UPDATE ora 0.50. Ministerul Sănătății vine cu „Precizări în legătură cu situația regretabilă creată în această seară la Spitalul Foișor”. Oficialii ministerului dau vina pe conducerea spitalului pentru întârzierea evacuării.
„Situația pacienților COVID-19 care necesită îngrijire ATI este critică. De mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei. Nevoia locurilor suplimentare în București nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuție. În acest moment, 29 pacienți COVID-19 sunt intubați și ventilați în secțiile UPU din București.
Transformarea Spitalului Foișor în spital COVID-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi.
Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI – și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiștii Spitalului Foișor, oferi pacienților COVID-19 îngrijirea de care au nevoie.
Evacuarea și transferul pacienților COVID-19 negativ care au fost internați la Spitalul Clinic Foișor este în sarcina DSU, sub coordonarea dr. Bogdan Dinu din cadrul UPU-SMURD București.
Pentru demararea procesului de evacuare a fost necesar acceptul spitalului, spital ce aparține de ASSMB, aflat sub autoritatea Primăriei Municipiului București.
Spitalul Foișor a fost informat încă de dimineață despre iminența transformării spitalului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11.00.
La orele 19.00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar. Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate.
În Spitalul de Ortopedie Foișor erau internați un număr de 105 pacienți. 13 dintre aceștia au fost transferați cu ambulanțe SMURD și SABIF: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzău, 1 cu ambulanța la domiciliu în Galați. Dintre ceilalți 92 pacienți, 25 erau programați pentru intervenții chirurgicale, iar 67 erau pacienți deja operați, care urmau să fie externați la domiciliu.
Toți pacienții au fost externați de către medicii curanți, ținând cont de starea lor de sănătate și de indicațiile de tratament. Conform informațiilor disponibile la nivelul Ministerului Sănătății, pentru toți cei care au solicitat acest lucru a fost chemată o ambulanță.
Ministerul Sănătății va urmări, alături de Departamentul pentru Situații de Urgență, situația tuturor pacienților transferați din Spitalul Foișor.
Ministerul Sănătății va depune eforturi, alături de Departamentul pentru Situații de Urgență, pentru operaționalizarea de urgență a îngrijirii pacienților COVID-19 în Spitalul Foișor.
Ministerul Sănătății va solicita o analiză amănunțită a cauzelor pentru situația creată și pentru modul în care s-a desfășurat intervenția”.
UPDATE ora 0.25. Evacuarea pacienților continuă și după miezul nopții, sub supravegherea jandarmilor detașați la spital și în scandările protestatarilor, care cer demisii la DSU și la Ministerul Sănătății.
UPDATE ora 23.40. Mai mulți jandarmi au sosit la fața locului, pentru a ține protestatarii la distanță, în timp ce operațiunea de evacuare a pacienților continuă. Protestatarii scandează împotriva jandarmilor și a lui Raed Arafat, cerând demisia șefului DSU.
UPDATE ora 23.10. Raed Arafat a explicat pe Facebook, într-o postare video, situația creată în această seară la Spitalul de Ortopedie Foișor.
„Aș dori să clarific situația care a apărut la Spitalul Foișor. Astăzi dimineață, era clar că UPU sunt solicitate și au ajuns la un număr foarte mare de pacienți intubați sau care au nevoie de oxigen și internare. Nu erau locuri în București. Nici în zonele limitrofe Bucureștiului. Am transferat trei pacienți la Iași, însă era clar că asta e o soluție de moment și care nu e suficientă. Am început să căutăm soluții. Una din soluții este al treilea TIR de ATI, care este la «Babeș» și pentru care se fac lucrările de conectare la curent. Următoarea soluție era să mai desemnăm un spital COVID, în afară de Sf. Ioan și Spitalul Județean Ilfov”, spune Arafat.
„Ne-am îndreptat spre un spital care primește urgențe mai puțin și care să aibă o secție de ATI cu un număr mai mare de paturi. Spitalul Foișor are 21 de paturi ATI, 200 de paturi cu oxigen, din care 90 ar putea folosite pentru pacienții cu COVID. După o discuție cu Ministerul Sănătății, am semnat ordinul, l-a semnat și ministrul sănătății, am informat spitalul, primarul Capitalei și am început procedura de a transforma spitalul în regim de urgență”, explică șeful DSU.
Din păcate, echipa, care a ajuns după ce a fost trimis ordinul, în jurul orelor 15.00, a trebuie să ducă muncă de lămurire, să explice, să discute cu managerul, cu medicii, așa a trecut timpul. Apoi, au început să evalueze pacienții – care trebuie transferați, care pot fi externați în siguranță și care sunt programați la operație și pot fi reprogramați.
Raed Arafat:
„Erau 105 pacienți în spital. 13 au fost transferați la alte spitale, cu ambulanțele. 25, care erau programați la operație, au fost trimiși la domiciliu și reprogramați, iar ceilalți 67, deja operați, au fost externați fie cu mașinile proprii, fie cu ambulanțe”.
„De ce s-a făcut această operațiune în timpul nopții? S-a întârziat în discuții și lămuriri la spitalul respectiv. Dacă așteptam până dimineață, mâine nu putea să funcționeze spitalul decât după-amiază. Ne pare rău, știu că este un disconfort. Dar avem pacienți COVID pe care nu putem să-i transferăm și nici să-i tratăm”, a mai spus Arafat.
UPDATE ora 23.00. Lucrurile au degenerat cu o oră înainte de miezul nopții. Oamenii adunați în fața spitalului – rude ale pacienților și oameni care au venit la Spitalul Foișor să protesteze față de evacuarea pacienților, conform Antena 3 – au început să facă scandal și au intrat în conflict cu jandarmii. Forțele de ordine au creat un cordon în fața spitalului, ca să-i oprească să intre în unitate.
Pacienții sunt fie mutați la alte spitale, fie externați. De sâmbătă dimineață, Spitalul de Ortopedie Foișor va funcționa ca spital COVID.
„După o analiză, s-a luat decizia transformării Spitalului Foișor în spital COVID. Ordinul s-a transmis mai devreme de ora 18.00”, a declarat, la Antena 3, Raed Arafat, șeful DSU.
Ordinul de evacuare a pacienților și transformare a Spitalului Foișor în unitate COVID:
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 2La ora 18.00, transmite Antena 3, pacienții ar fi fost informați însă să-și sune aparținătorii să vină să-i ia.
„Mâine dimineață (sâmbătă dimineață) acest spital trebuie să funcționeze ca spital COVID. Nu puteam să transferăm pacienții din Spitalul Foișor mâine dimineață”, a justificat Arafat evacuarea din această seară a pacienților.
Raed Arafat spune că decizia a fost luată după ce Capitala a rămas fără locuri la ATI COVID.
„A trebuit să trimitem pacienți din București în alte zone. Suntem pe cale de a porni al treilea TIR de ATI la «Babeș», se lucrează și noaptea ca să fie conectat la curent. Asta, după cel de la «Nasta» și cel de la «Sf. Ioan»”, a spus șeful DSU.
Spitalul Foișor are o secție de ATI de 21 de paturi și 200 de paturi cu oxigen. Doar jumătate din ATI era ocupată.
Raed Arafat:
Întrebat de evacuarea făcută aproape noaptea, Arafat a spus că „ordinul a fost transmis de ceva timp, dar a trebuit discutat, confirmat”, iar pacienții sunt evacuați cu aprobarea medicilor curanți.
O femeie care a fost operată joi, a fost externată, fiind urcată de pe tragă direct într-o dubă care a transportat-o acasă, la Târgoviște.
„Am dureri mari. Nu e bine deloc! Își bat joc de noi. Acum mă duc acasă”, a declarat femeia externată.
Ce se întâmplă în această seară e inadmisibil, să scoți pacienții din spital. Este o atrocitate. Cred că nu s-a întâmplat așa ceva nicăieri în Europa. Așa ceva înseamnă rele tratamente aplicate pacienților.
Dr. Tudor Ciuhodaru, la Antena 3:
Din 105 pacienți internați, toți evacuați vineri seară, numai 12 sunt transferați – la Floreasca, Universitar, Bagdasar-Arseni și Elias. Restul sunt trimiși acasă, unii neoperați, deși veniseră pentru intervenții chirurgicale, transmite Antena 3.
„În situații de genul acesta, urgența impune o acțiune imediată și desfășurarea poate să fie imperfectă. Acest lucru s-a făcut pentru a se putea acorda șanse maxime pacienților care au nevoie de ATI”, a justificat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la Digi24, acțiunea din această seară de evacuare a pacienților de la Spitalul Foișor.
Astfel de decizii se iau între Ministerul Sănătății și DSU. Operațiunea a început la ora 15.00 și ne pare rău că ne-am lungit și am ajuns ca la ora asta să mutăm pacienții. Ne cerem scuze familiilor pacienților, dar am produs acest disconfort pacienților de la «Foișor» ca să facem bine mai multor pacienți grav bolnavi de COVID.
Andrei Baciu, la Digi 24:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro