Valeriu Popescu, Constanta: „Care e actul normativ care reglementeaza exproprierea? Pot fi expropriat daca nu doresc?”
Conform art. 41 alin. 3 si 4 din Constitutie, nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire. De asemenea, pentru lucrari de interes general, autoritatea publica poate folosi subsolul oricarei proprietati imobiliare, cu obligatia de a despagubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantatiilor sau constructiilor, precum si pentru alte daune imputabile autoritatii. Despagubirile pentru cauzele aratate mai sus se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, in caz de divergenta, prin justitie.
Pentru realizarea unor lucrari care servesc unor utilitati publice si tinand seama de caracterul de exceptie conferit de Constitutia Romaniei si de Codul civil cedarii prin expropriere a dreptului de proprietate privata (drept a carui protectie se realizeaza, de altfel, prin garantarea si de ocrotirea sa prin lege, in mod egal, indiferent de titular), a fost adoptata Legea nr. 33/1994. Aceasta cuprinde dispozitii de natura sa asigure atat cadrul legal adecvat procedurilor de expropriere si stabilire a despagubirilor, cat si apararea dreptului de proprietate privata.
Instantele judecatoresti competente vor putea hotari exproprierea numai dupa ce utilitatea publica s-a declarat potrivit Legii nr. 33/1994.
Cei interesati pot conveni atat asupra modalitatii de transfer al dreptului de proprietate, cat si asupra cuantumului si naturii despagubirii, cu respectarea dispozitiilor legale privind conditiile de fond, de forma si de publicitate. Daca acordul de vointa al partilor priveste numai modalitatea de transfer al dreptului de proprietate, dar nu si cuantumul sau natura despagubirii, instantele judecatoresti vor lua act de intelegerea partilor si vor stabili numai cuantumul sau natura despagubirii, potrivit cap. IV din Legea privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica nr. 33/1994. Sunt considerate de utilitate lucrarile prevazute expres de art. 6 din Legea nr. 33/1994.
Utilitatea publica se declara, de Guvern – pentru lucrarile de interes national si de consiliile judetene si Consiliul Local al Municipiului Bucuresti – pentru lucrarile de interes local.
Pentru lucrarile de interes local care se desfasoara pe teritoriul mai multor judete, utilitatea publica e declarata de o comisie compusa din presedintii consiliilor judetene respective. In caz de dezacord, utilitatea publica in cauza poate fi declarata de Guvern.