MENIU CAUTĂ

(P) Cât costă să îți pregătești mașina pentru iarnă

Distribuie

Nu trebuie să aștepți prima ninsoare pentru a fi sigur că mașina ta e pregătită pentru sezonul rece, mai ales că în acea perioadă sau imediat după ce sunt anunțate precipitații abundente în timpul iernii mai toți șoferii dau iama în magazinele cu piese și consumabile auto și la vulcanizări. Dacă nu vrei să stai la rânduri interminabile și să nu cheltuiești o sumă prea mare deodată, ci să eșalonezi atât timpul, cât și banii cheltuiți, am pregătit pentru tine o listă completă cu tot ce vei avea nevoie ca să treci cu bine peste iarnă cu mașina ta. Astfel, vei putea să achiziționezi tot ce ai nevoie la prețuri mult mai bune și fără stres. Iată ce nu trebuie să-ți lipsească în acest sezon invernal.

Anvelope de iarnă

Desigur, primele din listă ar trebui să fie cauciucurile de iarnă. Codul Rutier presupune amendarea celor care nu respectă articolul 100, alineatul 6, care reglementează „conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori care sunt uzate peste limita admisă se încadrează în clasa IV de sancțiuni, adică între 9 şi 20 de puncte-amendă”, așa că asigură-te că știi ce mărime de anvelope trebuie să montezi pe mașina ta.

Prețul unei anvelope de iarnă pornește de la suma aproximativă de 150 de lei, deci pentru toate cele patru va trebui să plătești, în medie, 600 de lei. Dacă vrei să investești în cauciucuri de o calitate superioară, care te vor ține câteva sezoane bune, va trebui să cheltuiești 600 de lei pentru unul singur, deci 2.400 de lei pentru toate patru. Pentru cele mai frecvente dimensiuni, prețul pentru patru anvelope de iarnă este de 1.200-1.400 lei.

Lanțuri antiderapante

Dacă ai programată o plecare la munte sau vrei să faci Revelionul departe de casă, iar până la destinație vrei să ajungi cu mașina, e bine să ai în portbagaj un set de lanțuri antiderapante, care te-ar scăpa de grija că poți rămâne împotmolit în zăpadă. Prețul de pornire a unui set de lanțuri este de 70 de lei, însă dacă vrei să nu îți asumi niciun risc, poate fi nevoie să investești în ele câteva mii de lei. Noi spunem că te-ai descurca și cu o variantă de mijloc.

Baterie auto

Temperaturile scăzute pot afecta acumulatorul mașinii tale, care nu mai dovedește să se încarce și te poate lăsa în pană de curent când ți-e lumea mai dragă. Verifică bateria auto în perioada următoare, pentru că s-ar putea să ai nevoie de una nouă. Dacă nu vrei să faci asta singur, poți merge la un service, unde un mecanic te poate îndruma cum e mai bine. O baterie nouă costă în jur de 100 de lei, însă nu ar strica să ai în portbagaj și un set de cabluri de transfer de curent, care costă aproximativ 50 de lei, pentru orice eventualitate. Iar dacă vrei să cumperi o baterie auto nouă, comandă una de pe ePiesa, unde te mai așteaptă și alte oferte de piese auto pentru Audi, Skoda, Dacia, Opel, Volkswagen, Renault, BMW sau orice altă marcă de mașină conduci.

Consumabile

Îți vei da seama de necesitatea unui spray pentru dezgheț atunci când vei sesiza lipsa acestuia, probabil într-o dimineață, când te grăbești spre locul de muncă și nu reușești să pleci mai repede, din cauză că mașina e înghețată. Un spray care îți poate salva minute bune, dar și mâinile de la îngheț, costă aproximativ 40 de lei, așa că ar fi bine să îl treci pe listă.

Tot la acest capitol ar trebui să ții cont și de lichid de parbriz cu o temperatură de îngheț foarte joasă, nu are rost să îți mai explicăm de ce. Un recipient cu lichid de calitate costă aproximativ 40 de lei.

Și cum autoritățile din România sunt mereu surprinse de abundența cu care ninge iarna, ar fi indicat să păstrezi în portbagaj până la primăvară și o lopată, care te va ajuta să deszăpezești mult mai ușor mașina. Costul unei lopeți nu ar trebui să depășească 50 de lei.

Așadar, la un calcul simplu e bine să te aștepți la cheltuieli aproximative de 1.600 de lei, dacă vrei să ai parte de drumuri bune în iarna aceasta.

Comentarii