Ce beneficii are leurda pentru sănătate

Leurda sau usturoiul sălbatic este o plantă delicioasă și hrănitoare care poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate.

În primul rând, este plină de antioxidanți, care pot ajuta la protejarea organismului împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

În plus, leurda sau usturoiul sălbatic conține alicină, un compus cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene, antivirale și antifungice, care pot ajuta la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea infecțiilor.

Leurda este, de asemenea, bogat în vitaminele A și C, precum și în minerale precum fier, magneziu și potasiu, toate acestea fiind importante pentru menținerea sănătății. Mai mult, s-a dovedit că usturoiul sălbatic are un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale, făcându-l un adaos excelent pentru o dietă sănătoasă pentru inimă. În cele din urmă, are o aromă delicioasăși poate fi folosită într-o varietate de feluri de mâncare, de la supe și tocane până la pesto și salate.

Cum recunoaștem leurda

Cum recunoaștem leurda
Cum recunoaștem leurda
Instanța confiscă sume astronomice de la fostul șef al Institutului de Cercetare Aerospațială și gașca lui. Experimente complexe și afaceriști cu 4-10 clase implicați
Recomandări
Instanța confiscă sume astronomice de la fostul șef al Institutului de Cercetare Aerospațială și gașca lui. Experimente complexe și afaceriști cu 4-10 clase implicați

Leurda este o plantă de primăvară și poate fi găsită în lunile aprilie-iunie. Este răspândită în cea mai mare parte a Europei și crește în pădurile cu soluri umede, preferând condiții ușor acide.

Leurda este o plantă de talie mică spre medie, cu frunze cărnoase, de un verde puternic. Ca înălțime, leurda poate atinge 30-50 cm. Leurda are nişte flori mici şi albe.

Plantele de leurdă pot fi confundate cu altele ce au aspect asemănător și care pot fi otrăvitoare, de aceea este bine să cunoaștem foarte bine această plantă înainte de a o consuma.

Modul în care poate fi recunoscută și diferențiată de alte plante toxice este dat exact de asemănarea cu usturoiul. Frecarea frunzelor de leurdă între degete și verificarea mirosului de usturoi poate fi de ajutor. În plus, frunzele de leurdă au tulpină individuală, de culoare verde, iar alte plante asemănătoare provin dintr-o tulpină comună de culori roșiatice-maron.

Descoperă mai multe verdețuri de primăvară.

Rețete de mâncare cu leurdă

Frunzele și florile leurdei sunt comestibile și au un gust asemănător cu usturoiul, dar mai puțin intens. Ele pot fi folosite în salate, supe, sosuri și preparate culinare diverse. Leurda este apreciată pentru aroma sa proaspătă și savoarea subtilă.

Bolojan a început să împartă funcțiile în teritoriu. Alegerea noului secretar general al Guvernului dă dureri de cap liberalilor
Recomandări
Bolojan a început să împartă funcțiile în teritoriu. Alegerea noului secretar general al Guvernului dă dureri de cap liberalilor

Ca și usturoiul, leurda este considerată a avea proprietăți medicinale. Este bogată în vitamine și minerale, precum vitamina C, vitamina A, calciu și fier. Consumul său poate contribui la întărirea sistemului imunitar, reducerea inflamației și îmbunătățirea sănătății inimii.

În unele culturi europene, leurda este asociată cu purificarea și detoxifierea organismului. Ea a fost folosită tradițional în medicina populară pentru tratarea diferitelor afecțiuni, cum ar fi răceala, reumatismul și problemele digestive.

Mâncare de leurdă

Mâncare de leurdă
Mâncare de leurdă

Ingrediente:

  • 4 legături de leurdă;
  • 3 legături de ștevie un ardei gras roșu;
  • 100 ml suc de roșii;
  • 2 cepe;
  • condimente după gust;
  • ulei de măsline

Mod de preparare:

Ceapa și ardeiul tăiat după preferințe se călesc ușor în ulei de măsline, apoi se adaugă ștevia și leurda, câteva secunde. Se adaugă sosul se roșii și se mai lasă 4-5 minute la fiert. Se asezonează cu sare și piper după gust. Mâncarea de leurdă și ștevie poate fi consumată ca atare sau ca garnitură alături de o friptură de vită sau de miel.

Greșeala numărul 1 a omenirii!
Recomandări
Greșeala numărul 1 a omenirii!

Mâncare de leurdă cu ou

Mâncare de leurdă cu ou
Mâncare de leurdă cu ou

Ingrediente:

  • 60 g unt nesărat (82 %);
  • un praf de sare grunjoasă;
  • 2 cepe tăiate mărunt;
  • 2 linguri de făină de grâu;
  • 600 ml lapte;
  • un praf mic de nucșoară;
  • o linguriță mărar verde tăiat marunt;
  • 300 g leurdă spălată și tăiată după plac;
  • piper negru proaspăt măcinat.

Mod de preparare:

Căliți ceapa în unt cu praful de sare la foc mic aproximativ 20-25 de minute. Puneți făina, amestecați și lăsați un minut. Turnați laptele, puneți nucșoara și mărarul. Amestecați continuu iar când sosul s-a îngroșat adăugați leurda și mai lăsați 4-5 minute la foc mic apoi luați deoparte. Ajustați asezonarea și serviți cu ou prăjit și, opțional, bacon sau puțină slănină prăjită.

Salată cu leurdă și ricotta

Ingrediente:

  • 1 legătura leurdă
  • 3 roșii mai mari sau mai multe roșii cherry
  • brânză ricotta sau brânză de vaci
  • sare după gust
  • ulei de măsline după gust
  • oțet balsamic după gust

Mod de preparare:

Salata de leurdă se prepară foarte simplu. Se spală leurda și roșiile, se pun într-un bol, peste care se adaugă restul ingredientelor. Se poate servi simplă sau alături de alte preparate.

Mâncare cu leurdă și spanac

Mâncare cu leurdă și spanac
Mâncare cu leurdă și spanac

Ingrediente:

  • 400 grame spanac verde
  • 2 cepe
  • O legătură leurdă
  • 1 lingură ulei de măsline
  • Sare, piper,
  • 200 grame linte roşie înmuiată
  • 300 grame cartofi
  • 1 cutie smântână vegetală

Mod de preparare:

Se fierb cartofii tăiaţi felii groase. Se opăreşte spanacul cu apă fierbinte cu sare. Se toacă ceapa şi leurda şi se călesc în puţin ulei. Se adaugă şi spanacul tocat după ce ceapa e translucidă. Se condimentează şi se amestecă bine spanacul cu leurda şi ceapa. Se unge o tavă cu ulei, se pune un strat de linte roşie, un strat de spanac, un start de cartofi. Se acoperă totul la sfârşit cu smântâna vegetală şi se coace 35-45 minute la foc mediu.

Salată de leurdă și untișor

Ingrediente:

  • o legătură de untișor proaspăt
  • o legătură de leurdă
  • o legătură de mărar
  • două linguri de ulei de măsline extra virgin;
  • o linguriță de muștar iute;
  • o linguriță de miere;
  • sare; piper negru, proaspăt măcinat;
  • două linguri de semințe de pin (sau de floarea-soarelui);
  • o lingură și jumătate de suc de lămâie;
  • câteva roșii mici, tăiate jumătăți sau sferturi.

Mod de preparare:

Pentru a prepara una dintre cele mai gustoase salate de primăvară, se amestecă într-un castron untișorul cu leurda, mărarul și roșiile. Se prepară dressing-ul amestecând într-un castronel muștarul cu sucul de lămâie, sare, piper, mierea și uleiul. Se toarnă sosul peste salată. Se amestecă bine. Se presară salata cu semințe de pin și se piperează după gust. Se servește imediat, fie cu pâinici raw din semințe, fie cu crutoane de pâine înmiresmate cu usturoi.

Sos pesto de leurdă

Sos pesto de leurdă
Sos pesto de leurdă

Una dintre cele mai rapide și delicioase rețete de mâncare cu leurdă este cea de sos pesto.

Ingrediente:

  • 100 g leurdă,
  • 70 g muguri de pin,
  • 60 g ulei de măsline extravirgin
  • ½ linguriță de sare

Mod de preparare:

Adaugă leurda, mugurii de pin și sarea în blender și mixează până se transformă într-o pastă. Adaugă apoi, treptat, uleiul de măsline și sarea. Asta este tot.

Ciorbă de leurdă

Ingrediente:

  • 2 legături ceapă verde
  • 10 legături leurdă
  • un morcov
  • 8-10 ouă de prepeliță (sau 5 ouă de găină)
  • 100 ml smântana
  • 500 ml bors
  • o legătură marar sare
  • 2 linguri ulei

Mod de preparare:

Se călește ceapa verde tocată mărunt în aceeași oală în care facem ciorba de leurdă. Apoi se adaugă morcovul ras, iar după 5 minute se toarnă apa. Între timp, ouăle se fierb tari, se curăță și se tăie în două. Păstrăm două ouă de prepeliță sau unul de găină pentru a amesteca cu smântâna și un praf de sare. Peste ceapă și morcovul care fierb se adaugă leurdă spălată și tăiată fâșiuțe.

Separat, punem borșul la fiert, apoi îl adăugăm în oală, peste restul ingredientelor și îl lăsăm să dea în clocot. Se drege apoi cu ou și smântâna amestecând mereu. Se ia ciorba de leurdă de pe foc, se pune mărarul și se acoperă cu un capac. Se servește cu bucățile de ouă tăite.

Supa cremă de leurdă

Supa cremă de leurdă
Supa cremă de leurdă

Supa cremă de leurdă are un gust delicios, este plină de nutrienți și are o prospețime aparte.

Ingrediente:

  • 1 ceapă mărunțită,
  • 1 lingură ulei de floarea soarelui,
  • 250 g cartofi tăiați în formă de cubulețe,
  • 125 g leurdă tocată mărunt,
  • 1 l supă de legume sau apă,
  • 1 linguriță de bulion,
  • puțină zeamă de lămaie,
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

Călește ceapa, adaugă, apoi, cartofii, amestecă bine, după care adaugă și supa de legume în tigaie. După aproximativ 20 minute, cartofii ar trebui să fie fierți. Adaugă leurda, las-o să fiarbă câteva minute și oprește focul. Folosește blenderul pentru a transforma compoziția în supă cremă. Servește supa asezonată cu sare, piper și zeama de lămâie.

Sursă foto – Shutterstock.com.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (3)

Irinel   •   09.04.2024, 07:30

Multe ,foarte multe retete .Sper sa fie bune,am sa incerc si eu.

Irinel   •   09.04.2024, 02:46

Am sa pregatesc si eu! Sper sa reusesc.

vandas3   •   07.04.2024, 06:37

Sosul pesto de leurda este foarte simplu de preparat si este foarte gustos.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Filmul de pe Netflix care a doborât recorduri de audiență luna asta! Milioane de oameni din toată lumea l-au văzut deja și toți vorbesc despre el! E de neratat!!
Unica.ro
Filmul de pe Netflix care a doborât recorduri de audiență luna asta! Milioane de oameni din toată lumea l-au văzut deja și toți vorbesc despre el! E de neratat!!
S-a aflat totul! Incredibil ce avere are, de fapt, Elena Lasconi și ce salariu încasează, la Primăria Câmpulung. Deține șapte terenuri, trei apartamente și o casă
Viva.ro
S-a aflat totul! Incredibil ce avere are, de fapt, Elena Lasconi și ce salariu încasează, la Primăria Câmpulung. Deține șapte terenuri, trei apartamente și o casă
Denise Rifai, reacție genială după ce coafura ei a devenit ținta glumelor pe Internet: "Urmează întrebarea roșie"
Libertateapentrufemei.ro
Denise Rifai, reacție genială după ce coafura ei a devenit ținta glumelor pe Internet: "Urmează întrebarea roșie"
De ce să pui zeamă de lămâie pe ustensilele de lemn din bucătărie. Metoda eficientă pe care trebuie să o încerci
FANATIK.RO
De ce să pui zeamă de lămâie pe ustensilele de lemn din bucătărie. Metoda eficientă pe care trebuie să o încerci
'Bebelușul numărul doi este pe drum!' Wow! Ce veste! Vedeta noastră e însărcinată din nou și a făcut anunțul într-un mod neașteptat! Felicitări!
Unica.ro
'Bebelușul numărul doi este pe drum!' Wow! Ce veste! Vedeta noastră e însărcinată din nou și a făcut anunțul într-un mod neașteptat! Felicitări!
Amendă record în România pentru o companie germană: 25 de milioane de euro
Observatornews.ro
Amendă record în România pentru o companie germană: 25 de milioane de euro
Horoscop 14 ianuarie 2025. Leii sunt în elementul lor, dar la fel este și tentația acestei zile, tendința de a croi realitatea după propriile dorințe și nevoi
HOROSCOP
Horoscop 14 ianuarie 2025. Leii sunt în elementul lor, dar la fel este și tentația acestei zile, tendința de a croi realitatea după propriile dorințe și nevoi

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI