La nici 2 zile după controlul de la Roşiori, situaţia se repetă şi la Sântandrei, unde comisarii Gărzii de Mediu Bihor au identificat depozitări neconforme de îngrăşăminte chimice (azotat de amoniu) în cantitate totală de 4.200 de kilograme.
Îngrăşămintele chimice au fost depozitate necorespunzător, direct pe sol în curtea unei societăţi – fermă agricolă. Societatea respectivă nu deţine autorizaţie de Mediu pentru Azotatul de amoniu depozitat.
Cu ocazia verificărilor s-a constatat că societatea a utilizat în total în anul 2020 o cantitate de 107 tone azotat de amoniu. Şi această societate va fi sancţionată contravenţional conform prevederilor OUG 195/2005 privind protecţia mediului.
Ca urmare a acestor constatări, comisariii de la Garda de Mediu au stabilit măsuri de interzicere a depozitărilor neconforme şi de transportare a îngrăşămintelor chimice într-un depozit autorizat din punct de vedere al protecţiei mediului şi în condiţii de siguranţă.
„Atragem atenția persoanelor fizice și juridice care utilizează îngrășăminte chimice, faptul că depozitarea acestora poate fi periculoasă, fiind pasibili și de sancțiuni. Manipularea și depozitarea îngrășămintelor chimice sunt descrise explicit în fișele cu date tehnice de securitate, care însoțesc obligatoriu transportul”, transmit comisarii de la Garda de Mediu Bihor.
Comisarii Gărzii de Mediu din județul Bihor au descoperit 10.800 de kilograme de azotat de amoniu, substanța care a pulverizat Beirutul, „depozitate” în plin câmp.
Peste 8.000 de tone de azotat de amoniu au fost confiscate de polițiști, după controale făcute de polițiști în toată țara. Cea mai mare cantitate indisponibilizată a fost din Portul Constanța Sud Agigea, aproape 5.000 de tone, se arată într-un comunicat transmis de Poliția Română.
35 de tone de azotat de amoniu au fost descoperite de polițiști la o firmă din județul Galați. Substanțele periculoase erau depozitate în condiții improprii, au transmis reprezentanții IGPR. Administratorul societății este cercetat pentru trafic de produse și substanțe toxice.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro