„Bursa de merit a fost gândită pentru a stimula competiția și învățarea. Pragul de 8,50, și-a pierdut din semnificație, în contextul în care 53% dintre elevii din România au avut medii egale sau mai mari. Notele au fost irelevante din cauza pandemiei. În online, nu ai nici o garanție a evaluării, din spatele ecranului poate răspunde un părinte, sora, fratele… În consecință, nu poți pretinde că ai peste jumătate din totalul elevilor de top, în condițiile în care mulți elevi au fost încadrați ca analfabeți funcționali”, a transmis Cîmpeanu.
Nu există nici un sistem de educație care să-și recunoască mai mult de jumătate dintre elevii ca fiind de top. Dacă ar fi așa, ar însemna că nu mai avem nicio problemă de educație. De fapt, sistemul are o mare problemă. Nu avem un nivel de standardizare al evaluarii, platforme dedicate pentru evaluare relevantă în online.
Sorin Câmpeanu:
Ministrul spune că numărul burselor de merit acordate pe baza mediei din anul anterior este de 347.000, adică acestea sunt obținute de 1 din 4 elevi. „25 la sută din numărul total este arhisufiecient. Și așa e prea mult. Eu am propus chiar un plafon minim la media 9,80”.
Cîmpeanu a mai spus că nu exista doar burse de merit, pentru care se oferă 200 de lei pe lună, enumerând și:
- bursa de performanță (500 de lei pe lună),
- bursa de studiu (150 de lei),
- bursa socială (200 de lei)
- bursa profesională (200 de lei)
- bursa bani de liceu (250 de lei)
Demnitarul a spus că ar vrea să dubleze bursa de performanță, cele pentru olimpicii internaționali. „În cazul celorlate burse, în afara mediei, condiția e să ai maximul 10 absențe pe semestru”.
Ministerul educației a decis printr-un ordin creșterea mediei de la care se pot acorda burse de merit, după ce anterior, prin hotărâre de guvern, a fost crescut și cuantumul acestora. Astfel, pot lua bursă de merit doar elevii care au media peste 9.50, nu 8.50 cum era anterior. Asociațiile de elevi l-au acuzat pe ministrul Cîmpeanu că a lăsat fără burse 730.000 de elevi.
Ministrul educației a negat faptul că ar fi o economie, „în condițiile în care că bursele de merit ale elevilor au un cuantum cu 400 de milioane peste de anul trecut”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro