Parchetul confirmă „prezenţa temporară a unui procuror la faţa locului, la solicitarea organelor de poliţie sesizate cu comiterea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, în vederea identificării actelor de urmărire penală ce se impuneau a fi efectuate de urgenţă, în strictă conformitate cu prevederile legale ce reglemetează atribuţiile procurorului”.
Instituția a precizat:
- Potrivit art. 56 al. 1 Cod penal, procurorul conduce şi controlează nemijlocit activitatea de urmărire penală a poliţiei judiciare şi a organelor de cercetare penală speciale, prevăzute de lege.
- De asemenea, procurorul supraveghează ca actele de urmărire penală să fie efectuate cu respectarea dispoziţiilor legale.
- În acelaşi sens, conform al. 2 al art. 56 Cod procedură penală, procurorul poate să efectueze orice act de urmărire penală în cauzele pe care le conduce şi le supraveghează.
- De asemenea, conform prevederilor art. 26 al. 1 pct. 5 din Lege nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, Poliţia Română are printre altele atribuţia principală de a desfăşura activităţi de negociere şi asigură intervenţia, pentru eliberarea persoanelor lipsite de libertate în mod ilegal, imobilizarea sau neutralizarea persoanelor care folosesc arme de foc ori alte mijloace care pot pune în pericol viaţa, sănătatea sau integritatea corporală a persoanei.
Prin urmare nu intră în competenţa procurorului atribuţia de a autoriza sau nu modul de acţiune sau momentul la care poliţia trebuie să intervină în cazurile de eliberare a ostaticilor.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Onești:
Luni, 1 martie, un bărbat de 68 ani, Gheorghe Moroşan, a sechestrat doi muncitori într-un apartament din Oneşti, după care a anunţat la 112 că îi va omorî.
Apartamentul în care s-au comis crimele fusese al agresorului, iar acum se afla în proprietatea Chimcomplex, în urma unei executări silite.
La faţa locului au venit forţele de ordine, dar şi un negociator, care a încercat să îl determine pe bărbat să renunţe la intenţiile sale.
Echipa de specialişti de la IGPR deplasată la Oneşti pentru a verifica modul de intervenţie a informat că agresorul a fost adus „sub control” în urma negocierilor purtate de poliţişti timp de 5 ore.
Apoi însă „s-a produs un declic”, atunci când „una dintre victime a încercat să îl atace pe bărbatul agresor”, acesta fiind momentul când făptuitorul a început să lovească cu cuţitul.
Atunci, forţele de ordine au intrat în apartament şi l-au împuşcat pe agresor. Una dintre victime a fost declarată decedată la faţa locului, iar a doua a murit la spital.
Judecătoria Onești a decis, marți, arestarea preventivă a soției agresorului, pentru complicitate la luare de ostatici.
În cazul criminalului de la Onești medicii au precizat că avea 9 plăgi împușcate.
„A fost operat, i s-au extras bilele de cauciuc cu care a fost împușcat și două gloanțe, fiind folosită și muniție letală. A avut două lovituri și la abdomen, și în coapsa piciorului drept”, a declarat Gelu Nicolcea, managerul spitalului din Onești.
Gheorghe Moroșan a fost transferat, miercuri, 3 martie, la Spitalul Județean din Bacău pentru investigaţii, potrivit şefului ATI de la spitalul din Onești, Dumitru Vartic, deoarece starea sa de sănătate se înrăutățise.
Faţă de agresor, anchetatorii nu au luat deocamdată măsuri preventive. El va fi audiat când starea de sănătate îi va permite.
Șefii Poliției din Bacău și Onești au fost destituiți miercuri, 3 martie, după luarea de ostatici în care au murit doi oameni la Oneşti, a anunțat ministrul de Interne Lucian Bode.
Ministrul de interne a confirmat în seara zilei de 3 martie că pe corpul uneia dintre victimele de la Onești sunt urme de „gloanțe neletale”.
Foto: Unu pe Trotuș
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro