Pornind de la întrebarea „Cum se poate încheia acest război cu un rezultat stabil?”, editorialistul spune că în urma conversațiilor recente a indentificat trei posibile rezultate ale conflictului, „toate cu efecte secundare complicate și imprevizibile”.
„Diferența dintre aceste rezultate este profundă și puțini dintre noi nu vor fi afectați de modul în care vor decurge lucrurile. Poate că nu ești interesat de războiul din Ucraina, dar războiul din Ucraina e interesat de tine, de prețurile tale la energie și la alimente și, cel mai important, de umanitatea ta, așa cum au descoperit chiar și «neutrii» – China și India”, spune editorialistul New York Times:
Primul scenariu: Victoria Ucrainei
Prima variantă este cea a unei victorii totale a Ucrainei, care vine cu riscul ca Vladimir Putin să facă un gest nebunesc odată ce va fi pus în fața înfrângerii și a umilinței.
Editorialistul subliniază că nimeni nu se așteaptă ca forțele ucrainene să reușească să împingă complet peste graniță trupele ruse, în ciuda succesului din ultimele săptămâni. Totuși, sunt oameni care au început să se întrebe „Dar dacă armata rusă se prăbușește cu adevărat?”.
Fiecare soldat rus sau ucrainean vorbitor de limbă rusă care s-a alăturat lui Putin ar trebui să se gândească cine îl va proteja în cazul unei înfrângeri a Moscovei, crede Friedman, care subliniază că liderul rus „a făcut deja aluzie de mai multe ori la faptul că este dispus să ia în considerare utilizarea armei nucleare dacă Ucraina și aliații săi din NATO încep să-i copleșească forțele și va fi complet umilit”.
Scenariul 2: „Acordul murdar cu Putin”
Al doilea rezultat posibil este ceea ce Thomas L. Friedman numește „un acord murdar cu Putin”: o încetare a focului și oprirea distrugerilor din Ucraina, în urma cărora liderul rus ar arăta că poate schimba granițele Europei prin forță.
Editorialistul precizează că nu se așteaptă ca în acest moment președintele ucrainean Volodimir Zelenski să accepte o încetare a focului în contextul avântului căpătat de forțele sale pe front.
Dar țineți minte acest scenariu, pe măsură ce se apropie iarna, și refuzul lui Putin de a vinde gaze naturale în Europa duce la o creștere atât de mare a prețurilor la energie, încât obligă mai multe fabrici să se închidă, iar europenii mai săraci să aleagă între încălzire și mâncare.
Thomas L. Friedman:
Pentru a explica, el citează, sub protecția anonimatului, un fost oficial european de rang înalt care a spus în cadrul unui seminar de politică și afaceri că „scopul Ucrainei este să câștige. Scopul Uniunii Europene este puțin diferit. Este să avem pace și, dacă există un preț pentru asta, unii lideri din Europa ar fi gata să plătească prețul corect. SUA sunt departe, iar pentru SUA nu este cel mai rău lucru să mențină războiul, să slăbească Rusia ca să se asigure că nu are energie pentru alte astfel de aventuri”.
Oficialul citat a avertizat că în ciuda unității de acum din interiorul UE, în următorele luni va apărea un decalaj între țările blocului comunitar pentru că obiectivele vor deveni din ce în ce mai diferite.
„Unii lideri europeni vor începe să se întrebe dacă există o cale de ieșire prin negocieri. Sigur, țări precum cele baltice îl vor sprijini 100% pe Zelenski. Dar altele nu vor vrea să înghețe pentru Donețk sau Luhansk”, a mai explicat oficialul citat de editorialist.
Thomas L. Friedman îi citează și pe Michael Mandelbaum, autorul cărții „Cele patru epoci ale politicii externe americane”, care i-a spus că Putin poate simți această tendință și „pentru a demasca diviziunile din Uniunea Europeană” poate anunța că „este gata să negocieze o încetare a focului și că va relua transporturile de gaze către UE”. Acest lucru ar însemna însă că Zelenski ar trebui să primească o serie de garanții de securitate, „poate chiar aderarea deplină la NATO”, mai precizează autorul citat.
Editorialistul nu exclude și o altă dezvoltare a acestui scenariu, cea în care Vladimir Putin poate să nu renunțe la pretenția de a obține măcar o parte din teritoriul ucrainean, încercând să distrugă și mai mult orașele pe care nu le controlează și să împingă Parlamentul său să adopte o legislație care să permită celor patru regiuni ucrainene ocupate de ruși să organizeze „referendumuri” pentru aderarea la Rusia.
Scenariul 3: Înțelegerea „mai puțin murdară”
Cel de-al treilea rezultat pe care îl prevede Friedman este o înțelegere „mai puțin murdară”, în care NATO și Ucraina propun o încetare a focului pe baza granițelor existente înainte de 24 februarie, data la care a fost lansată invazia.
Ucraina ar putea fi pregătită să trăiască cu asta, și poate chiar și poporul rus, dar Putin ar trebui să fie înlăturat mai întâi, pentru că nu va accepta niciodată faptul incontestabil că războiul său a fost complet în zadar.
Thomas L. Friedman:
”Putin ar trebui probabil înlăturat de o mișcare populară de protest în masă sau de o lovitură de stat. Toată vina pentru război ar putea fi pusă asupra lui, iar Rusia ar putea promite că va fi din nou un vecin bun dacă Occidentul ar ridica sancțiunile. Zelenski ar trebui să renunțe la visul său de a recupera acele zone ale Ucrainei confiscate de Rusia în 2014, dar Ucraina ar putea începe să se reconstruiască și măcar să reia procesul de aderare la Uniunea Europeană, și poate chiar la NATO”, estimează Friedman, care adaugă și că nu este exclus ca Putin să fie înlocuit cu ”cineva mai rău” decât el.
Thomas L. Friedman menționează că este posibil și un al patrulea scenariu. Cel pe care nimeni nu îl poate prezice.
Foto: EPA