Cele două companii spun că a treia doză a arătat un nivel semnificativ mai ridicat al anticorpilor de neutralizare a virusului inițial, comparativ cu primele două doze.
De asemenea, aceasta s-a dovedit eficientă împotriva variantelor Beta și Delta.
Compania Pfizer a arătat că, în timp, eficacitatea vaccinului său scade, de la un vârf inițial de 96% la 84% la patru luni de la vaccinare. Israelul și alte țări au pus deja în practică măsura de a administra doze de rapel la vaccinul complet inițial.
Datele studiului, depuse și în Europa, în curând
Totuși, decizia câtorva țări bogate de a cumpăra doze de rapel a determinat nemulțumirea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a activiștilor din domeniul sănătății. OMS a cerut un moratoriu pentru rapeluri până cel puțin la sfârșitul lunii septembrie. Apelul a venit în contextul în care multe țări sărace nu au reușit să cumpere nici dozele inițiale ale vaccinului.
Pfizer și BioNTech au anunțat că toți pacienții din studiu au primit a treia doză la opt până la nouă luni de la a doua doză. Cele două companii vor transmite datele studiului către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) în următoarele săptămâni. Ele au spus că rezultatele unui studiu târziu, referitor la eficacitatea unei a treia doze, sunt așteptate în curând.
Autoritățile de reglementare din SUA au autorizat săptămâna trecută administrarea unei a treia doze de vaccinuri anti-Covid de către Pfizer/BioNTech și Moderna pentru persoanele cu sistem imunitar compromis, care sunt susceptibile să aibă o protecție mai slabă din partea vaccinurilor cu două doze.