Mergi direct la conținut »
Pacienții cu transplant pulmonar la Viena continuă tratamentul post operator în clinica austriacă
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Pacienții cu transplant pulmonar la Viena continuă tratamentul post operator în clinica austriacă

Pacienții cu transplant pulmonar la Viena continuă tratamentul post operator în clinica austriacă

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a explicat miercuri bolnavilor operați la Viena că vor putea continua tratamentul post-transplant pulmonar în clinica autriacă în care a avut loc intervenția, deplasarea în afara țării fiind făcută în baza Formularului E112.

De Elvira Gheorghiță,

”Până la urmă va trebui să facem o modificare a Ordinului 50 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate, astfel încât ei să îşi poată continua tratamentele pe care le-au început acolo unde a avut loc transplantul. Ordinul este neschimbat din 2004, deci categoric necesită up-datări. Eu am dat un termen, în aproximativ două luni având în vedere că este nevoie să se întrunească şi comisiile de specialitate dar până atunci putem utiliza Formularul E112 pentru deplasarea lor acolo unde sunt trataţi”, a explicat miercuri, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Pe lângă modificarea Ordinului 50, ministrul Sănătății gândește și un plan de restructuare al Agenției Naționale de Transplant (ANT).

”Sper că nu aibă efecte negative această perioadă asupra lor. Cu siguranţă acest ordin va fi modificat. Pot să vă spun doar că trebuie gândit un plan de restructurare al Agenţiei Naţionale de Transplant, dar aţi observat şi dumneavoastră, în ultimul weekend, au fost multiple prelevări, personal sunt foarte bucuroasă pentru că s-au salvat multe vieţi în această perioadă semne că se poate şi, o mobilizare mai bună din partea celor din ţară poate să aducă mult”, a continuat ministrul Sănătății.

ANT trebuie restructurată în primul rând pentru transparentizarea procedurilor 

 ”Cu siguranţă trebuie restructurată Agenția Națională de Transplant, în primul rând,  este vorba şi de transparentizarea procedurilor, de tot ceea ce se întâmplă acolo. Nu vreau să acuz pe nimeni, nu am acuzat niciodată, vreau doar ca lucrurile să meargă mult mai bine. Am discutat şi cu cei de la Eurotransplant, am avut săptămâna trecută discuţii cu ei. Putem relua negocierile pentru că avem totuşi pacienţi mulţi pe listele de aşteptare”, a adăugat ministrul.

Transplantul pulmonar în România, este foarte important, este un mare pas înainte

Ministrul Sănătății spune că realizarea transplantului pulmonar în România este un pas important înainte.

”Pe de altă parte este foarte bine să s-a început transplantul pulmonar în România, este foarte important, este un mare pas înainte spun eu pentru că trebuia să facem şi asta”, a adăugat ministrul Silvia Pintea.

Legea transplantului a fost retrasă de pe site pentru că au fost multe contradicții

În ceea ce priveşte Legea transplantului ministrul a explicat că a fost pe site-ul MS în transparență decizională, dar a fost retrasă întrucît au fost multe contradicții.

”Legea transplantului a fost pe transparenţă decizională, am retras-o pentru că au fost nenumărate propuneri, nenumărate contradicţii legate de forma care a fost prezentată astfel încât va trebui să ajungem la o formă corectă. Sunt mai multe organizaţii gen Eurotransplant în Europa şi fiecare are o cotizaţie anuală. La Eurotransplant cotizația este de un million de euro pe an”, a explicat ministrul Sănătății.

Duminică neliniștită la două mari spitale bucureștene: Militar și CC Iliescu. Câți oameni din personalul medical sunt infectați cu COVID-19?
Recomandări

Duminică neliniștită la două mari spitale bucureștene: Militar și CC Iliescu. Câți oameni din personalul medical sunt infectați cu COVID-19?

 

Câțiva pacineții operați la Viena s-au întâlnit miercuri cu ministrul Sănătății pentru a rezolva problema tratamentelor postoperatorii. Asta după ce Clinica din AKH le-a explicat, după cum afirmă pacienții,  că nu mai pot beneficia de tratamentul post-transplant la Viena devreme ce în România de face transplant pulmonar .

Gheorghe Cernățoiu ultimul pacient transplantat la Clinica AKH Viena în martie 2017 a spus , după întâlnirea cu ministrul Pintea  spune că problemele lor se vor rezolva în maximum două luni.

”Am avut parte de toată deschiderea de care aveam nevoie din partea doamnei ministru Sorina Pintea. Am primit toate asigurările necesare. În decurs de maxim două luni ni se vor rezolva problemele în ceea ce priveşte medicaţia imunosupresoarelor, continuarea controalelor la Clinica AKH Viena unde am făcut transplantul şi modificarea Ordinului 50 care nu mai este în conformitate cu problemele de ordin actual” a spus bărbatul.

Vine Scenariul 4 al COVID-19 și avem doar 1.300 de paturi cu ventilatoare. Cum a comandat România un singur ventilator în Germania și acesta refuzat?
Recomandări

Vine Scenariul 4 al COVID-19 și avem doar 1.300 de paturi cu ventilatoare. Cum a comandat România un singur ventilator în Germania și acesta refuzat?

 

Potrivit pacientului, din asigurările primite din partea ministrului Sănătății vor putea continua tratamentul în străinătate.

”Arieratele au fost plătite, așa ne-a confirmat doamna ministru şi nu vor fi probleme. Mai mult decât atât cei care vor trebui să meargă zilele viitoare cu siguranţă au toate aprobările necesare”, a mai spus bărbatul.

Adrian Popa un alt pacient cu transplant pulmonar din Asociaţia de Transplant Pulmonar.

”Ni s-a dat o soluţie temporară de a merge pe Formularul E112 până la modificarea ordinului. Ştiu că pe formularul E112 nu se mai poate merge dacă statul român are datorii la clinica respectivă. Acum am înţeles că datoriile au fost plătite, aşa ni s-a spus”, a conchis bărbatul.

 

 

Close
Închide
  Close