Prin urmare, o dată la fiecare patru ani, în calendar se adaugă o zi suplimentară, având 366 de zile. Această zi se adaugă în luna februarie care, din patru în patru ani are 29 de zile în loc de 28. Acest fenomen este cunoscut sub numele de an bisect, așa cum este și anul 2024. Cea de-a șasea lună a anului și, totodată, prima lună de vară este iunie. În afară de tradițiile, simbolurile și semnificațiile istorice și religioase, această lună ascunde și alte secrete pe care ți le vom dezvălui în acest articol.

Cum a devenit iunie a șasea lună a anului

Din punct de vedere istoric, vechiul calendar roman avea în Antichitate doar zece luni, care însumau 304 zile, asta pentru că, la acea vreme, ianuarie și februarie nu existau. În aceste condiții, anul începea în luna martie, iar iunie era cea de-a patra lună, se numea mens iunius și avea doar 29 de zile, relatează site-ul Time and Date.

Legenda spune că în timpul domniei lui Numa Pompilius (715–673 î.Hr.), al doilea rege roman, acesta a adăugat cele două luni de iarnă la începutul calendarului. Prin această reformă, calendarul roman avea să fie ajustat pentru a se sincronizeza cu anotimpurile şi în acest fel s-a ajuns la cele 12 luni pe care le cunoaștem cu toții astăzi. Mult mai târziu, în anul 154 î.Hr., a avut loc o rebeliune care a forțat Senatul Roman să modifice începutul anului civil, de la 1 martie la 1 ianuarie. Odată cu această reformă, iunie a devenit în mod oficial a șasea lună a anului 153 î.Hr. Cu toate acestea, majoritatea romanilor continuau să sărbătorească Anul Nou tot în martie. Nici până astăzi nu este clar când s-a schimbat acest lucru, însă istoricii spun că este posibil ca „tranziția” să fi durat sute de ani. În anul 46 î.Hr., împăratul Iulius Caesar a introdus un nou sistem de calendar, care este cunoscut sub denumirea de calendarul Iulian. Acesta a adăugat zece zile la an în noul calendar iulian și a introdus ziua bisectă, care a făcut ca luna iunie să fie extinsă la 30 de zile.

Oferta de pace a lui Putin, contestată la summitul din Elveția: „Absurdă, ultimatum, propagandă”
Recomandări
Oferta de pace a lui Putin, contestată la summitul din Elveția: „Absurdă, ultimatum, propagandă”

Ce trebuie să știm despre luna iunie

Iunie este cea de-a șasea lună a anului în calendarul gregorian și una dintre cele trei luni de vară astronomică în emisfera de nord și prima lună de iarnă astronomică în emisfera sudică. De asemenea, este una dintre cele patru luni cu 30 de zile, alături de aprilie, septembrie și noiembrie, cu ziua având 15 ore, iar noaptea 9 ore. La începutul lunii, Soarele răsare la ora 5:35 şi apune la ora 20:53, în timp ce la sfârşitul lunii, Soarele răsare la ora 5:34 şi apune la ora 21:04. În jurul datei de 21 iunie are loc așa-numitul solstițiu de vară, acel fenomen astronomic care marchează ziua cea mai lungă a anului.

Curiozităţi despre luna iunie - Imagine cu cuvântul Summer scris cu litere colorate pe o suprafaţă cu nisip.
Iunie este prima dintre cele trei luni de vară în emisfera de nord

Prima zi a lunii, 1 iunie, este cea de-a 152-a din calendarul gregorian și cea de-a 153-a zi în anii bisecți, așa cum este cazul anului 2024. De când începe luna iunie și până la sfârșitul anului mai sunt 213 zile. Din punct de vedere astrologic, iunie începe cu Soarele în semnul Gemenilor și se termină în semnul Racului, în timp ce, din punct de vedere astronomic, debutează cu Soarele în constelația Taurului și se sfârșește cu Soarele în constelația Gemenilor.

Cum erau urmăriți turiștii de Securitatea comunistă în stațiunile de pe Litoral. Nemulțumirile românilor veniți în concediu: „Au făcut din noi niște animale”
Recomandări
Cum erau urmăriți turiștii de Securitatea comunistă în stațiunile de pe Litoral. Nemulțumirile românilor veniți în concediu: „Au făcut din noi niște animale”

De unde provine numele „iunie”

Denumirea lunii iunie derivă din latinescul Junius (n.n. – în latină Junia), după numele lui Lucius Junius Brutus, care a fost fondatorul Republicii Romane și, în același timp, strămoșul familiei romane. De asemenea, se presupune că iunie ar putea să-și aibă originile în cuvântul latin iuniores, care se traduce prin „cei mai tineri”. Asta, pentru că, în Roma Antică, luna a șasea a anului era menită să sărbătorească populaţia tânără și semnifica, totodată, ideea de energie vitală și de fertilitate.

Poetul Publius Ovidius Naso, cunoscut mai degrabă ca Ovidiu, a dat şi explicaţia. Astfel, luna iunie a fost denumită după Juno (sau Iunona ori Junona), zeița romană a căsătoriei și a nașterii și, totodată, soția lui Jupiter, care era zeitatea supremă a romanilor, aflăm de pe site-ul Taste of History. În schimb, grecii numeau luna iunie Skirophorion.

Cum se mai numește luna iunie

Așa cum aminteam anterior, iunie este prima lună de vară, fiind bogată în miros de tei, iasomie şi scăldată în roşul macilor. De asemenea, cea de-a șasea lună a anului ne aduce numeroase fructe suculente şi aromate, cum ar fi caisele, căpşunele, vişinele, zmeura şi, nu în ultimul rând, cireşele.

Profiturile dezvoltatorilor imobiliari s-au triplat în ultimii 5 ani. O firmă a trecut de la venituri de 26 de lei la profituri de 50 de milioane de lei!
Recomandări
Profiturile dezvoltatorilor imobiliari s-au triplat în ultimii 5 ani. O firmă a trecut de la venituri de 26 de lei la profituri de 50 de milioane de lei!

Potrivit soiurilor cultivate la noi, cireșele au două perioade de coacere. Prima la începutul lui iunie, iar cea de-a doua după jumătatea lunii până spre sfârşitul ei. De altfel, datorită acestor fructe, luna iunie a primit în tradiţia populară denumirea de „Cireşar” sau „Cireşel”.

Superstiții și tradiții despre luna iunie

Dacă este să ne luăm după prezicerile populare, atunci când tună și fulgeră în luna iunie, vara va fi ploioasă, iar recoltele de grâu vor fi bogate. În schimb, dacă în această lună vor fi multe ploi, culturile de porumb și de viță-de-vie vor fi afectate, însă de Crăciun vom avea parte de belșug. De asemenea, dacă în iunie sunt omizi, înseamnă că va fi recoltă bună de grâu şi de struguri.

În această lună, se seamănă ridichile de toamnă, guliile şi conopida de iarnă, iar viile se sapă pentru a doua oară. Mergând mai departe, trebuie spus că, în calendarul popular, iunie este una dintre cele mai importante luni, având multe sărbători și evenimente folclorice. În războiul dintre forţele naturii, pentru a le îmbuna, omul le-a preamărit, dedicându-le sărbători şi obiceiuri.

Sărbători în luna iunie

Sărbătoarea Sânzienelor marcheză în calendarul popular începutul anotimpului de vară, la trei zile după solstiţiul de vară, motiv pentru care mai este cunoscută și sub numele de „Cap de vară”. În Muntenia şi în Oltenia, această sărbătoare este cunoscută sub numele slav „Drăgaica”. Ritualurile sunt asemănătoare cu cele din Transilvania şi au fost descrise pentru prima dată de cărturarul Dimitrie Cantemir în „Descrierea Moldovei”, în care acesta spunea că sărbătoarea Sânzienelor ar proveni din „vechii idoli ai dacilor”.

Curiozităţi despre luna iunie - Imagine cu o fată care poarttă o coroniţă de flori pe cap şi care se află pe o pajişte înverzită.
Sărbătoarea Sânzienelor marcheză în calendarul popular începutul anotimpului de vară

Potrivit site-ului Tradiții-Superstiții.ro, dintre sărbătorile lunii iunie amintim Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, pe 2 iunie, Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile, pe 3 iunie 2024, Sfântul Vartolomeu, pe 11 iunie, Sfântul Onufrie, pe 12 iunie, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele sau Drăgaica, pe 24 iunie, și Sfinții Apostoli Petru și Pavel sau Sânpetru de Vară, pe 29 iunie.

În sfârșit, Moşii de Vară (Sâmbăta Morților) vor avea loc pe 22 iunie 2024, cu o zi înainte de Sărbătoarea Rusaliilor, respectiv Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.

Ce este solstițiul de vară

În luna iunie, soarele își face în sfârșit o apariție consistentă, iar vremea începe să se încălzească. Cu toate acestea, în timp ce zilele devin mai călduroase, sezonul estival nu începe oficial până la solstițiul de vară. Solstițiul de vară marchează cea mai lungă zi din an, care este de obicei în jurul datei de 21 iunie. Mai exact, solstițiul de vară este momentul din timpul zilei în care Pământul este cel mai aproape de Soare, marcând începutul verii astronomice.

Conform definiției astronomice a anotimpurilor, solstițiul de vară marchează, de asemenea, începutul verii. Denumirea de solstițiu (n.n. – „Soarele stă”) este dată de faptul că, la data respectivă, are loc schimbarea gradientului mișcării Soarelui în raport cu declinațiile acestuia. Aflându-se la culminație (pentru latitudinea medie a țării noastre) la 67°52 deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore și 32 de minute, iar noaptea va avea doar 8 ore și 28 de minute.

După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers, potrivit site-ului oficial al Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Curiozități despre luna iunie

  • Piatra de naștere a lunii iunie este perla, care semnifică puritate și credință. Piatra lunii și alexandritul dețin, la rândul lor, această „distincție”.
  • Florile de naștere specifice lunii iunie sunt trandafirul și caprifoiul, care reprezintă tot ceea ce este asociat cu afecțiunea, dragostea, dorința și generozitatea.
  • Gemenii (21 mai – 21 iunie) și Racul (22 iunie – 22 iulie) sunt semnele zodiacale ale lunii iunie în astrologie.
  • În emisfera nordică, iunie este luna cu cele mai ore cu lumină naturală din an și, respectiv, cu cele mai puține ore de lumină naturală în emisfera de sud.
  • Anglo-saxonii au fost primii care au asociat luna iunie de vremea mai blândă. Ei au denumit-o „luna uscată” (n.n. – „sera monath” în engleza veche).
  • Luna plină care are loc în iunie este cunoscută și sub denumirea de Luna plină cu căpșune datorită recoltei abundente de fructe care are loc în această perioadă a anului., potrivit Cool Kid Facts.
  • Spre deosebire de celelalte luni, iunie este singura care nu începe în aceeași zi a săptămânii nici în anii obișnuiți, dar nici în anii bisecți.
  • Vechii romani credeau că de la jumătatea lunii mai până la mijlocul lunii iunie era o perioadă nefavorabilă pentru căsătorie. Legenda spune că, atunci când poetul roman Ovidiu a consultat-o ​​pe marea preoteasă a lui Jupiter despre momentul în care fiica lui ar trebui să se căsătorească, ea i-a sugerat să amâne nunta până după 15 iunie.
  • În luna iunie, în mai multe țări există câte o zi a drapelului. Astfel, 6 iunie este ziua steagului Suediei, 14 iunie este ziua drapelului SUA, iar pe 15 iunie este ziua steagului național al Danemarcei.
  • 1 iunie este Ziua Internațională a Copilului și este sărbătorită în multe țări din întreaga lume. Sărbătoarea a fost stabilită pentru prima dată în 1925, cu ocazia Conferinței Mondiale pentru Bunăstarea Copiilor de la Geneva.

Vezi şi curiozități despre luna mai!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Americanii se laudă cu o doborâre „istorică” făcută de o rachetă Patriot în războiul Ucrainei contra Rusiei. Ținta distrusă
Știrileprotv.ro
Americanii se laudă cu o doborâre „istorică” făcută de o rachetă Patriot în războiul Ucrainei contra Rusiei. Ținta distrusă
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Viva.ro
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Monica Dascălu a întinerit în concediul de maternitate. Cum arată știrista de la PRO TV care și-a făcut o nouă familie după divorț
Libertateapentrufemei.ro
Monica Dascălu a întinerit în concediul de maternitate. Cum arată știrista de la PRO TV care și-a făcut o nouă familie după divorț
Orașul din România care stă pe o adevărată comoară. Valoarea e estimată la peste 1 miliard de euro
FANATIK.RO
Orașul din România care stă pe o adevărată comoară. Valoarea e estimată la peste 1 miliard de euro
Nu s-a văzut la TV în Germania - Scoția: momentul care va face înconjurul planetei » Gestul emoționant al lui Nagelsmann
GSP.RO
Nu s-a văzut la TV în Germania - Scoția: momentul care va face înconjurul planetei » Gestul emoționant al lui Nagelsmann
Amenda usturătoare pe care o riști dacă stai la bloc. Ai făcut aceste modificări în apartament, ești bun de plată, iar sumele pot fi foarte mari
FANATIK.RO
Amenda usturătoare pe care o riști dacă stai la bloc. Ai făcut aceste modificări în apartament, ești bun de plată, iar sumele pot fi foarte mari
Rochia care a împărțit Internetul în două! 'Ridicol de decoltată' Și-a eclipsat sau nu această mamă fiica în ziua nunții sale? Comentariile nu se mai opresc!
Unica.ro
Rochia care a împărțit Internetul în două! 'Ridicol de decoltată' Și-a eclipsat sau nu această mamă fiica în ziua nunții sale? Comentariile nu se mai opresc!
Maria Iordănescu îi dă de gol pe fotbaliştii care au curtat-o. Cum a reacţionat: "Mama nu-şi dorea, mi-a zis"
Orangesport.ro
Maria Iordănescu îi dă de gol pe fotbaliştii care au curtat-o. Cum a reacţionat: "Mama nu-şi dorea, mi-a zis"
Reacţia unui american aflat în vacanţă în România, după ce s-a trezit pe o pajişte plină de vaci. "Mi-au dat doar un băţ, trebuie să ducem vacile acasă"
Observatornews.ro
Reacţia unui american aflat în vacanţă în România, după ce s-a trezit pe o pajişte plină de vaci. "Mi-au dat doar un băţ, trebuie să ducem vacile acasă"
Horoscop 16 iunie 2024. Gemenii au multe pe cap, astăzi vin și mai multe și toată această presiune ar putea să îi dea peste cap
HOROSCOP
Horoscop 16 iunie 2024. Gemenii au multe pe cap, astăzi vin și mai multe și toată această presiune ar putea să îi dea peste cap

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI