O echipa de cercetatori neozeelandezi a reusit, pentru prima oara, sa obtina prin clonare noua vaci al caror lapte, de calitate superioara si mai rezistent la caldura, se transforma aproape imediat in branza.
Vesti proaste pentru producatorii de branza. In cazul in care experimentul neozeelandezilor se repeta nu numai in aceasta tara, dar si in alte parti de pe glob, s-ar putea ajunge la situatia in care pretul branzei sa scada dramatic, relateaza cotidianul britanic ,,The Times,,.
Noua din cele 11 vaci obtinute prin clonare produc lapte cu 8-10% mai bogat in caseina si de doua ori mai bogat in kapa-caseina. Potrivit autorului acestor lucrari, profesorul Gotz Laible, de la AgRuakura Research Centre din Hamilton, Noua Zeelanda, prezenta in exces a acestor doua proteine faciliteaza fabricarea branzeturilor si permite economii substantiale in industria lactatelor.
O conditie de baza totusi pentru ca ,,inventia,, sa fie pusa in aplicare la scara larga, e ca aceasta sa fie agreata de autoritatile medicale si de consumatori, care s-au aratat reticenti la hrana modificata genetic.
Anterior, s-au clonat cu succes bovine, insa scopul era fabricarea unor noi medicamente, pe baza de proteine. E insa pentru prima oara cand o astfel de tentativa se realizeaza cu scopul de a ameliora calitatea laptelui.
Pentru obtinerea celor 11 vaci clonate au fost necesare 126 de tentative.
De la nasterea oii Dolly, in 1997, oamenii de stiinta au reusit sa cloneze soareci, vaci, capre, porci, iepuri si chiar pisici. Nu s-a reusit insa clonarea unei maimute, animal considerat ca fiind cel mai apropiat de om. In afara faptului ca numai o tentativa din sase are ca rezultat o nastere, multe din animalele clonate mor la foarte putin timp dupa venirea lor pe lume, iar cele care supravietuiesc sunt handicapate sau marcate de diformitati atat de grave, incat arata ca niste monstri. Lista afectiunilor de care sufera supravietuitorii e lunga: malformatii congenitale ale inimii, plamanilor, rinichilor, hipertrofia ficatului, diformitati fizice, deficiente ale sistemului imunitar, imbatranire prematura, artrita.