Totul a plecat de la declarația președintelui PSD, Marcel Ciolacu, care a spus miercuri, 24 iulie, că şi-ar dori ca Mircea Geoană să facă un bilanţ al activităţii depuse la NATO în folosul României. „Totuşi, eşti român. De ce te-ai dus acolo, ce-ai făcut, cu ce ai ajutat România?”, a declarat Ciolacu.
După o zi, Mircea Geoană i-a transmis șefului Guvernului că el conduce alianţa de 32 de ţări și că „îmi fac treaba bine, şi pentru România am făcut şi fac lucruri şi voi face lucruri în continuare”, prin urmare „nu este treaba domnului Ciolacu ce am făcut eu la NATO”, ci „să spună ce face ca prim-ministru al României, acolo sunt întrebări foarte mari”.
Vineri, 26 iulie, premierul Marcel Ciolacu a continuat dialogul de la distanță, după ce a mers împreună cu ministrul agriculturii, Florin Barbu, la sistemul de irigaţii SPA Nămoloasa.
„În primul rând nu trebuie să dau o replică, ce fac eu pentru români v-am spus mai devreme şi eu, şi domnul ministru (n.red. al agriculturii) şi cred că am multe defecte, dar comunicarea cu dumneavoastră, nu ştiu dacă e de bine sau de rău, dar a devenit o plăcere să vă răspund la toate întrebările, indiferent cât de incomode sunt”, a spus Ciolacu, citat de news.ro.
Și a continuat: „Eu vă întreb ceva, dacă nu vă supăraţi. Sunt prim-ministrul României. România este stat membru NATO. Să îmi spună un angajat al NATO, fie el şi secretar general adjunct, că nu trebuie să răspundă unui stat membru NATO, mi se pare deja de noaptea minţii”.
Schimbul de replici de la distanță a venit în contextul în care Mircea Geoană este așteptat să își anunțe decizia privind candidatura la președinție, iar Marcel Ciolacu încă nu a spus dacă va candida sau nu. Cel mai probabil, ambii vor face anunțul la finalul lunii august. Pe 24 august, PSD are programat Congresul pentru alegerea noii conduceri și a candidatului la alegerile prezidențiale.
Ciucă și-a anunțat candidatura la președinție
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat pe 16 iulie că şi-a asumat în faţa colegilor din partid că va candida încă din noiembrie 2023, când la Sinaia a avut loc o ședință a conducerii Partidului Național Liberal.
În privința lui Mircea Geoană, Libertatea a scris încă de acum doi ani, citând surse din anturajul fostului lider PSD, că acesta se gândește să candideze la Președinția României ca independent.
Geoană nu a anunțat deocamdată nimic oficial, dar a spus recent că este „tot mai aproape de o decizie” și că după summitul de la Washington, care a fost în perioada 9-11 iulie, își va spune planurile profesionale, însă deocamdată nu a făcut acest lucru. Tot Geoană a spus că nu poate face anunțul cât timp este la NATO și că acum se pregătește pentru discuții cu viitorul secretar general Mark Rutte, care vor avea loc în august, pentru că el și Stoltenberg vor să se asigure că tranziția la viitoarea conducere a Alianței se va face așa cum trebuie.
Mandatul lui Geoană la NATO expiră în octombrie, dar el a subliniat de mai multe ori că nu este obligatoriu să plece în același timp cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adică poate să o facă și mai devreme.
Cele mai recente sondaje sunt contradictorii. Un sondaj INSCOP îl dă favorit pe Geoană pentru preşedinţie, în timp ce un sondaj CURS îl plasează pe poziţia a treia.
Liderii PSD și PNL au decis pe 4 iulie calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Primul tur al prezidențialelor va fi pe 24 noiembrie, al doilea tur pe 8 decembrie, iar alegerile parlamentare vor fi pe 1 decembrie.
Nexus • 28.07.2024, 08:45
Greu de tot cu alegerile de președinte al României...Ciolacu simți sabia lui Damocles deasupra capului.....Ție frica sa candidezi sa NU pățești că Dancila?????
rololiv • 27.07.2024, 21:04
De noaptea mintii sunt alte 2 lucruri, pe care dl Ciolacu le sustine: 1) ca un functionar international trebuie sa faca ceva in mod special pt tara din care provine (in fapt, asa ceva nu este permis in mod explicit); si 2) ca un stat membru poate cere socoteala, sau orice informatie, in mod specific unui anumit functionar al unei organizatii internationale. Relatia este exclusiv institutionala. Deci guvernul roman nu ii poate cere dlui Geoana sa ii dea raportul, dar se poate adresa NATO pentru a il reclama pe dl Geoana. M-ar distra teribil daca ar face-o, iar raspunsul primit ar deveni public.
MistyDo49 • 27.07.2024, 15:26
Geonă se face că uită perioada cand cocheta cu guvernarea PSD, Dacă Dragnea nu își dădea acordul, nu ajungea la NATO.