Cuprins:
În urma preluării puterii de către forțele de opoziție în Siria, mai multe țări europene au suspendat procesarea cererilor de azil pentru sirieni. Austria a anunțat pregătiri pentru un «program ordonat de returnare și deportare în Siria», în timp ce în Germania, politicienii conservatori cer guvernului să elaboreze un plan de repatriere.
„Oricine dorește să se întoarcă în Siria, vom închiria avioane pentru ei și le vom oferi bani de start – 1.000 de euro”, a spus Jens Spahn, politician conservator german. Markus Söder, lider conservator proeminent, a adăugat că dacă motivul de facto pentru azil nu mai există, nu va mai exista un motiv legal pentru a rămâne în țară.
Îngrijorări în rândul comunității siriene
Tareq Alaows, activist pentru organizația germană de advocacy pentru refugiați Pro Asyl, a primit numeroase mesaje îngrijorate de la sirieni din Germania. „Ei au acum sentimentul că mâine [cancelarul] Olaf Scholz va veni și le va revoca permisul de ședere”, sau că ministrul de interne „va veni, îi va aduna și îi va pune într-un avion de deportare”, a declarat el pentru Politico.
Mulți politicieni germani consideră că este prea devreme pentru discuții despre repatriere. „Poate că, dacă lucrurile merg bine, mulți oameni vor spune din proprie inițiativă că acum vor să participe la reconstrucția țării lor. Dar deocamdată, situația din Siria este încă foarte periculoasă”, a declarat Olaf Scholz.
Impactul asupra pieței muncii
Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a avertizat că un exod al sirienilor ar avea consecințe considerabile pentru piața muncii din Germania, în special pentru sectorul sănătății. „Întregi zone ale sectorului sanitar ar dispărea dacă toți sirienii care lucrează aici ar părăsi acum țara noastră”, a declarat politicianul SPD.
În jur de 6.000 de medici sirieni lucrează în Germania, potrivit ministrului sănătății Karl Lauterbach. O dezbatere electorală despre viitorul lor în Germania i-ar „dezamăgi și neliniști profund”, a adăugat el.
Reacții ale sirienilor din Europa
Sirienii din Europa și-au exprimat sentimente amestecate – bucurie pentru căderea lui Assad, îngrijorări cu privire la viitorul țării și dezamăgire față de discursul politic european privind refugiații.
Ayman Alhussein, un cineast sirian și refugiat care trăiește la Londra, a declarat pentru Politico: „Deși am văzut sărbătorile din întreaga lume [pentru] sfârșitul dictaturii lui Assad, situația din Siria rămâne profund instabilă și pentru mulți, întoarcerea acasă acum pare atât nesigură, cât și neînțeleaptă”.
„Este greu de justificat cât de rapid s-au mișcat Europa și Marea Britanie pentru a suspenda deciziile de azil”, a continuat el. „Speram că țările se vor grăbi să trimită ajutoare și să ofere îndrumări cu privire la modul în care poate fi reconstruită [Siria], iar sancțiunile împotriva Siriei nici măcar nu au fost ridicate încă”.
Mustafa Tahiri, în vârstă de 33 de ani, care lucrează într-un magazin de legume dintr-o zonă cu mulți imigranți din Bruxelles, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la viitorul Siriei, spunând că ar dura ani pentru ca țara să devină din nou sigură. „Nu cred că vreau să mă întorc”, a spus el. „Am cetățenia și locul de muncă aici”.
Osama Sabsabi, un sirian din Berlin care s-a întors recent în Siria, a declarat pentru Politico că a văzut mulți sirieni întorcându-se voluntar „plini de speranță și optimism”. Cu toate acestea, el intenționează să rămână în Siria doar temporar și se va întoarce la Berlin, unde lucrează coordonator pentru un serviciu de livrare de alimente. „Mai târziu, mă voi gândi să mă întorc permanent cu familia mea”, a spus el. „Pentru că tradițiile siriene și legăturile de familie sunt adânc înrădăcinate în noi”.
Dezbaterea privind repatrierea sirienilor rămâne un subiect sensibil și complex, cu implicații profunde atât pentru Europa, cât și pentru comunitatea siriană. Pe măsură ce situația evoluează, va fi esențial să se găsească un echilibru între preocupările politice, nevoile economice și drepturile și siguranța refugiaților sirieni.