Cei care suferă de COVID de lungă durată – cunoscut pentru o serie de probleme de sănătate apărute după infectarea cu virusul SARS-CoV-2 – resimt o agravare a simptomelor timp de săptămâni întregi după o singură sesiune de exerciții fizice.
Experții spun că totul are legătură cu o serie de schimbări biologice, printre care deteriorarea severă a mușchilor, probleme mitocondriale și prezența microcliților în organism.
„Aceasta confirmă cu adevărat faptul că există ceva în interiorul corpului care merge prost în cazul bolii”, a declarat dr. Rob Wüst, unul dintre autorii studiului de la Universitatea VU din Amsterdam.
În cadrul cercetării au fost implicați 25 de pacienți cu „long COVID”, care au afirmat că au avut stări de rău după ce au făcut exerciții fizice și 21 de persoane care au avut COVID, dar care și-au revenit complet. Niciunul dintre participanți nu fusese spitalizat din cauza bolii, însă toți fuseseră sănătoși înainte de a contracta virusul și erau de vârstă activă.
Participanții au făcut 10-15 minute de exerciții pe o bicicletă și le-au fost prelevate probe de sânge și biopsii ale mușchilor scheletici cu o săptămână înainte și a doua zi după acest test.
Rezultatele arată că, deși au existat unele variații considerabile între pacienți, în medie, persoanele cu „long COVID” au avut o capacitate mai redusă de a face exerciții decât participanții sănătoși.
Analiza biopsiilor prelevate înainte de exercițiu a arătat că persoanele cu „long COVID” aveau o proporție mai mare de fibre albe în mușchi decât participanții sănătoși. Fibrele albe au mai puține structuri producătoare de energie, cunoscute sub numele de mitocondrii, în interiorul celulelor lor, și mai puține capilare. O altă constatare a fost aceea că mitocondriile persoanelor cu COVID de lungă durată nu funcționau la fel de bine ca la participanții sănătoși.
Compararea biopsiilor prelevate înainte și după exercițiul pe bicicletă a mai arătat că funcția mitocondriilor s-a înrăutățit de fapt după exerciții fizice la cei cu „long COVID”, acești participanți având, de asemenea, mult mai multe leziuni ale țesuturilor după exerciții și semne că organismul încearcă să le repare.
„Acest lucru poate explica, de exemplu, durerile musculare pe care acești pacienți le resimt după exerciții”, a declarat Wüst, adăugând rezultatele indică faptul că persoanele cu COVID de lungă durată nu ar trebui să facă activități fizice intense.
„Vă deteriorează mușchii, vă înrăutățește metabolismul și poate explica de ce simțiți dureri musculare și oboseală până la săptămâni după exercițiu”, subliniază el.
Organizația Mondială a Sănătății estima în septembrie 2022 că cel puțin 17 milioane de persoane din Europa și Asia Centrală au suferit de sindromul „long COVID”, care implică o gamă de peste 200 de simptome, dintre care unele pot semăna cu alte boli – de la epuizare și tulburări cognitive la dureri, febră și palpitații cardiace.
Foto: 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
tinca • 04.01.2024, 19:58
Ca și pentru orice boala, recuperarea este mai de durata și este bine sa respectam indicațiile specialistilor