Ai fost fara sa vrei ghid pentru prieteni sau diverse persoane intalnite ocazional? Le-ai dat informatii despre un obiectiv turistic sau o adresa oarecare si totul a fost gratis? Acum poti sa faci bani din asta, daca detii un atestat de ghid de turism.
Pentru a deveni ghid de turism este necesara absolvirea unui curs de formare profesionala in institutii autorizate. In Romania exista doar doua scoli specializate pe asa ceva: Centrul National de Invatamant Turistic (C.N.I.T – www.cnit.ro) sau Turism, Hotel, Restaurant Consulting Group (THR). Conform legislatiei in vigoare, aceste cursuri se desfasoara in baza prevederilor O.G. nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata. Calificarile se fac prin intermediul furnizorilor de formare profesionala autorizati de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor, orice informatie in acest sens putand fi preluata de la adresa www.cnfpa.ro.
Cursurile sunt atat teoretice, cat si practice
Programele de formare au o durata de 1.080 de ore, structurate in 1/3 teorie, respectiv 360 ore, si 2/3 practica, adica 720 ore.
In partea teoretica sunt cuprinse module diverse, care permit insusirea unor termeni de specialitate, dar si de cultura generala, parcurgand domenii extrem de variate, dar absolut necesare pentru realizarea unui bagaj de cunostinte cat mai solide. ‘Practica se desfasoara in agentii de turism, iar costurile pentru astfel de cursuri se ridica la aproximativ 1.000 de lei’, ne-a spus Alexandra Crina Chiriac, expert in turism.
Ecusonul de ghid se elibereaza pe durata nedeterminata, de la Directia de Autorizare si Control din cadrul Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale.