Un ortoped pediatru a reacționat pentru Libertatea, după ce a citit despre cazul micuței cu fractură de antebraț tratată de medicul Ioan Dobrescu de la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca.
„Comportamentul colegului față de pacienți este impardonabil, dar atitudinea terapeutică a fost, în opinia mea, corectă”, spune Alexandru Thiery, medic ortoped pediatru la Spitalul Monza din Capitală.
Pentru a-și susține afirmațiile, Thiery a trimis către redacție imagini din cartea „Fracturile la copii” de John M. Flynn, David L. Skaggs și Peter M. Waters. În poze, spune el, se observă ce înseamnă o angulație acceptabilă la copilul mic.
Colegul „nu a pus mâna greșit în ghips”. Însă greșeala este că nu a comunicat în mod explicit (și politicos!) părinților că angulația este perfect tolerabilă și se va corecta spontan prin procesul de remodelare osoasă specific copiilor sub 12 ani.
Alexandru Thiery, medic ortoped pediatru:
La fel cum punctase și specialistul consultat de Libertatea pentru articolul apărut luni, Thiery a adăugat că extrem de rar este necesar ca acest tip de fractură să fie operată.
De ce trebuia chemată fetița la 7 zile
Între radiografia cu mâna în ghips, cea de la externare, și razele făcute la o lună distanță se observă cum osul se remodelează, explică Thiery: „Se vede clar calus în concavitatea deformării”.
A existat însă și o greșeală profesională, potrivit specialistului din Bucureşti. „Greșeala profesională constă în faptul că nu a chemat copilul la control la 7 zile. În mod normal, chemi la o săptămână, pentru a vedea o eventuală deplasare secundară sub ghips.
Dacă se deplasează secundar, adică «se strâmbă» sub ghips, și angulația depășește 20 de grade, atunci poți relua reducerea ortopedică și imobilizarea, eventual poți pune minim invaziv o tijă elastică de titan”, conchide Thiery.
Libertatea a scris ieri cum părinții unei fetițe de 3 ani l-au acuzat pe medicul ortoped pediatru Ioan Dobrescu, de la Spitalul de Copii Cluj-Napoca, că le-a lăsat fetița „cu mâna strâmbă”, având o angulație ridicată, și nu a stat de vorbă cu ei pentru a le explica situația. Ba mai mult, ortopedul le-a spus să meargă la următorul consult abia peste 3 săptămâni, înfuriindu-se chiar când a aflat că părinții nu sunt din Cluj.
Dobrescu e un medic cu două dosare penale pentru luare de mită, cu o condamnare cu suspendare în ultimul și o amendă administrativă în primul. La ambele a fost prins în urma unui flagrant delict.
În replică, medicul a spus că totul a fost „perfect” din punctul lui de vedere și a evitat contactul cu părinții din rațiuni de COVID-19.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro