Această metodă de dezvoltare a vaccinului diferă de vaccinurile parenterale tradiționale, deoarece activează nu numai imunitatea sistemică, ci și a mucoasei, despre care oamenii de știință spun că poate oferi o protecție pe termen mai lung și mai eficientă împotriva transmiterii virale.
Oamenii de știință de la Centrul de Genomică și Bioinformatică al Academiei de Științe din Uzbekistan au creat acest vaccind și el a fost prezentat de portalul științific Frontier. Autorii susțin că principala problemă a vaccinurilor existente împotriva coronavirusului este că acestea sunt administrate intramuscular, adică nu împiedică replicarea virusului pe membrana mucoasă. Invenția lor este diferită prin faptul că oferă atât imunitatea generală, cât și locală față de boală.
Dezvoltarea TOMAVAC a implicat crearea de roșii transgenice cu gena SARS-CoV-2 S1 și monitorizarea succesului transformării folosind amplificarea PCR.
Experimentele privind creșterea plantelor transgenice au fost efectuate în conformitate cu toate protocoalele și standardele necesare, scriu autorii în articolul lor științific.
Vaccinul comestibil este de așteptat să ofere o alternativă mai sigură și rentabilă din punct de vedere al mediului față de vaccinurile parenterale, care necesită condiții speciale de depozitare și transport.
În ciuda potențialei promisiuni a acestei abordări inovatoare, oamenii de știință solicită cercetări și teste suplimentare, înainte de implementarea pe scară largă în practica medicală.
Informații despre cercetarea unui vaccin pe bază de tomate fusese anunțată și de site-ul Agenției pentru Dezvoltarea Inovațiilor din Uzbekistan, care a publicat și imagini ale cutiei cu vaccinul.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Marica13 • 18.01.2024, 08:30
***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
AndrewMason • 11.01.2024, 14:29
Mă încurcă apariția acestui vaccin, dar parcă tot cu adrenochrome de cimpanzeu e mai bun!