Pe măsură ce trece timpul şi amintirile i se limpezesc, Paul Tecuceanu (30 de ani), fratele actorului , pune cap la cap zeci de informaţii şi observaţii şi pare din ce în ce mai sigur că nu gripa porcină a fost cauza decesului lui Toni. În primul rând, nici unul dintre oamenii care au stat lângă Toni nu s-a îmbolnăvit.
A fost suspect şi de tuberculoză
Apoi primele două teste de la spital au ieşit negative, pentru ca abia un al treilea să indice, deodată, prezenţa A(H1N1). În plus, virusul puternic contractat în spital, dar şi faptul că, la un moment dat, medicii îl suspectau pe Toni de tuberculoză l-au determinat pe fratele actorului să fie extrem de rezervat. Tânărul aşteaptă rezultatul necropsiei, însă este decis să solicite tot dosarul medical al fratelui său – însemnând diagnostic, medicamentaţie, evoluţia bolii, dar şi probe biologice, iar dacă va avea senzaţia că la mijloc a fost o muşamalizare, se va adresa unei clinici din străinătate.
N-a fost niciodată bolnav
Deşi obez, Toni Tecuceanu, actorul de 37 de ani, nu a fost niciodată bolnav. “Era cam ipohondru”, a povestit fratele lui, Paul, “şi era în stare să se ducă la medic şi dacă îl ciupea un tânţar. Nu a avut niciodată probleme cu plămânii, se lăsase de fumat în urmă cu peste 5 ani şi, deşi avea o viaţă agitată, nu făcea abuzuri”.
Surse medicale au interpretat, pentru ziarul Libertatea, modul în care a fost întocmit certificatul de deces al actorului: «L-au încadrat la o răceală banală»
E Toni Tecuceanu victima virusului A(H1N1)? Voci medicale au spus, cu tărie, că da. Însă certificatul de deces al fostului “Cârcotaş” nu demonstrează acest lucru. Specialiştii în medicină legală susţin, după ce au văzut actul, că Toni a fost încadrat la o răceală banală.
“În normele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de codificare a cauzelor de deces legate de infecţiile respiratorii trebuie să fie consemnaţi şi agenţii etiologici (germenii, viruşii sau bacteriile) care au stat la baza decesului.
Virusul nu apare în act
În acest caz vorbim, desigur, de virusul A(H1N1) care nu apare în respectivul act. În cazul lui Tecuceanu, diagnosticul a fost interpretat greşit. Din actul de deces reiese că doar plămânul a fost bolnav, că nu a trecut nici un virus pe acolo. L-au încadrat la o răceală banală care poate fi o infecţie respiratorie (laringită, amigdalită, faringită, pneumonie)”, ne-au declarat în exclusivitate surse medicale care au studiat actul de deces al lui Toni. (Cristian Burcioiu)
96 de decese în România
Autorităţile sanitare au raportat ieri două noi decese de gripă porcină în România, numărul total al acestora ajungând, astfel, la 96. Din mai şi până în prezent, au fost confirmate 6.255 de infecţii cu virusul A(H1N1).
200.000 de elevi vor fi vaccinaţi de luna viitoare
Imunizarea la minorii cu vârste între 6 şi 15 ani (inclusiv) va începe de luna viitoare, în toate şcolile. Autorităţile au anunţat că vor fi vaccinaţi toţi elevii pentru care părinţii nu refuză, explicit, injecţia. “Se va face o informare, prin avizier: «Mâine se va face vaccinarea. Părinţii care nu sunt de acord cu vaccinarea sunt rugaţi să-şi exprime dezacordul». Dacă nu va exista acest dezacord, vaccinarea se va face automat”, a declarat, pentru ziarul Gândul, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Astfel, vor fi imunizaţi şi copiii care uită să-şi anunţe părinţii sau nu se opresc pentru a citi avizierul şcolii până în ziua vaccinării. (Oana Timar)
Injecţia a făcut victime?
Ziariştii de la ŞtiriPrahova.ro susţin că o bătrână de 60 de ani din comuna prahoveană Cerasu a murit pe 8 ianuarie, la câteva ore după ce şi-a făcut vaccinul împotriva gripei porcine. Femeia suferea de afecţiuni cardiace cronice şi era programată luna viitoare pentru o intervenţie pe inimă. Mai mult, conform aceleiaşi surse, o altă femeie din satul Pleaşa a intrat în comă la câteva ore după ce s-a imunizat. Până ieri la închiderea ediţiei, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu au comentat această informaţie.