Proiectul lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari a fost adoptat, miercuri 17 februarie, cu 357 de voturi „pentru”, zero abțineri și niciun vot împotrivă. Parlamentarii UDMR au fost în sală, însă nu au votat.
Actul normativ va fi trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
Din cele trei proiecte depuse în Parlament (PNL, USR PLUS și PSD) , Comisia de statut a Camerei Deputaților și Senatului a adoptat un raport de admitere la cel inițiat de social-democrați, care a fost completat cu amendamente de la USR PLUS și PNL.
Legea riscă să fie amendată la Curtea Constituțională
Unul dintre amendamente, preluat de la USR PLUS, prevede că odată cu intrarea în vigoare a noii legi încetează și plata pensiilor speciale aflate în vigoare.
Această prevedere riscă să aducă legea în dezbaterea Curții Constituționale, a atras atenția, de la tribuna Parlamentului, deputatul PNL Florin Roman.
„Eu am mai văzut filmul ăsta în legislatura trecută de două ori. Două legi, ambele votate cu mâna sus de tot Parlamentul care nu au produs efecte pentru că după au fost atacate la CCR și am constatat că sunt neconstituționale”m a declarat Roman.
Actualul proiect, care a fost amendat și care prevede inclusiv oprirea celor aflate în plată, din punctul meu de vedere va avea mari probleme de constituționalitate. Dacă ne-am fi dorit cu toții să nu facem decât a ne lovi unul pe altul și am fi colaborat eu sunt convins că astăzi puteam avea o lege constituțională.
Florin Roman, deputat PNL:
UDMR, nemulțumit pentru că nu s-au blocat toate pensiile speciale
UDMR și-a motivat poziția adoptată în Parlament prin faptul că actuala lege nu rezolvă de fapt problema pensiilor speciale în general.
„Demagogia şi populismul au atins cote maxime. Eliminarea pensiilor speciale ale deputaţilor şi senatorilor nu este altceva decât praf în ochi pentru electorat. UDMR susţine în continuare că este nevoie de eliminarea tuturor pensiilor speciale pentru toate categoriile UDMR solicită abrogarea tuturor pensiilor speciale. (…) Pensia specială a membrilor parlamentului este de 1,38% din totalul pensiilor speciale şi 74,09% din aceasta este pensia specială a judecătorilor şi procurorilor. Astfel se ajunge la pensia lunară de 70 de mii de lei.”, a declarat senatorul UDMR Lóránd Turos, în plenul reunit al Parlamentului.
Contre între Orban și Ciolacu
Dezbaterile din Parlament au respectat regula contrelor dintre putere și opoziție.
Liderul PNL, Ludovic Orban, a atras atenția asupra faptului că pensiile speciale au început să curgă după 2014, când la guvernare s-a aflat PSD.
„Suntem astăzi într-un moment în care Parlamentul are ocazia să arate că cine împarte nu-și face parte și că legile trebuie făcute pentru cetățeni și că nimeni nu trebuie să aibă privilegii, chiar dacă este la decizie. (…)După 2014, au început să curgă pensiile speciale. A culminat cu nesimțirea ca parlamentarii să-și voteze pensii speciale. Acesta este adevărul istoric”, a declarat Ludovic Orban.
De cealaltă parte, liderul PSD Marcel Ciolacu i-a reproşat fostului premier că nu a emis o ordonanţă de urgenţă pentru a elimina toate pensiile speciale, deşi avea posibilitatea să facă acest lucru.
„Era normal ca orice politician să reacționăm în acest fel, să nu mai avem indemnizații speciale atâta timp cât filosofia acestei coaliții este de recesiune. (…)Nu am înțeles de ce nu ați făcut asta dumneavoastră anul trecut, erați premier, aveați o majoritate”, a spus Marcel Ciolacu.
În prezent, sunt aproape 800 de foști senatori și deputați care primesc pensii speciale în valoare de peste zece milioane de euro pe an. Pensia specială medie a unui fost parlamentar este de 5.843 de lei pe lună.
Legea 96/2006 prevede ca parlamentarii cu 3 mandate încheiate să încaseze pensie specială „în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”. Aceste venituri scad cu 20% pentru parlamentarii cu 2 mandate si cu 40% pentru cei cu un singur mandate încheiat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro