Germania s-ar putea confrunta cu un al doilea val de coronavirus, avertizează șeful Institutului de Virusologie de la Spitalul Charite din Berlin, Christian Drosten, într-un interviu pentru The Guardian.
Drosten este unul dintre cei care au identificat virusul SARS în 2003, iar în calitate de șef al laboratorului de referință al Institutului de Sănătate Publică asupra coronavirusului, a devenit expertul guvernamental pe acest subiect.
“În acest moment, vedem unități de Terapie Intensivă pe jumătate goale în Germania. Acest lucru se datorează faptului că am început diagnosticarea precoce și la scară largă și am oprit epidemia – adică am adus numărul de reproducere (o măsură esențială a răspândirii virusului, n.red.) sub 1. Acum s-a pornit ceea ce numesc „paradoxul de prevenire ”. Oamenii pretind că am reacționat excesiv, există o presiune politică și economică pentru a reveni la normal”, afirmă Drosten.
Planul federal este de a ridica ușor restricțiile, dar pentru că statele germane sau landurile, cum se numesc la noi, își stabilesc propriile reguli, mă tem că vom vedea multă creativitate în interpretarea acestui plan. Îmi fac griji că numărul de reproducere va începe să crească din nou și vom avea un al doilea val.
Christian Drosten, virusolog german:
Amenințări cu moartea
Din cauza rezervelor sale față de ridicarea imediată a blocajului, medicul german susține că a primit amenințări cu moartea. Dar altele sunt motivele sale de insomnie.
„În Germania, oamenii văd că spitalele nu sunt copleșite și nu înțeleg de ce magazinele lor trebuie să închidă. Ei privesc doar ce se întâmplă aici, nu și situația din New York sau Spania. Acesta este paradoxul prevenirii și pentru mulți germani sunt tipul rău care ține paralizată economia. Primesc amenințări cu moartea, pe care le transmit poliției. Pentru mine sunt mai îngrijorătoare celelalte e-mailuri, cele de la oameni care spun că au trei copii și sunt îngrijorați de viitor. Nu este vina mea, dar ei sunt cei care mă țin treaz noaptea”, a explicat acesta.
Dorsen susține în principiu teoria potrivit căreia păstrarea restricțiilor câteva săptămâni ar putea contribui la oprirea circulației virusului.
Avem acum dovezi că aproape jumătate dintre infectări se întâmplă înainte ca persoana care transmite infecția să dezvolte simptome – iar oamenii sunt infecțioși începând cu două zile înainte de apariția semnelor bolii.
Christian Drosten, virusolog german:
Expertul german pare rezervat și în privința teoriei imunizării colective. Din mai multe motive.
“Pentru a obține imunitatea de turmă, avem nevoie de 60-70% din populație pentru a transporta anticorpi împotriva virusului. Rezultatele testelor de anticorpi sugerează că în Europa și SUA, în general, arată cifre scăzute, dar testele nu sunt de încredere – toate au probleme cu rezultatele false pozitive – și imunitatea de turmă nu este, de asemenea, toată povestea. Presupune o amestecare completă a populației, dar există motive – în parte, în legătură cu rețelele de socializare formate de oameni – pentru care întreaga populație nu poate fi disponibilă pentru infecție la un moment dat. Rețelele se schimbă și oamenii noi sunt expuși la virus. Astfel de efecte pot conduce valuri de infecție”, spune acesta.
“Nu cred că testarea în masă e o soluție”
Pe de altă parte, șeful Spitalul Charite din Berlin crede că o testare țintită ar fi mai eficientă decât una în masă, vehiculată ca fiind o soluție și în alte părți.
“Chiar și în Germania, cu capacitatea noastră de testare uriașă, unde cea mai mare parte a testării se adresează persoanelor care raportează simptome, nu am avut o rată de pozitivitate peste 8%. Așadar, cred că testele țintite ar putea fi cele mai bune, pentru persoanele cu adevărat vulnerabile – personalul din spitale și casele de îngrijire, de exemplu. Acest lucru nu este pe deplin în vigoare nici măcar în Germania, deși ne îndreptăm spre aceasta. Cealaltă țintă ar trebui să fie pacienții din prima săptămână de simptome, în special pacienții vârstnici, care tind să vină la spital prea târziu în acest moment – când buzele lor sunt deja albastre și au nevoie de intubație. Și avem nevoie de un fel de sistem de supraveghere santinelă, pentru a verifica populația în mod regulat și pentru a urmări dezvoltarea numărului de reproducere”, afirmă acesta.
Alte teze enunțate de expertul german:
- “Nu cred că virusul a trecut la oameni de la pangolini”
- “Nu sunt convins că virusul a plecat din piața de animale din Wuhan. Dacă cineva mi-ar da câteva sute de mii de dolari și acces total în China m-aș uita în locurile în care sunt împerecheați câinii-raton.”
- “Încetinirea răspândirii virusului în timpul verii va avea un efect mic”
- “Identificarea pacientului-zero ar fi inutilă”
foto: Hepta