În ultimele săptămâni, liderul nord-coreean pare să fi renunțat la politica obișnuită a țării sale în relație cu Coreea de Sud, proclamând acum că Phenianul nu va mai căuta reconcilierea și reunificarea și cerând ca aceasta să fie clasificată drept „inamic permanent”.

Coreea de Nord „nu dorește război, dar nu îl va evita”, a asigurat Kim la o adunare politică luna trecută, potrivit publicației de stat KCNA. În cazul unui război, obiectivul țării ar fi „ocuparea, suprimarea și revendicarea Republicii Coreea”, a spus el.

Schimbarea radicală de politică a venit în paralel cu o serie de teste militare și cu apelurile lansate de Kim către autoritățile nord-coreene de a accelera pregătirile de război, în semn de răspuns, a spus el, la „mișcările confruntaționale” ale SUA.

Luate împreună, aceste evoluții stârnesc îngrijorare printre oficiali și experți cu privire la intențiile liderului de la Phenian, scrie CNN.

„Nu știm când și cum intenționează Kim să apese pe trăgaci, dar pericolul depășește deja cu mult avertismentele de rutină de la Washington, Seul și Tokyo cu privire la provocările Phenianului”, au scris luna trecută cunoscuții experți Robert Carlin și Siegfred Heckler în publicația 38 North, axată pe Coreea de Nord.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Kim, au sugerat ei, „a luat o decizie strategică de a merge la război”.

„Există posibilitatea unui conflict accidental”

Important de subliniat că mulți alți observatori contrazic această concluzie – susținând că liderul de la Phenian știe foarte bine că orice mișcare militară majoră împotriva Coreei de Sud și a aliatului său, Statele Unite, ar putea grăbi dispariția propriului său regim.

Dar chiar și acești observatori se pregătesc pentru un an de agresiune accelerată – și își exprimă îngrijorarea că escaladarea ostilităților Coreei de Nord ar putea să conducă la un fel de confruntare militară în Peninsula Coreeană, sporind riscul, oricât de îndepărtat, al unui conflict nuclear.

„Situația din Peninsula Coreeană a intrat într-o fază critică”, a declarat pentru CNN Eul-Chul Lim, director al Centrului de Cercetare pentru Coreea de Nord din cadrul Institutului de Studii pentru Orientul Îndepărtat al Universității Kyungnam din Changwon.

„Având în vedere nivelul ridicat al tensiunii reciproce, există posibilitatea unui conflict accidental din cauza neînțelegerilor, judecăților și percepțiilor greșite” – chiar dacă Kim vede probabil „puține beneficii politice sau economice” în război, a adăugat el.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Kim este cunoscut pentru provocările sale și a semnalat în ultimii ani o potențială schimbare de politică față de Coreea de Sud.

Dar experții spun că noile evoluții de acum sunt probabil determinate de îngrijorările tot mai mari ale lui Kim, în timp ce Coreea de Sud și Statele Unite își intensifică exercițiile militare și coordonarea – precum și de încrederea sa regăsită într-un climat geopolitic în schimbare care a atras Phenianul mai aproape de un partener-cheie, Rusia.

Schimbările coincid, de asemenea, cu un an electoral în SUA, unde președintele Joe Biden încearcă să obțină un al doilea mandat în timp ce gestionează multiple crize globale. Experții cred că Kim urmărește cu atenție alegerile – și ar putea fi dornic să îl vadă înlocuit de Donald Trump.

O schimbare majoră de politică la Phenian

Timp de decenii, guvernele de la Phenian și Seul au susținut că sunt membre ale aceleiași familii, cu scopul final de a se reunifica pașnic. Cele două părți au fost izolate una de cealaltă din 1953, când un armistițiu a pus capăt Războiului Coreean, și rămân tehnic în război.

Lucrurile s-au schimbat dramatic însă.

„(Kim Jong-un) spune acum că Coreea de Sud nu mai este privită ca o altă Coree. Coreea de Sud este văzută ca o putere complet străină”, a declarat pentru CNN Edward Howell, profesor de politică la Universitatea Oxford din Marea Britanie, care se concentrează asupra Peninsulei Coreene.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Reclasificarea Coreei de Sud ca stat inamic, spun experții, îi permite lui Kim să justifice acumularea continuă a arsenalului său nuclear și de rachete și să țină în frâu Seulul, care a adoptat o linie mai dură împotriva Phenianului, sub conducerea președintelui Yoon Suk Yeol.

În pofida sancțiunilor internaționale dure, Kim a continuat, de altfel, să construiască acest arsenal în ultimii ani, concentrându-se pe dezvoltarea de arme capabile să lovească nu doar Coreea de Sud și Japonia, ci și teritoriul american Guam și continentul american – capacități pe care le consideră esențiale pentru a descuraja un potențial atac și pentru a asigura supraviețuirea regimului său.

Începând cu anul 2022, Kim a reiterat că scopul principal al arsenalului său nuclear este „de a descuraja războiul”, dar a evocat și posibilitatea ca armele nucleare să fie folosite pentru a contracara eforturile de încălcare a „intereselor fundamentale” ale Nordului.

De asemenea, el a devenit din ce în ce mai îngrijorat de legăturile tot mai strânse dintre SUA și Coreea de Sud.

Yoon și Biden au consolidat planurile de descurajare și coordonarea militară a țărilor lor în fața amenințărilor Coreei de Nord. Asta a inclus extinderea exercițiilor comune în regiune și a cooperării în domeniul securității, inclusiv cu Japonia – toate acestea fiind considerate de Kim o amenințare pentru regimul său.

„Progresul” înregistrat de Coreea de Sud și de Statele Unite în ceea ce privește descurajarea „este unul dintre principalele motive pentru care Kim Jong-un se simte foarte frustrat”, a explicat Won Gon Park, profesor în cadrul departamentului de studii nord-coreene de la Universitatea Ewha Womans din Seul, citat de postul american.

Kim a fost explicit cu privire la aceste preocupări. Luna trecută, el a declarat că „instabilitatea situației regionale crește vertiginos din cauza escaladării tensiunilor militare conduse de SUA” și că, deși Phenianul nu dorește un război, „pericolul” izbucnirii acestuia „s-a agravat considerabil”, potrivit KCNA.

„Prioritatea nr. 1 a lui Kim este susținerea regimului”

Schimbarea de politică a lui Kim în privința Coreei de Sud poate fi legată, de asemenea, de părerea că negocierile cu SUA nu mai reprezintă o cale viabilă pentru a îndeplini obiectivele de a fi recunoscut ca stat nuclear și de a fi scutit de sancțiuni.

Liderul nord-coreean ar putea, de asemenea, să vadă renunțarea la o politică de reunificare nu ca un pas spre război, ci ca o apărare necesară, spun unii.

Kim a indicat acest lucru în propriile sale declarații publice, spunând luna trecută că țara își cultivă „puterea” nu pentru un „atac preventiv”, pentru a realiza reunificarea prin forță, ci pentru „autoapărare legitimă”.

Kim este „deosebit de precaut în ceea ce privește absorbția (Coreei de Nord) de către Sud (și) crede că este imposibil să se stabilească relații normale cu Sudul fără a dezvolta economia nord-coreeană”, a explicat pentru CNN Lim, expertul din Changwon.

În loc de „discuții goale despre reunificare”, Kim vrea să își concentreze resursele pe construirea arsenalului și a economiei sale și pe colaborarea cu noi parteneri, pentru beneficii economice, a adăugat el.

Important, cinci oficiali americani au declarat recent pentru CNN că SUA nu au văzut niciun semn că Kim se pregătește pentru un potențial atac asupra Coreei de Sud sau pentru o provocare mai amplă care să implice arme nucleare.

De fapt, cred unii analiști, declarațiile publice ale Coreei de Nord semnalează faptul că aceasta renunță la politica de reunificare, ca modalitate a obținere a păcii în peninsulă.

„Prioritatea nr. 1 a lui Kim este susținerea regimului”, a declarat un înalt oficial din domeniul apărării. „Aceasta nu este o schimbare – aceasta a fost o prioritate strategică a întregii sale familii încă din timpul Războiului din Coreea”, a explicat acesta.

Mai aproape de Rusia

Liderul nord-coreean s-ar putea, de asemenea, să se simtă mai încrezător în arsenalul său și în opțiunile sale, în timp ce observă peisajul geopolitic în schimbare.

Din punctul său de vedere, spun experții, Kim vede o SUA a cărei influență în declin este testată în conflicte din Ucraina până în Orientul Mijlociu și o Chină în ascensiune, înconjurată de o coaliție de țări în plină expansiune, inclusiv Rusia și Iran, toate în dezacord cu Occidentul.

„Kim Jong-un a fost încurajat nu doar de diviziunea dintre SUA și China și SUA și Rusia, ci, mai important, de o lume fragmentată în care conducerea SUA a fost slăbită considerabil și nu există consecințe semnificative pentru agresiune”, a declarat pentru CNN Rachel Minyoung Lee, cercetătoare a Programului 38 North din cadrul think tank-ului Stimson Center din Washington.

Schimbarea politicii sale privind Coreea de Sud face parte dintr-o „schimbare mai amplă și fundamentală în politica externă, și anume renunțarea la normalizarea relațiilor cu SUA prin denuclearizare și orientarea către China și Rusia”, a spus ea.

Acest pivot a primit un impuls major în septembrie, când Vladimir Putin l-a primit pe liderul nord-coreean în Rusia pentru o călătorie rară în străinătate – o întâlnire despre care oficialii occidentali spun că a fost determinată de nevoia de muniție a Rusiei, pentru războiul din Ucraina.

De atunci, Moscova a folosit rachete balistice cu rază scurtă de acțiune furnizate de Coreea de Nord, potrivit Casei Albe, care a calificat-o drept o „escaladare îngrijorătoare” a sprijinului acordat de Phenian.

Analiștii au speculat că Rusia a răspuns la acest ajutor oferind sprijin pentru programul de sateliți de spionaj al Coreei de Nord. De asemenea, o mai mare cooperare cu Moscova l-ar putea ajuta potențial pe Kim să rezolve problema penuriei cronice de alimente și combustibil și să construiască economia Coreei de Nord.

China, de departe cea mai importantă linie de salvare economică a Coreei de Nord, rămâne precaută față de orice mișcare a Phenianului care ar putea destabiliza sau atrage mai multe forțe americane în regiune.

Cu toate acestea, pe fondul fricțiunilor tot mai mari cu Washingtonul, Beijingul a blocat în ultimii ani eforturile susținute de SUA în Consiliul de Securitate al ONU împotriva Phenianului și va căuta să rămână angajat cu regimul lui Kim, mai ales că se apropie de Moscova.

Regimul lui Kim ar putea, de asemenea, să vadă conflictul în expansiune din Orientul Mijlociu ca pe o oportunitate de a critica Occidentul și de a obține venituri, potrivit lui Howell de la Oxford, care a subliniat modul în care Iranul a jucat mult timp rolul de intermediar pentru Coreea de Nord, pentru a furniza arme unor grupări militante precum Hamas.

„Un lucru care s-a schimbat este capacitatea Coreei de Nord de a exploata crizele globale mai mari în avantajul său”, a spus el.

Ce urmează?

Experții au avertizat că intensificarea provocărilor lansate de Coreea de Nord va continua probabil în acest an, în timp ce Washingtonul continuă la rândul său să intensifice exercițiile și colaborarea cu partenerii săi regionali, pentru a-l descuraja pe Kim.

Modul în care se pot reduce aceste tensiuni este deschis dezbaterii, unii experți în politici subliniind că această demonstrație de forță de la Washington și Seul rămâne cel mai bun mijloc de descurajare a agresiunii nord-coreene.

Alții susțin, dimpotrivă, că SUA și Coreea de Sud trebuie să facă în așa fel încât regimul lui Kim să nu se mai simtă amenințat de activitățile lor – pentru a împiedica Phenianul să se apropie și mai mult de Moscova și Beijing ca urmare a acestui fapt.

„Kim Jong-un se teme de o provocare la scară largă din partea armatei sud-coreene deghizată în exercițiu militar și a promis să ocupe teritoriul sud-coreean fără ezitare”, a declarat Lim, expertul din Changwon.

„Prin urmare, dacă SUA, Coreea de Sud și Japonia nu reușesc să dezescaladeze amenințarea din partea Coreei de Nord în timpul exercițiilor militare comune, ar putea avea loc un conflict militar în Peninsula Coreeană”, a spus el.

De la Washington, experta Rachel Minyoung Lee a fost de acord că „un Kim Jong-un încurajat ar putea fi mai înclinat să întreprindă acțiuni militare împotriva a ceea ce el percepe ca fiind cea mai mică amenințare la adresa Coreei de Nord, cum ar fi exercițiile militare comune SUA-Coreea de Sud”.

În orice caz, în lunile următoare, Kim va urmări îndeaproape viitoarele alegeri prezidențiale din SUA, în timp ce Trump încearcă să recâștige funcția.

Nu este clar dacă Kim ar dori să încerce noi negocieri cu acesta, în cazul în care acesta ar fi reales.

Dar experții spun că Kim speră probabil că dacă va fi reales, Trump va reduce cooperarea de securitate a Americii cu Coreea de Sud și Japonia. Prin urmare, liderul nord-coreean ar putea chiar să încerce să influențeze dinamica alegerilor cu o mișcare agresivă.

Posibil ar putea fi ca, în acest scop, Kim să lanseze cel de-al șaptelea test nuclear al Phenianului, potrivit lui Park, profesorul de la Seul.

„Dacă Coreea de Nord efectuează un al șaptelea test nuclear, asta înseamnă un eșec total al administrației Biden și oferă un punct de atac foarte bun pentru Trump, care l-ar putea cataloga pe Biden drept ineficient în relația cu liderul nord-coreean”, a spus el.

Mai departe, în pofida schimbărilor radicale pe care Kim le-a făcut acum în politica țării sale față de Coreea de Sud, dacă liderul nord-coreean vede o deschidere pentru a-și avansa obiectivele mai mari prin reluarea negocierilor cu Sudul și SUA, el ar putea schimba direcția „oricând”.

„Acesta este tipul de comportament la care ne putem aștepta din partea Coreei de Nord”, a spus el.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (6)

Angelus   •   17.02.2024, 13:54

Ușor ușor conflictele regionale se globalizează, ne putem aștepta la un conflict mondial cu pierderi imense, pe fondul dezvoltări de arme nucleare noile alianțe militare, eu vad China ca o câștigătoare!

CititorLibertatea2023   •   16.02.2024, 17:23

Coreea de sud e o tara vasala SUA.Are peste 30000 soldati americani stationati de 80 de ani.exista un pact intre SUA si Coreea de Sud ca,in cazul in care Coreea de Sud intra in razboi,armata coreeana sa intre sub controlul armatei SUA.Economic vbind,SUA primeste de la Coreea de sud cele mai bune conditii comerciale.Ce va spun toate lucrurile astea vis-a-vis de amenintarea Coreei de Nord?Ca pana nu se retrag trupele SUA si coreea de sud nu da mana cu nordul,NIMIC NU O SA SE SCHIMBE.Trump a vrut ceva

Vyocep0407   •   16.02.2024, 14:21

Gogosarul Kim in loc sa procure hrana pentru poporul sau se....ratoieste ,mai mult de unul singur.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI