„În agenda de astăzi avem un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care sprijinim creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe. Este o măsură pe care o considerăm ca fiind complementară la deciziile pe care le-am luat deja în acest sens şi care este foarte binevenită în actualul context, în care căutăm să adoptăm măsuri cât mai aplicate pentru creşterea eficienţei energetice şi, desigur, economisirea energiei”, a spus Nicolae Ciucă.
Potrivit acestuia, prin ordonanţa de astăzi se va asigura finanţarea acestor proiecte în procent de 90% din fonduri nerambursabile, fonduri europene.
„Din cele 10 procente rămase, 7% vor fi acoperite din bugetele locale, iar procentul de maxim 3% va fi acoperit de către asociaţiile de proprietari”, a spus Nicolae Ciucă.
El a menţionat că este vorba despre o măsură prevăzută în Politica de coeziune pentru perioada 2021-2023, măsură care are alocată o sumă de 1,25 de miliarde euro.
Premierul Nicolae Ciucă a reamintit că prin Ministerul Dezvoltării se derulează deja şi alte măsuri pentru creşterea eficienţei energetice, precum „Valul renovării”, pentru care sunt alocate aproximativ 5,5 miliarde de euro.
„Sunt convins că prin toate aceste demersuri pe care le adoptăm vom contribui la îndeplinirea obiectivelor din programul de guvernare, din PNRR. Şi, în mod deosebit, trebuie să subliniem că dorim să luăm decizii astfel încât fiecare cetăţean, fiecare autoritate locală să resimtă efectul pe care aceste fonduri de care dispunem le produc la nivelul fiecărui cetăţean, la nivelul fiecărei localităţi din ţara noastră”, a spus premierul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Crisiana • 19.12.2022, 16:30
O ce veste minunata! Deja 6,75 miliarde Eu despre care insa nu spune Dl Ciuca daca sunt gratis sau returnabili.Si nici daca si cat s-a cheltuit pana acum din cele 5,5 miliarde Eu pentru ,,Valul renovarii,,.Nici daca fondul poate fi accesat si de catre Primarii pentru blocuri, firme si locuinte particulare.Termenul de 2001-2003 este f scurt pentru aceste proiecte. In sectorul 1 deja Clotilde are la Primarie N contracte de mandatare de la Asociatiile de Proprietaari pentru proiectul ei de suflet ,,Termoficare de la soare,, si nici o miscare in blocul meu.Etapele sunt multe. Este necesar mai intai un audit al blocului din mai multe puncte de vedere pentru a se stabili in care parte a acoperisiului se vor monta panourile solare. Apoi un proiect pentru executarea lucrarilor, gasirea de furnizori interni, etc. Din vara si pana acum nici un semn din partea primariei.Desi se zvonea cum ca Dna Clotilde va accesa fondul european.Tema panourilor solare este de vreo trei ani. Multi proprietari de case au cerut montarea de panouri solare inca de atunci.Cunosc o familie care a primit acordul dupa 2 ani cu mentiunea ca de abia in 2023 va incepe aceasta actiune in sectorul ei. Dar de unde sa stie dl General cum este situatia pe teren? Deocamdata se iau fondurile, se maresc salariile celor din Ministerul Fondurilor Europene ca avem de unde si apoi mai vedem. Dar desigur ptr Dl Ciuca este o bila alba pentru campania electorala din 2024: fondurile au fost majorate in timpul guvernarii lui.
gigiladrea • 19.12.2022, 14:06
Romania are un consum de energie pe gospodarie incomparabil mai mic decat orice alt stat din occident; la nivelul care era in anul 1970 in occident; atunci de ce si mai ales de unde sa mai facem economie si sa aruncam pe fereastra cu miliardele de euro - pentru ca ne spun abulicii rupti de realitate de la comisia europeana ? oricum pot sa va spun in mod sigur ca primaria are grija sa se faca economie la sange la energie pentru ca cu caloriferele in functiune este frig in casa si sunt obligat sa pun radiatorul iar apa calda este calaie si un dus este o adevarata tortura - asta vreo 4 luni pe an de decenii - cel putin in constanta; foarte probabil si in multe alte orase