Inspirați de protestul care are loc de două săptămâni în Canada, șoferi din numeroase orașe franceze au încercat să intre sâmbătă în Paris, în ciuda interdicției impuse de autorități.
Reuters scrie că poliția a împiedicat aproximativ 500 de autoturisme să pătrundă în capitala franceză.
Aceste proteste îi provoacă mari probleme lui Emmanuel Macron cu mai puțin de două luni înainte de alegerile prezidențiale. Liderul de la Élysée nu dorește ca manifestațiile să degenereze și să capete amploarea celor din 2018, când „Vestele galbene” au protestat pentru numeroase săptămâni în Paris.
O patrulă de motociclete a poliției a oprit două autocaravane și un camion din convoiul care ajunsese până pe celebrul bulevard Champs Elysees din centrul Parisului. Separat, poliția a transmis că a arestat doi protestatari în sudul Parisului, asupra cărora a găsit bidoane de benzină, ciocane și cuțite.
Mii de polițiști au fost mobilizați pentru a opri protestele, iar autoritățile au instalat puncte de control și au desfășurat vehicule blindate de transport de trupe și camioane cu tunuri cu apă în pregătirea protestelor.
În timp ce în Canada au protestat camionagii supărați că guvernul condus de Justin Trudeau a impus vaccinare obligatorie pentru lucrătorii transfrontalierii, în Franța, oameni simpli, care sunt nemulțumiri de măsurile sanitare, apelează la autoturisme pentru a replica manifestația.
Protestele din Franța sunt clădite pe urmele unor rămășițe ale mișcării antiguvernamentale „Vestele galbene” care a organizat proteste ample în 2018 și 2019 și beneficiează de sprijinul unor politicieni de extremă-dreaptă.
În Canada, camionagiii au reușit să blocheze centrul capitalei Ottawa pentru mai mult de 10 zile, protestele fiind catalogate drept o „ocupație agresivă”, iar de luni au blocat unul din principalele poduri pentru comerțul transfrontalier între Canada și Statele Unite.
Mișcarea lor a inspirat grupările extremiste de pe tot globul, care încearcă să replice protestele în Europa, dar și în mai multe state de pe întregul mapamond.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro