„Am luat o decizie ca, împreună cu alţi cinci premieri, să înaintăm Comisiei o solicitare prin care să se efectueze o analiză concretă a situaţiei legate de impactul pe care l-a avut importul de cereale din Ucraina şi în mod deosebit tranzitul de cereale din Ucraina asupra preţului la anumite contingente de produse agricole. Până în acest moment, vă pot spune că astăzi după-amiază urmează să aibă loc o şedinţă condusă de vicepreşedintele Comisiei Dombrovskis, în care se vor analiza solicitările noastre şi sperăm ca imediat la finalul acestei şedinţe să primim şi un răspuns la scrisoarea pe care am înaintat-o”, a spus liderul PNL, Nicolae Ciucă, la Parlament, potrivit Agerpres.
Și a continuat: „Astăzi, la ora 5, i-am transmis domnului ministru Daea că trebuie să participe în şedinţa din această după-amiază de la nivelul Comisiei cu soluţie. Deci, vine şi cu soluţie. În urma acestei şedinţe, va comunica public care au fost rezultatele acestei şedinţe”. Premierul Ciucă nu a precizat însă ce măsuri se impun.
Întrebat ce părere are despre solicitarea PSD de suspendare a importurilor de cereale din Ucraina, Ciucă a răspuns: „Orice măsură pe care o luăm o vom lua în aşa fel încât să respectăm regulamentul Uniunii Europene şi să facem în aşa fel încât să nu afectăm fermierii din România”.
De unde a plecat scandalul cerealelor ucrainene
Comisia Europeană a anunţat pe 20 martie că va apela la o rezervă de criză în valoare totală de 56,3 milioane euro pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, ca să compenseze pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale din Ucraina.
Astfel, instituția condusă de Ursula von der Leyen a alocat 29,5 milioane de euro pentru Polonia, 16,75 de milioane de euro pentru Bulgaria și restul, de numai 10,05 milioane de euro pentru România.
Preşedintele Klaus Iohannis a criticat suma și a adăugat că i se pare „foarte ciudat” că nu s-au negociat sumele acordate statelor membre, ci doar s-au folosit formule de calcul. În aceste condiții, statul român va suporta de la buget alte 10 milioane de euro, adică va dubla suma oferită de Comisia Europeană.
Fermierii din România au protestat pe 7 aprilie față de soluţia găsită de Comisia Europeană, după eliminarea taxelor vamale pentru cerealele din Ucraina, acuzând că ei nu pot face față prețurilor de dumping și că astfel vor da faliment.
Pe 14 aprilie, miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria au convenit să acționeze „unitar” în privința cerealelor din Ucraina, dar fără să vină cu o soluție concretă.
Pe 17 aprilie, ministrul PSD al agriculturii, Petre Daea, a explicat la Digi24 că „trebuie să căutăm soluții juridice” pentru a evita o procedură de infringement care poate costa România, precizând că deja „Comisia Europeană critică și spune că e inadmisibilă poziția unilaterală”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro