”O arătură adâncă, lată de vreun metru și lungă de câțiva kilometri până-n inima pădurii, apăruse peste noapte pe una dintre alei. Am înaintat cu prudență, descoperind apoi o adevărată rețea de arături, chiar și pe cărăruile foarte mici făcute de micile sălbăticiuni, în căutare de hrană sau, pur și simplu, văzându-și de viața lor de pădure,” a scris Ioan Mihai Cochinescu, locuitor al sectorului 1 pentru Observatorcultural.
Bărbatul a descoperit arăturile pe 11 aprile când a ieșit la o plimbare în parc. Mai mult, acesta a adăugat că locuitorii au fost anunțați de fiecare dată când se făceau lucrări de către dezvoltatorul și administrația cartierului, dar de această dată nu au primit nici o informare.
”Zeci și zeci de kilometri de arătură, care păreau că sunt destinați opririi a ceva anume sau interzicerii accesului public pe aceste cărărui, împânzeau bătrânul codru secular. Niciodată, absolut niciodată, în întreaga existență a pădurii Băneasa nu s-a mai întâmplat una ca asta. De ce-ar fi fost arate micile alei și potecile întortocheate ale pădurii?”, a mai spus bărbatul.
Pădurea Băneasa din sectorul 1 al Capitalei se află în proprietatea statului și este administrată de Regia Națională a Pădurilor. Cei de la Romsilva au explicat pentru ziarul Libertatea motivul pentru care au fost făcute lucrările.
”Aceste lucrări au fost făcute la sfârșitul săptămânii trecute, se numesc linii parcelare. Au două obiective. Unu: să prevină răspândirea incediilor pentru că este o perioadă de secetă și ar putea să izbucnească incendiu și atunci, fiind zonele astea arate, focul nu se mai propagă în restul pădurii, se localizează într-un anumit loc. Doi: această operațiune s-a făcut pentru că se mineralizează solul,” a fost răspunsul Romsilva pentru ziarul Libertatea.
”Aceste lucrări se fac periodic, sunt normale într-o pădure. Este o perioadă în care sunt mai multe incendii în păduri și de asta s-a luat această măsură,” au mai spus cei de la Romsilva.
Mai mult, reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor, Direcția Silvică Ilfov, au spus că lucrările nu au fost făcute pentru a-i împiedica pe oameni să se plimbe prin pădure, pentru că oricum accesul acestora este interzis printr-o hotărâre a Comitetului pentru Situații de Urgență din București.
”Cetățenii pot ieși în jurul locuinței la cumpărături, dar nu în păduri sau parcuri. Oamenii nu au voie în pădurea Băneasa. Sunt locuitorii cartierului Greenfield care se plimbă pe acolo. Se va redeschide după pandemie. În weekend au fost patrule de jandarmi și polițiști ca să păzească și să nu permită accesul cetățenilor,” au mai transmis aceștia.
Bărbatul care a fotografiat pădurea Băneasa zilele trecute a spus că a completat declarația pe proprie răspundere și a bifat căsuța care prevede „activitatea fizică individuală în apropierea locuinței“ .
”Doar câțiva locuitori ai cartierului (nu mai mult de 4-5, aflați la mare distanță unii de alții) puteau fi zăriți uneori pe alei sau printre copaci și lăstăriș. Să se fi făcut cheltuiala aceasta uriașă (motorină, utilaje, tractoare, șoferi etc.) doar pentru a stăvili ciclismul sau alergarea prin pădure a celor care locuiesc la lizieră?” a mai subliniat bărbatul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro