Avertismentul vine într-un moment în care Danemarca și mai multe țări europene au realizat că trebuie să fie pregătite pentru a descuraja Rusia pe termen lung.
Capacitatea Rusiei de a se adapta la o economie de război și la producția de război a rămas în urma multora, iar în mai multe guverne europene se vorbește acum despre o fereastră de câțiva ani pentru a aduce producția militară la un ritm accelerat.
Este urgent să se modernizeze apărarea, în lumina situației politicii de securitate, iar guvernul va crește acum ritmul planurilor.
Troels Lund Poulsen:
O distincție importantă în evaluarea noii amenințări este formularea „de a provoca NATO”, care nu înseamnă neapărat că Rusia „va intra în război cu NATO”.
În prezent, Serviciul danez de Informații pentru Apărare (FE) consideră că este „putin probabil” ca Rusia să dorească să declanșeze un conflict militar cu cea mai puternică alianță de apărare din lume. Prin urmare, nu există nicio amenințare militară „în prezent” pentru Danemarca.
„Rusia va continua foarte probabil să fie atentă pentru a evita ca activitățile sale militare să declanșeze articolul 5 al NATO. Cu toate acestea, este, de asemenea, foarte probabil ca Rusia să aibă intenția de a-și folosi mijloacele militare de putere pentru a contesta țările NATO sub pragul prevăzut de articolul 5”, arată FE.
Acest lucru se poate face, de exemplu, punând presiune asupra țărilor, la nivel individual, prin încălcarea granițelor lor teritoriale cu avioane sau nave de război sau prin adunarea de trupe de-a lungul graniței țării, fără a se termina însă într-un război direct.
Articolul 5 prevede că un atac împotriva unei țări NATO este un atac împotriva întregii alianțe.
Declarații similare au fost făcute, recent, și în alte țări.
Luni, 5 februarie, ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat, într-un interviu pentru Super Express, că „Polonia trebuie să se pregătească urgent pentru ameninţarea unui război cu Rusia”.
Ministrul apărării din Germania a sugerat că Rusia ar putea ataca unul dintre membrii NATO în 5-8 ani.
Fostul consilier al cancelarului Angela Merkel pe probleme de politică externă a avertizat că „dacă Ucraina cade, Putin va continua cu blocul de Est”.
Forțele Aeriene Elvețiene vor efectua manevre de decolare și aterizare cu avioane de luptă pe autostradă. Germania și Austria, planuri pentru aceleași exerciții.
Comandantul șef al Forțelor Armate Suedeze, Mikael Büden, și ministrul apărării civile, Karl-Oscar Bolin, au declarat că „toți cetățenii țării ar trebui să fie pregătiți pentru război”.
Ministrul norvegian al apărării a spus că „trebuie să fim pregătiți pentru un posibil conflict cu Rusia”.
Săptămâna trecută, șeful Armatei Române a cerut pregătirea populației pentru extinderea războiului din Ucraina.
Foto: Hepta
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
durban22 • 09.02.2024, 09:14
Aceste vorbe sant in vant , sant exact apa de ploaie...Mai multe instigari vin din partea tarilor NATO, decat din partea RUSIEI !.
bituca • 07.02.2024, 17:34
Ar fi bine sa nu mai provocam Rusia si sa ne vedem de treburile noastre.
laurlaur2180 • 07.02.2024, 09:12
La cat i-au provocat Nato...si tinand cont ca acum au arme multe din Coreea de Nord...sunt sanse mari.