înscris într-o asociație ca să poată colecta bani și de la firme – privații nu pot sponsoriza persoane fizice, ci doar asociații.

Iar în fiecare zi strânge, cât poate, de la colegii săi de la Selgros și de la clienți. A sunat și la fostul loc de muncă, Metro, cu rugămintea să facă același lucru. În decembrie plănuiește să organizeze un dineu cu muzicanți, cu sprijinul unor firme locale care i-au oferit spațiul și meniul.

Mesajul tulburător de 1 Decembrie al Elenei, o fată de 24 de ani bolnavă de scleroză multiplă: “Cu dragoste, pentru țara mea, care nu mă poate trata!”
Elena lucrează ca recepționeră la un bazin pentru copii din Galați. Ca să ajungă la muncă îi ia aproximativ o oră și schimbă două autobuze. Deși are carnet, ea nu poate conduce, pentru că nu se poate baza pe picioarele ei ca să apese pedala de frână sau de accelerație. Foto: Sorin Cioponea

Adrian spune că nu îi este rușine să ceară bani pentru soția lui, în schimb pe Elena o încearcă uneori vinovăția. “Mă gândesc că sunt atâți oameni bolnavi pe lumea asta și mă întreb dacă este corect să cer bani pentru sănătatea mea”.

Elena întinde fața de masă înainte să luăm prânzul în curte. Foto: Sorin CioponeaIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

Soțul ei o privește lung. Dacă Pământul nu e mare și rotund, ci subțire ca o sfoară, oamenii țării pe care ei o iubesc și pe care contează pot ține de capetele acestei sfori.

Citeşte şi:

Libertatea e alături de pompierii români care-și riscă viața de Ziua Națională. Edi Rama, prim-ministrul Albaniei: ”Românii au fost îngeri păzitori!”

Un avocat român care profesează în Spania, despre felul în care funcționează justiția în cele două țări: ”E frapantă nesiguranța juridică din România”

Drumurile credinței care duc la Iași. Episcopia romano-catolică organizează slujbe în limba engleză pentru studenții și muncitorii străini

Răsturnare în telenovela momentului! S-au împăcat după scandalul de infidelitate, anunț clar:„Te iubesc!”
PARTENERI - GSP.RO
Răsturnare în telenovela momentului! S-au împăcat după scandalul de infidelitate, anunț clar:„Te iubesc!”
BOMBĂ! Diana Șoșoacă sfidează TOT! Cum a intrat în restaurant, fără certificat verde! Chelnerița a rămas MASCĂ: 'Ce e aia?!'
Playtech.ro
BOMBĂ! Diana Șoșoacă sfidează TOT! Cum a intrat în restaurant, fără certificat verde! Chelnerița a rămas MASCĂ: 'Ce e aia?!'
Undă verde pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă. Proiectul merge la vot în plen: amenzi uriaşe pentru cei care refuză
Observatornews.ro
Undă verde pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă. Proiectul merge la vot în plen: amenzi uriaşe pentru cei care refuză
Horoscop 27 octombrie 2021. Fecioarele încearcă să-și salveze planurile, cele mai importante, de unele singure
HOROSCOP
Horoscop 27 octombrie 2021. Fecioarele încearcă să-și salveze planurile, cele mai importante, de unele singure
Un artist din România, antivaccinist convins, a fost răpus de COVID-19
Știrileprotv.ro
Un artist din România, antivaccinist convins, a fost răpus de COVID-19
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
INNA: „Pentru mine contează să îi știu bine pe cei dragi și să iubesc în fiecare zi!”
PUBLICITATE
INNA: „Pentru mine contează să îi știu bine pe cei dragi și să iubesc în fiecare zi!”