Un ofițer al marinei italiene și un oficial din armata rusă şi au fost reţinuţi sub suspiciunea de spionaj, a anunţat miercuri poliția italiană.
„Poliţia a intervenit într-o întâlnire clandestină între cei doi, imediat după transferul unui document de către ofiţerul italian în schimbul unei sume de bani”, a anunțat ulterior un comunicat al carabinierilor, care precizează că amândoi sunt „acuzaţi de infracţiuni grave legate de spionaj şi securitatea statului”, notează Reuters și AFP, citate de Agerpres.
Potrivit primelor informații, ofiţerul marinei italiene îi transmitea oficialului rus documente clasificate.
Cotidianul italian Corriere della Sera a precizat că ofițerul italian ar fi transmis Rusiei documente NATO, amenințând astfel securitatea altor țări din Alianța Nord-Atlantică, scrie BBC.
Întâlnirea dintre căpitanul italian de fregată şi oficialul rus, care este acreditat pe lângă Ambasada Federaţiei Ruse la Roma, a avut loc marţi seara, a mai indicat poliţia.
„Oficialul italian a fost arestat, în timp ce situaţia cetăţeanului străin este încă analizată, în relaţie cu statutul său diplomatic”, se menţionează în comunicat. Acesta va fi cel mai probabil expulzat.
Potrivit RIA, citată de Reuters, ambasada rusă în Italia şi-a exprimat speranţa ca relaţiile dintre Moscova şi Roma să nu fie afectate de arestarea oficialului rus.
Ministerul italian de Externe l-a convocat însă miercuri dimineaţă pe ambasadorul Federaţiei Ruse, Serghei Razov, la ordinele ministrului de externe Luigi Di Maio, în legătură cu acest caz, a anunţat într-un comunicat separat diplomaţia italiană.
Declin al relației NATO-Rusia
Acțiunea poliției a avut loc după o operațiune de durată a serviciului secret intern italian Aisi. Presa italiană consideră că este vorba despre cel mai serios incident intern de acest gen de la sfârșitul Războiului Rece.
Relațiile dintre Moscova și NATO s-au deteriorat din momentul în care Rusia a anexat Crimeea în 2014. Otrăvirea liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, între timp încarcerat, a accentuat și mai mult răcirea acestei relații.
Săptămâna trecută, Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care i-a acuzat de „activități de spionaj incompatibile cu relațiile diplomatice”.
În acest timp, luni, avioanele de vânătoare italiene implicate într-o operațiune NATO au interceptat aeronave rusești deasupra Mării Baltice.
Numeroase incursiuni ale avioanelor rusești
Problema incursiunii avioanelor rusești este una chiar serioasă. NATO a informat marţi că a înregistrat un număr neobişnuit de mare de avioane militare ruseşti în apropierea teritoriului său, notează dpa.
„Avioane de vânătoare NATO au acţionat luni de 10 ori pentru a urmări bombardiere şi avioane de luptă ruseşti în cursul unui vârf neobişnuit de zboruri peste Atlanticul de Nord, Marea Nordului, Marea Neagră şi Marea Baltică”, a declarat organizaţia într-un comunicat.
„În total, avioanele NATO au interceptat şase grupuri diferite de avioane militare ruseşti lângă spaţiul aerian al Alianţei în mai puţin de şase ore”, a precizat documentul.
Avioanele ruseşti identificate includeau bombardiere supersonice Tupolev Tu-160 Blackjack şi bombardiere Tupolev Tu-95 cu rază lungă de acţiune, potrivit Alianţei.
Piloţi din Norvegia, Marea Britanie, Belgia, Turcia, România, Bulgaria şi Italia au efectuat manevre de interceptare.
„Aeronavele ruseşti interceptate luni nu au pătruns niciodată în spaţiul aerian al Alianţei, iar interceptările au fost efectuate în condiţii de siguranţă şi de rutină”, a adăugat documentul.
„Protejarea integrităţii spaţiului aerian al membrilor Alianţei este o sarcină pe timp de pace care contribuie la apărarea colectivă a NATO”, potrivit sursei.
În comunicat se subliniază că „aeronavele militare ruseşti nu transmit frecvent un cod transponder care să indice poziţia şi altitudinea lor, nu înregistrează un plan de zbor sau nu comunică cu controlorii de trafic aerian, reprezentând un risc potenţial pentru avioanele civile”.