Tamam al-Aswad povestește că a fost eliberată joi la punctul de trecere Kerem Shalom dintre Israel și Fâșia Gaza și că nu a reușit să ia legătura cu familia ei, pe care a văzut-o ultima dată în momentul arestării.
Armata israeliană nu a răspuns imediat unei solicitări venite din partea agenției Reuters de a comenta detenția lui Aswad și acuzațiile de maltratare. Forțele armate israeliene au susținut anterior că îi reține pe palestinieni în conformitate cu dreptul internațional și că protocoalele lor prevăd tratarea prizonierilor cu demnitate.
„Două tancuri au intrat în școală. Priveam printr-o gaură din zid și le vedeam intrând direct în case și aruncându-le în aer. Am auzit voci de femei din interiorul acelor case. A fost terifiant”, a spus femeia.
Aswad este unul dintre numeroșii palestinieni pe care trupele israeliene i-a reținut în timpul asaltului lor de patru luni asupra Fâșiei Gaza, o ofensivă care a dus la devastarea masivă a unei mari părți din mica enclavă palestiniană. Operațiunile militare israeliene, atacurile și bombardamentele i-au forțat pe majoritatea locuitorilor din Gaza să-și părăsească locuințele.
Autoritățile sanitare palestiniene spun că aproape 28.000 de oameni au fost uciși până acum, în timpul războiului din Gaza, majoritatea fiind femei și copii.
Israelul afirmă că dorește să zdrobească gruparea militantă islamistă Hamas, care a trecut granița pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și luând peste 250 de ostatici, potrivit calculelor israeliene.
Armata israeliană a câștigat controlul asupra unei mari părți din nordul și centrul Fâșiei Gaza, cerându-le civililor la începutul conflictului să părăsească aceste zone, și afirmă că a ucis aproximativ 10.000 de luptători ai grupării islamiste, deși Hamas contestă acest lucru.
Când soldații israelieni au intrat în școala Omar Ibn al-Aas din cartierul Sheikh Radwan din orașul Gaza, unde Aswad se adăpostea pe data de 14 decembrie, ei i-au aliniat pe bărbați și le-au ordonat să se dezbrace, femeile fiind date la o parte, și-a amintit palestinianca.
Apoi, trupele israeliene i-au adunat pe prizonieri la moscheea al-Taqwa din apropiere. „M-au interogat, întrebându-mă «din ce facțiune faci parte?»”, a spus ea. Aswad a precizat că le-a spus că este doar o gospodină și că nu făcuse rău nimănui.
„Mi-au spus: «Ești o amenințare la adresa securității Israelului». Vei fi închisă timp de cinci ani”, a mai povestit ea. Apoi a fost încătușată, legată la ochi și urcată într-un autobuz împreună cu alte persoane reținute.
Abuzuri
Cât a durat drumul, soldații au insultat-o pe ea și pe ceilalți deținuți, a adăugat Aswad.
I s-a spus să își țină capul plecat și, în ciuda faptului că acest lucru era foarte inconfortabil, au lovit-o în cap, în brațe sau în gât dacă încerca să își ridice capul. Același lucru a fost făcut și altor persoane din autobuz, susține ea.
Primul loc în care au fost ținuți timp de câteva zile „era foarte friguros”, și-a amintit Aswad. Apoi a fost legată din nou la ochi, încătușată, pusă în lanțuri și transferată la închisoarea Damon din Haifa, a mai spus ea.
Israelul nu a precizat câte persoane a reținut în timpul operațiunilor sale militare din Gaza. Organizațiile care militează pentru apărarea drepturile omului estimează că numărul acestora este de ordinul miilor.
„Era interzis să ridici capul, chiar dacă te durea gâtul sau spatele. Era interzis să spui ceva chiar dacă aveai dureri”, a adăugat femeia.
Palestinianca mai afirmă că, în detenție, soldații israelieni i-au ordonat să se apropie de un zid pe care era un steag israelian.
„Soldatul mi-a spus «pupă steagul, pupă steagul»”, susține Aswad. Când a refuzat, respectivul soldat a dat-o cu capul de perete și apoi a lovit-o pe spate, a mai povestit palestinianca.
Reuters menționează că nu a reușit să confirme în mod independent niciuna dintre aceste acuzații.
În cele din urmă, un soldat le-a spus prizonierilor că „toate femeile din Gaza se vor întoarce la casele lor”, a mai povestit ea. Întoarcerea ei este „o bucurie de nedescris”, dar una incompletă.
Tamam al-Aswad se află acum în Rafah, în sudul țării, și crede că soțul și copiii ei se află încă în orașul Gaza, unde au avut loc cele mai grele lupte.
„Cu voia lui Dumnezeu, vom ajunge unul la celălalt”, a spus ea.
Citiți și:
- „Uneori ne dorim ca dimineața să nu vină”. Cum arată viața în cotețele de pui, unde s-au refugiat cinci familii cu copii din Fâșia Gaza | VIDEO
- Un medic pediatru din Gaza, reținut de armata israeliană timp de 45 de zile, povestește calvarul detenției: „Fiecare dintre noi își dorea să moară”
- Israelul pregătește invadarea orașului Rafah. Netanyahu a ordonat un plan militar pentru evacuarea ultimului adăpost al refugiaților palestinieni
- Joe Biden schimbă tonul față de Israel și critică aspru ofensiva din Fâșia Gaza: „Răspunsul este excesiv, mulți oameni nevinovați mor de foame”
Foto: Profimedia Images
cprcflorentin • 12.02.2024, 13:52
Din pacate occidentul actioneaza cu dubla masura in ceea ce priveste conflictul din Ucraina si cel din Fasia Gaza.
Florin741 • 12.02.2024, 00:15
Ăștia nu se pot numi soldați, sunt doar niște oameni de nimic, *** ale societății!😪😡🤬