Mircea Geoană, oficialul român ajuns într-o poziție fruntașă în Alianța Nord-Atlantică, a oferit un interviu cotidianului spaniol La Razon, preluat de Agerpres.
„Am văzut o creştere a fake news şi a dezinformării din partea Rusiei şi a Chinei. Rusia foloseşte instrumente pentru a spori tensiunile şi fricţiunile în interiorul societăţilor noastre democratice, lucru pe care l-a făcut ani la rând şi pe care acum îl face din nou”, a declarat fostul ambasador al României în SUA.
Geoană a vorbit şi despre ajutorul oferit de China ţărilor cu cele mai multe cazuri de coronavirus: „Vedem totodată cum China, cu această abordare de soft power, se foloseşte de această asistenţă oferită ţărilor pentru a demonstra că sistemul ei funcţionează mai bine decât al nostru”.
Oficialul român cere însă o decizie în criza coronavirusului, și anume ce fel de abordare este mai potrivită pentru a stopa COVID-19: democrația sau autoritarismul.
„Însă trebuie să ne hotărâm ce vrem să fim: să continuăm să fim societăţi deschise sau autoritare. Ştiu că există cetăţeni în NATO şi Uniunea Europeană, tineri şi bătrâni, care doresc mai multe eforturi pentru a face faţă crizei. Uneori democraţia este lentă, nu suficient de eficientă, dar dacă privim dintr-o perspectivă mai largă, unde i-ar plăcea unui tânăr spaniol să trăiască? Într-o democraţie sau într-un regim autoritar?”, a mai spus fostul ministru de externe al României.
Trebuie să ne apărăm sistemul de valori şi să ne asigurăm că aceste măsuri excepţionale sunt limitate în timp şi că ne punem toate resursele în slujba cetăţenilor noştri
Mircea Geoană, Secretar general adjunct NATO
Întrebat dacă Rusia s-ar putea folosi de această criză pentru a-şi intensifica prezenţa militară în unele regiuni, Geoană a spus că NATO şi-a sporit nivelul de vigilenţă şi a apreciat că nu sunt indicii potrivit cărora unii actori ar putea încerca să profite de situaţie.
„Trupele ruse sunt prezente în Siria şi totodată trebuie să se autoprotejeze. Aceasta nu înseamnă că nu există actori statali sau nestatali rău intenţionaţi care ar putea profita de această situaţie. Din acest motiv, nivelul nostru de vigilenţă este foarte, foarte crescut şi suntem sigur că vom continua să manifestăm acest nivel de protecţie pentru cei un miliard de cetăţeni care trăiesc în cele 30 de ţări ale Alianţei”, a zis Mircea Geoană
Acesta a adăugat că NATO a decis să-şi sporească sprijinul pentru partenerii din regiunea Mării Negre, precum Ucraina şi Georgia, şi a luat măsuri pentru ca partenerii Alianţei din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu să se poată apăra.
Sursa foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro