Angajamentul Olandei vine în plus față de avioanele de luptă F-16, artileria, muniția și sistemele de apărare antiaeriană furnizate Kievului.
Pentru Olanda, ar putea exista costuri suplimentare pe lângă cele 2 miliarde de euro alocate deja pentru 2024, a precizat ministrul olandez al apărării Kasja Ollongren într-un interviu acordat agenției citate înaintea celor două zile de reuniuni ale miniștrilor apărării din cadrul NATO, care încep miercuri la Bruxelles.
„Știm, desigur, că dronele sunt foarte importante în acest război”, a spus Ollongren. „De aceea ne alăturăm coaliției dronelor pe care Ucraina a început-o împreună cu Letonia, împreună cu alte țări, pentru a ne asigura că facem exact acest lucru – să creștem producția, să folosim cea mai recentă tehnologie și să furnizăm exact ceea ce are nevoie Ucraina”, a adăugat ministra olandeză.
Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat luna trecută participarea Marii Britanii la acest proiect.
Dronele au devenit o parte crucială a strategiilor de război atât ale Ucrainei, cât și ale Rusiei, pentru recunoașterea și lovirea țintelor, în mare parte datorită costului lor relativ scăzut.
Ambele părți folosesc în prezent mii de drone mici și ieftine, construite inițial pentru entuziaști și piloți de curse, pentru a efectua supravegheri și atacuri la nivelul câmpului de luptă, în timp ce își măresc, de asemenea, flotele de aeronave fără pilot mai mari, care pot zbura mult mai departe și pot transporta camere video mai grele sau mai mulți explozibili.
Atât Marea Britanie, cât și Țările de Jos au ajutat deja Ucraina să își dezvolte flota de drone.
„Ceea ce este nou este că acum formăm această coaliție. Deci conectăm, să spunem, lucrurile pe care le facem separat într-o singură coaliție care va fi capabilă să răspundă la noile cerințe ale Ucrainei, pe măsură ce ucrainenii văd cum se dezvoltă bătălia pe linia frontului. Și cred că aceasta este forța acestei coaliții”, a mai spus ministra olandeză, în interviul acordat în Haga.
Ucraina intenționează să fabrice anul acesta mii de drone cu rază lungă de acțiune capabile să lovească în profunzime Rusia și are deja până la zece companii care lucrează la producția lor, a anunțat luni ministrul ucrainean al sectorului digital, Mihailo Fedorov, într-un interviu acordat Reuters.
Lucrând împreună, coaliția va putea răspunde la schimbarea tacticilor de război ale Kievului.
„Și cred că acesta va fi punctul forte al acestei coaliții, de a fi capabilă să ofere pe termen foarte scurt ceea ce au nevoie”, a adăugat Kasja Ollongren.
Ea a precizat că Olanda va contribui cu expertiză de înaltă tehnologie din sectorul comercial, dar a refuzat să ofere detalii tehnice sau financiare.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!