„Deocamdată, nu avem o soluţie tehnică. Sigur, acestea sunt măsuri prin care şi noi ne-am gândit şi facem apel la populaţie să reducem risipa şi să fie bonificaţi cei care consumă mai puţin, în mod deosebit în orele de vârf, dar nu am luat încă o decizie, pentru că aşteptăm să avem un ansamblu coerent la nivelul întregii Uniuni, ca să putem să gestionăm cum se cuvine energia şi gazul pentru iarna viitoare”, a declarat Nicolae Ciucă, sâmbătă, cu ocazia școlii de vară a tineretului liberal.
În schimb, el și-a arătat susținerea pentru planul discutat la nivel european privind decuplarea tarifelor la energie electrică de cele de la gaze naturale.
„Mandatul a fost cât se poate de bine structurat: el a vizat partea în care să susţinem propunerea de decuplare a preţului la energie de cel al gazelor, o soluţie unitară în ceea ce priveşte taxarea, impozitarea, precum şi o soluţie unitară în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor pe piaţa Spot, astfel încât să nu existe fluctuaţiile acelea de preţ”, a precizat premierul.
Discuțiile au pornit după preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un plan european de economisire a energiei prin cinci măsuri de protecţie a consumatorilor şi întreprinderilor vulnerabile. Una dintre cele cinci măsuri este reducerea consumului de curent în orele de vârf. „Vom propune un obiectiv obligatoriu”, a spus von der Leyen.
Ulterior, premierul Nicolae Ciucă a anunțat discuții la Guvern pentru reducerea consumului de energie în orele de vârf, dar președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că nu susține asemenea mesaje care amintesc de perioada comunistă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro