Directorul general al Oficiului European de Luptă Antifraudă, Nicholas Ilett, a transmis luni, după ce DNA a anunțat că președintele Camerei Deputaților este urmărit penal de procurorii anticorupție, că această investigație este ”un exemplu perfect al cooperării pozitive dintre OLAF și autoritățile naționale. OLAF a desfășurat investigații amănunțite care sperăm că vor avea un puternic efect de descurajare”.
Reacția șefului Oficiului European Antifraudă vine după ce dosarul Tel Drum a fost deschis în urma unei sesizări a OLAF, transmise în 30 septembrie 2016, care a vizat mai multe infracțiuni, între care obținerea de fonduri europene pe bază de documente false și pentru lucrări de reabilitare de drumuri județene.
”DNA a explicat că acest caz a venit ca rezultat a două investigații desfășurate de OLAF asupra unor proiecte finanțate de Fondul European pentru Dezvoltare Regională pentru construcția de drumuri în România, care au fost încheiate în mai și septembrie 2016″, se mai arată în comunicat.
OLAF precizează că a descoperit dovezi care arată o înțelegere secretă între beneficiarii fondurilor, oficiali publici și contractor, inclusiv documente falsificate în timpul procedurii de achiziție. „Unele dintre aceste documente au fost de asemenea folosite pentru a susține solicitarea pe care beneficiarul a înaintat-o Autorității de Management, rezultând în plata a 21 de milioane europene din fonduri ale UE”, a subliniat OLAF în comunicatul prezentat de Agerpres.
Liviu Dragnea este urmărit penal pentru abuz în serviciu, obținere de către Tel Drum de fonduri europene cu acte false și constituire de grup infracțional organizat, fapte pe care le-ar fi comis când era președinte al Consiliului Județean Teleorman, a anunțat, luni, DNA.
În același dosar sunt urmăriți penal Marian Fișcuci, un apropiat al lui Dragnea, acționar majoritar scriptic al firmei Tel Drum SA, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, și Florea Neda, reprezentant al Tel Drum, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.
Citește și: REPORTAJ VIDEO/ Voluntarii de la Salvare sunt eroii de lângă noi. Adrian e manager IT și Ioana e studentă la teatru
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro