UPDATE 13.40: Minerii au pus capăt protestului, după ce s-au revoltat zeci de ore în subteran. Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului a anunțat că a făcut viramentele, iar ortacii își vor primi astăzi salariile.
UPDATE 12.40: Cei aproape 900 de angajați ai Societății Naționale de Închideri Mine (SNIMVJ) ar fi trebuit să-și primească avansurile salariale în ultimele zile ale lunii noiembrie, însă plățile au întârziat o săptămână. Astfel, circa 360 de mineri de la exploatările de huilă Paroșeni și Uricani, din Valea Jiului, s-au blocat în subteran și au amenințat cu proteste de amploare dacă nu-și vor primi banii.
Protest în Valea Jiului. Minerii n-au avut bani să cumpere dulciuri copiilor de Moș Nicolae
Mulți dintre ortaci au copii acasă. Spun că s-au simțit neputincioși deoarece n-au putut să le cumpere bomboane de Moș Nicolae.
„Alți copii l-au așteptat pe Moș Nicolae și la ai noștri a trebuit să le spunem că Moșul întârzie cu o zi, pentru că niște incompetenți își bat joc de noi și de familiile noastre. Cei de la CEH și-au primit avansurile pe 29 noiembrie, noi le-am dat cărbune și am fost lăsați mai la urmă, să ajungem să ne rugăm pentru banii noștri”, a spus unul dintre ortaci.
Liderul de sindicat de la SNIMVJ, Laszlo Domokoș, a cerut Complexului Energetic Hunedoara să garanteze că va plăti de acum înainte cărbunele, astfel ca salariile ce vor trebui date pe 15 decembrie să nu mai întârzie, mai ales că se apropie sărbătorile.
„Oamenii au temerea că vor fi aceleași probleme la plata din 15 (n.r. decembrie) și din ianuarie. Măcar drepturile salariale să le putem acoperi, deoarece este puțin probabil că vom putea accesa subvenția pentru minerit pentru anul viitor, în lipsa unui buget de venituri și cheltuieli finalizat și aprobat pentru anul 2017. Ne bazăm pe banii de la CEH, cărbune am dat conform contractului. Oamenii spun că s-au săturat de bătaia de joc, de mult timp durează așa. Aseară a fost Moș Nicolae, la ei n-a venit”, a declarat președintele Sindicatului ”Huila”, Laszlo Domokos.
Ortacii și liderii lor au cerut garanții conducerii Complexului Energetic Hunedoara că nu va mai întârzia cu plata către SNIMVJ, astfel ca ei să își primească lefurile la timp.
SNIMVJ are peste 880 de angajați și este formată din minele Paroșeni, Uricani și Petrila, ultima exploatare fiind închisă și aflată pe program de ecologizare.
UPDATE 11:30: Val de solidaritate față de ortacii care protestează în subteranul minelor Paroșeni și Uricani. Minerii de la exploatările de huilă Vulcan și Lonea din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) cred că ar putea să apară întârizeri în plata salariilor și la unitățile la care lucrează ei, dacă CEH nu va reintra în insolvență. Asta susține secretarul general al Sindicatului „Muntele”, Ioan Ciubotaru.
„Ne solidarizăm cu ortacii de la Paroșeni și Uricani pentru că ceea ce li se întâmplă lor acum s-ar putea să trăim noi în luna decembrie, dacă CEH nu va reintra în insolvență. Cerem să reintrăm în procedură de insolvență, altfel este aproape sigur că vom avea probleme cu plata salariilor pe luna decembrie”, a precizat Ciubotaru, pentru Agerpres.ro.
Peste 360 de mineri din Valea Jiului s-au blocat în subteran. Ortacii, revoltați din cauza întârzierii salariilor
Sindicalistul spune că, deocamdată, minerii de la Vulcan și Lonea au intrat la muncă în subteran. Oamenii sunt însă nemulțumiți din cauza lipsei constante de materiale, în condițiile în care administrația celor două exploatări miniere vrea să prelungească programul de lucru și în zilele de sâmbătă și duminică. Măsura ar putea fi luată pentru recuperarea producției de huilă nerealizată pe parcursul anului 2016.
„La Mina Lonea s-a cerut recuperarea producției nerealizate în 2016, deși de un an de zile nu sunt materiale de lucru, echipamente și ne confruntăm cu o criză mare de personal”, a spus liderul sindical.
Ioan Ciubotaru crede că problemele de la Complexul Energetic Hunedoara se pot rezolva în condițiile unei strategii energetice la nivel național pentru minele de cărbune și pentru termocentrale.
CEH a mai fost în procedură de insolvență în perioada ianuarie — mai 2016, după care sentința Tribunalului Hunedoara a fost desființată de Curtea de Apel Alba Iulia și dosarul a fost trimis pentru rejudecare la Deva.
Pe 23 iunie, Tribunalul Hunedoara a decis reintrarea în insolvență a CEH, dar procedura a fost ridicată pe 8 noiembrie, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a admis un apel formulat în cauză.
UPDATE 11.15: Sindicaliștii de la Complexul Energetic Hunedoara au anunțat că se vor solidariza cu protestele minerilor de la Societatea Națională de Īnchideri Mine Valea Jiului. Oamenii susțin că problemele minerilor sunt aceleași: instabilitatea locurilor de muncă și pericolul de a nu-și primi salariile.
Liderul minerilor de la mina Lonea, Vasile Păduraru, a anunțat că este alături de cei peste 360 de mineri blocați în mină la Paroșeni și Uricani.
„Dacă nu se va rezolvă problema urgent, mă voi alătura minerilor blocați în subteran și eu și colegi de-ai mei, pentru că ceea ce li se întâmplă lor astăzi ni se va întâmpla mâine nouă. De ani de zile problemele minerilor sunt peticite, nu rezolvate. Cei din minister mai fac câte un artificiu ca să ne plătească salariile, dar asta nu înseamnă continuarea activității. Știți ce se întâmplă în subteran când faci doar artificii? Bubuie! În faza asta este și activitatea minieră”, a spus Vasile Păduraru, pentru gazetadedimineata.ro.
UPDATE. 357 de mineri protestează în subteran, marți dimineață, conform președintelui Sindicatului „Huila”, de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), Laszlo Domokos.
„În total, la cele două mine de cărbune protestează în subteran un număr de 357 de mineri din schimburile 1, 3 şi 4. Cu toţii sunt nemulţumiţi de faptul că nu am primit încă avansul la salariul pe luna noiembrie”, a explicat liderul sindical.
Situaţia a fost generată de faptul că în conturile SNIMVJ nu au fost viraţi încă banii pentru cărbunele livrat Complexului Energetic Hunedoara, fapt pentru care nu au existat sumele necesare pentru plata salariilor.
O delegaţie a minerilor de la exploatările Paroşeni şi Uricani se va întâlni în cursul dimineţii de marţi cu directorul general al SNIMVJ, Aurel Anghel, în încercarea de a găsi o soluţie pentru rezolvarea problemei, conform Agerpres.
Preşedintele Sindicatului „Huila” a adăugat că va solicita şi intervenţia Ministerului Energiei în soluţionarea acestui protest prin stabilirea şi garantarea unui grafic de eşalonare la plată pentru cărbunele livrat CEH de către SNIMVJ, inclusiv pentru lunile decembrie 2016 şi ianuarie 2017.
„Măcar drepturile salariale să le putem acoperi, deoarece este puţin probabil că vom putea accesa subvenţia pentru minerit pentru anul viitor, în lipsa unui buget de venituri şi cheltuieli finalizat şi aprobat pentru anul 2017”, a arătat Domokos.
„Oamenii sunt nemulţumiţi. Sunt probleme care vin din urmă. Este o situaţie de conflict greu de gestionat pentru că sunt şi probleme legate de lipsa materialelor. De aceea, cerem o garanţie că banii ne vor fi asiguraţi”, a menţionat liderul sindical.
Oamenii, angajaţi la exploatările miniere Paroșeni şi Uricani din Valea Jiului, refuză să iasă la suprafaţă până ce nu-şi vor încasa drepturile ce li se cuvin.
240 de mineri din schimburile 3 și 4 nu au mai ieșit din mină, iar acestora li s-au alăturat și cei care trebuiau să intre în schimbul 1.
La mine Uricani protestează 125 de mineri.
Ei spun că vor ieși din subteran când banii le vor intra în conturi și când li se vor rezolva problemele.
Aceștia mai spun că nu au mai primit salariul din 29 noiembrie, Complexul Energetic Hunedoara neplătind cărbunele.
Minerii mai cer garanții că nu vor mai exista întârzieri în cel puțin următoarele două luni.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro