Sunt “incurajati” si de faptul ca in unele tari europene marijuana se consuma si se comercializeaza legal si ca efectele halucinogene sunt mai reduse decat in cazul cocainei. De aceea, multi tineri considera marijuana un drog “inofensiv”. Dar lucrurile nu stau asa. Marijuana si hasisul sunt droguri si orice drog ne ameninta sanatatea, pericolul crescand proportional cu perioada si cantitatile administrate. Ca sa nu mai vorbim de efectele indirecte cauzate de inhalarea fumului de marijuana – cum ar fi, de exemplu, accidentele rutiere, provocate de cei care nu mai sunt stapani pe propriile reflexe. Marijuana cat si hasisul provin din aceeasi planta, canabis sativa, care se dezvolta rapid, nu e pretentioasa si care se pare ca e cultivata si in Romania in cele mai neasteptate locuri: pe balcon, in gradina bunicilor, in spatele blocului. Atat tulpina cat si frunzele sau florile si rasina de pe acestea se maruntesc, iar consumatorii le mesteca sau le fumeaza. Efectul poate fi indelungat, in cazul fumatului pana la trei ore, in cazul mestecatului, chiar pana la zece ore!
Aceste droguri intoxica celula nervoasa; efectul e relaxant, tranchilizant, halucinogen. Corpul devine aproape inert, reflexele sunt incetinite, vederea neclara. Cercetatorii se intreaba daca nu cumva marijuana induce si modificari ireversibile ale celulei nervoase. Marijuana are ca efect “secundar” si stimularea apetitului, astfel explicandu-se kilogramele in plus care apar la adolescentii ce consuma regulat acest drog.
Fumatul unei singure tigari creste ritmul batailor cardiace si valorile tensiunii arteriale, scade temperatura periferica si nivelul vitaminei C din sange. Studii recente au demonstrat o legatura puternica la tinerii consumatori cronici de marijuana si aparitia prematura a cancerului de prostata si a cancerului pulmonar.
La femeile gravide, mai ales in prima perioada a sarcinii (cand multe nici nu banuiesc ca sunt gravide), drogurile determina greutati mici ale fatului la nastere si ii maresc riscul de cancer la plamani.
Consumul unei cantitati mari de canabis poate duce la intoxicatii grave, insotite de fenomene psihotice. In opinia populara se considera ca marijuana nu da dependenta, pentru ca, spre deosebire de alte droguri, prezinta “toleranta inversa”, adica “cunoscatorii” sau dependentii au nevoie de cantitati din ce in ce mai mici pentru a-i simti efectul decat in primele dati.
Cu toate acestea sunt foarte multi tineri care, chiar daca nu prezinta dependenta din punct de vedere biochimic, sunt totusi dependenti de asa-zisa “stare de bine” halucinanta pe care le-o confera inhalarea fumului de marijuana si devin consumatori cronici, chiar daca de cantitati mici.