Și Guvernul Bulgariei a atras atenția, luni, cu privire la prezenţa unor mine care plutesc în derivă în Marea Neagră, ajunse în zonă de pe ţărmul oraşului portuar ucrainean Odesa şi care pun în pericol traficul maritim.
În urma acestor avertizări, Ministerul Apărării au venit azi cu o serie de precizări, spunând că Forțele Navale Române au dispus în „regim de urgență intensificarea măsurilor de supraveghere a spațiului maritim al României”. Mai exact, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a ieșit din portul militar Constanța, pentru a executa misiuni de cercetare în raioane maritime din apele teritoriale românești.
Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare și nici nu au fost primite informații de la nave comerciale în acest sens, transmite MApN.
„În situația în care se vor constata astfel de situații, Forțele Navale Române sunt pregătite să acționeze cu mijloace de contracarare adecvate”, a mai transmis ministerul.
Direcția Hidrografica Maritimă, autoritate națională în domeniul hidrografiei, a emis încă de vineri un aviz referitor la existența pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre.
Din informațiile DHM, avertizarea în discuție a fost formulată de autoritățile spaniole pe baza unui avertisment de navigație transmis de stația Navtex Novorossiysk (Federația Rusă) prin e-mail, la aceeași dată, la ora 06.59.
Primul mesaj de alertă a fost lansat pe 18 martie de Marina Militară Rusă. Conform acestuia, 420 de mine maritime, cu încărcătură explozibilă, plutesc derivă în Marea Neagră. S-ar fi desprins din legături în urma furtunilor de săptămâna trecută, potrivit Reuters.
Minele ar proveni de pe coasta Odesei, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, iar unii experţi cred că fac parte din dispozitivul defensiv amplasat de armata ucraineană pentru a împiedica debarcarea trupelor ruse în acest oraş
Ministrul mediului: Nu există informaţii certe că pe litoralul românesc ar exista aşa ceva
O reacție a venit azi și din partea ministrului mediului, Tanczos Barna.
„Din punctul nostru de vedere, în momentul de faţă nu există informaţii certe că pe litoralul românesc ar exista aşa ceva. În primul rând este pericol din punct de vedere al siguranţei navigaţiei şi doar în cazul în care Ministerul Apărării nu găseşte soluţia de îndepărtate, de dezamorsare a acestor eventuale mine, atunci putem să discutăm despre pericolul asupra mediului. Eu sunt convins că MApN va găsi soluţia”, a transmis ministul mediului, potrivit Hotnews.
Toate navele au primit mesaje de alertă, la fel și pescarii din Delta Dunării. Orice obiect asemănător unei mine trebuie raportat de urgență.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro