Libertatea vă prezintă principalele declarații ale celor 3 oficiali:

Cele mai importante declarații ale ministrului Afacerilor de Interne Marcel Vela:

 • Protejarea sănătății cetățenilor este o prioritate, care concentrează eforturile tuturor. Distanțarea socială este unica soluție. În această lună are loc una dintre cele mai importante sărbători. Vom petrece sărbătorile într-un mod atipic. Este greu. Vă rugăm să respectați indicațiile. Această perioadă va trece cu bine dacă facem ce trebuie.
 • Avem primul român arestat preventiv, la Vaslui. Din total cazurilor confirmate în Ialomița, în jurul prânzului, 31 sunt din Țăndărei, un procent de peste 60 la sută.
 • În ordonanța militară numărul 7 am stabilit:
 • Se instituie carantină pentru localitatea Țăndărei. Se vor verifica serviciile publice precum aprovizionarea pentru alimente de bază pentru persoanele fără ajutor. Este strict interzisă intrarea și din ieșirea din localități prin ale zone decât cele publice.
 • O altă decizie cu privire la situația internațională: multe state au intrat în zona roșie, suspendăm zboruri spre și dinspre Austria Belgia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Olanda, Turcia și Iran pentru 14 zile începând de mâine ora 23.00.
 • O altă măsură care îi vizează pe transportatori: Economia are nevoie de ei. Am stabilit pentru conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care nu prezintă simptome asociate COVID-19 că vor completa la intrarea în țară doar o declarație pe proprie răspundere prin care își asumă locația unde pot fi contactați în perioade dintre curse.
 • Am luat totodată o decizie care ajută traficul internațional și limitează aglomerația de la punctele de frontieră ale României. Pentru fluidizarea traficului în aceste puncte, conducătorii camioanelor de transport marfă nu vor mai completă declarații epidemiologice dacă vor utiliza strict coridoarele de tranzit.
 • Totodată, pentru a ajuta medicii, asistentele și în același timp familiile lor, am stabilit că pentru a susține lupta împotriva virusului, ministerele cu rețea proprie și autoritățile administrative locale vor asigura la cerere spații hoteliere destinate repaosului între ture sau gărzi personalului public sanitar în vederea prevenirii. Vreau să mulțumesc public unui cetățean care în Rădăuți a pus la dispoziția medicilor un hotel cu peste 90 de camere tocmai în acest sens.
 • Un apel către frații noștri din diaspora: Dragi compatrioți, rămâneți acasă în țările unde locuiți și faceți acolo sărbătorile în pace și liniște. În acest an, departe de cei dragi. Din păcate, aici vom fi obligați să vă invităm să locuiți 14 zile în spațiile de carantinare instituționalizate. Acest lucru nu ne face bine nici nouă nici dvs și nici familiilor care vă iubesc.

Cele mai importante declarații ale secretarului de stat MAI Bogdan Despescu:

 • În ultimele 24 de ore au fost verificate aproape 15.000 de persoane, s-a asigurat paza spitalelor acolo unde este cazul precum și a locurilor de carantină institituite.
 • S-a acționat pentru verificarea persoanelor în izolare sau carantină: o medie de peste 90.000 de persoane zilnic.
 • O activitate importantă, de la începutul epidemiei, au fost întocmite 400 de dosare penale, cele mai multe pentrut zădărnicirea combaterii bolilor. Au fost aplicate peste 130.000 de sancțiuni, în valoare totală de peste 170 mil de lei.
 • Am stablit culoare speciale de intrare și ieșire pentru transporatori- separate de cele care reprezintă fluxul obișnuit pentru vehicule. Prin punctul de trecere a frontierei Nădlac 2 intră și ies doar camioane de marfă.  Sunt operaționalizate 14 benzi de lucru, venind în sprijinul agenților economici.
 • Transportarilor le asigurăm un flux continuu de transport prin care să asigurăm bunurile necesare comunității în această perioadă.
 • Acționează zilnic în medie peste 30.000 de angajați ai MAI. Colegii sunt sprijiniți de peste 1000 de militari și 4000 de polițiști locali.
 • Avem și situații care au necesitat o atenție deosebită. E vorba de Suceava acolo unde a fost impusă carantină totală. Structurile MAI au organizat măsuri de siguranță a orașului și localităților limitrofe în zona carantinată

Cele mai importante declarații ale șeful DSU Raed Arafat:

 • După cum știți, la ora 13 au fost anunțate cifrele pentru ultimele 24 de ore și avem 3.613 de confirmați și 141 de decedați. Am acționat pe 2 paliere: unu pentru a veni în sprijinul colegilor care au nevoie de consultanță, și aici eu vorbesc despre Arad, Hunedoara, unde au fost trimise de ieri dimineață 2 echipe din medici de la Institutul de Sănătate Publică, medici epidemiologi de la Centru din Timișoara, doi s-au deplasat la Hunedoara, 2 medici anesteziști de la Timișoara și Craiova, și 2 colegi de UPU Smurd Timișoara și Craiova.
 • Misiunea lor e să vină în sprijinul autorităților, vor veni în sprijin pentru prefecți ca să impună anumite măsuri mai ales pentru spitale, din Arad și Deva.
 • Aceste echipe de sprijin vor fi trimise și-n alte zone. Să rezolvăm problemele din mers și să aducem unități sanitare să funcționeze cât mai bine. Asta e prima parte. A doua parte, de a veni în sprijinul personalului care lucrează în linia 1 în lupta cu acest virus, care lucrează cu pacienții. Asta înseamnă echipamentele de protecție. În ultimele 24 de ore, colegii pompieri au distribuit 100.000 de măști FFP2 și 3, repartiția s-a făcut în comun cu Ministerul Sănătății, iar cantitatea a fost distribuită în țară și la serviciile de urgență și la spitalele unde sunt tratați astfel de pacienți.
 • Astăzi, de la UNIFARM, 200.000 de măști FFP2 care urmează să fie distribuite. Înseamnă că în total vor fi distribuite în următoarele 48 de ore, aproape de 300.000 de măști FFP2. O aeronavă militară a bazei NATO din Ungaria și-n colaborare cu colegii din SUA va aduce în țară 100.000 de combinezoane pentru protecție în fața virusului de nivel înalt.
 • Mai este un aspect: al ventilatoarelor. Am explicat de mai multe ori cum este problema cu achizițiile în acest moment, cu ce ne confruntăm, contracte semnate în ultim moment și apoi nu mai putem să le executăm, ne anunță că întârzie din varii motive care nu țin de noi. Avem contractate 200 de ventilatoare, dar data de sosire încă nu este certă, din cauza unor modificări care au avut loc după ce a fost semnat contractul.

Anunțul a venit după ce Ludovic Orban anunțase sâmbătă că Guvernul pregătește o nouă ordonanță militară, cea cu numărul 7.

”Am evaluat situația. Am pregătit elementele pentru noua Ordonanță Militară care va fi prezentată azi. Este în forma finală. Am evaluat măsurile, capacitatea de carantinare.”, a declarat în această dimineață Ludovic Orban.

Ludovic Orban a mai anunțat și ce se întâmplă cu românii care se întorc în țară de sărbători.

”Nu își vor petrece Paștele în condiții normale, intră în carantină. Numărul țărilor care au trecut pe roșu 10.000 s-a mărit, aproape toate tările din care vin românii sunt în zona roșie. Ei vor intra în centrele de carantină din țară.

Premierul a anunțat măsuri speciale în cazul Țăndărei, acolo unde zeci de persoane au fost infectate cu coronavirus după ce s-au întors din străinătate.

„Acolo au venit foarte multe persoane din țări care au intrat în zona roșie de curând și se vor lua masuri speciale. Vor fi prezentate de Ministerul de Interne în cursul zilei de sâmbătă. Cine nu respectă izolarea va fi introdus în carantină pe costul propriu.”

În plus, șeful Executivului a anunțat că bonusul de aproximativ 500 de euro acordat cadrelor medicale în lupta cu noul coronavirus, anunțat inițial de președintele Klaus Iohannis va fi stabilit printr-o OUG pregatită de Ministerul Fondurilor Europene.

Orban a mai spus că au fost semnate contracte pentru 400 de aparate de ventilare.

Premierul Ludovic Orban a avut o întâlnire de lucru cu ministrul de Afacerilor Interne, Marcel Vela, cu privire la măsurile de combatere a răspândirii virusului Covid-19 au precizat reprezentanţi ai Guvernului.


Citeşte şi:

Scene teribile în Timiș. Un tânăr a fost tăiat cu drujba de doi rivali

Medicul Dorel Săndesc: Pentru 3 luni de criză, avem nevoie de 25 de milioane de echipamente de protecție doar pentru medicii din ATI

Rareș Bogdan lansează un fake news planetar: „Tratamentul împotriva COVID-19 este gata. Vindecă în trei ore. Trump anunță lansarea acestuia duminică”. Cititorii îl pun la punct: „Chiar nu ai limite?”

„Aveam amețeli, stări de leșin”. Mărturie cutremurătoare făcută de un fost campion al României, doctorul s-a uitat la el și în 10 secunde i-a spus ce boală are
PARTENERI - GSP.RO
„Aveam amețeli, stări de leșin”. Mărturie cutremurătoare făcută de un fost campion al României, doctorul s-a uitat la el și în 10 secunde i-a spus ce boală are
Cine este, de fapt, soția lui Mihai Gâdea. Cu ce se ocupă Agatha Kundri
Playtech.ro
Cine este, de fapt, soția lui Mihai Gâdea. Cu ce se ocupă Agatha Kundri
Filmul dispariţiei lui Dumitru, românul care a stat 13 ani în congelator, la morga din Valencia: "Am sperat că este în viaţă"
Observatornews.ro
Filmul dispariţiei lui Dumitru, românul care a stat 13 ani în congelator, la morga din Valencia: "Am sperat că este în viaţă"
Horoscop 6 mai 2021. Leii ar fi bine să se informeze foarte serios, înainte de a lua decizii sau a trage concluzii
HOROSCOP
Horoscop 6 mai 2021. Leii ar fi bine să se informeze foarte serios, înainte de a lua decizii sau a trage concluzii
Prima reacție a prințului Emanuel de Liechtenstein despre împușcarea ursului Arthur
Știrileprotv.ro
Prima reacție a prințului Emanuel de Liechtenstein despre împușcarea ursului Arthur
Un fotbalist a rupt tăcerea despre plecările în masă de la Viitorul: "De asta Hagi nu s-a înţeles cu jucătorii cu experienţă"
Telekomsport
Un fotbalist a rupt tăcerea despre plecările în masă de la Viitorul: "De asta Hagi nu s-a înţeles cu jucătorii cu experienţă"
Trucuri de la un nail artist pentru manichiură french la tine acasă (Publicitate)
PUBLICITATE
Trucuri de la un nail artist pentru manichiură french la tine acasă (Publicitate)