Deja de două săptămâni, sute de camioane blochează străzile capitalei canadiene, Ottawa, iar centrul este ocupat de protestatari, care își construiesc tabere pentru a rămâne pe termen lung – un protest care amintește de mișcarea „occupy” din 2011.
Oficiali canadieni și-au exprimat temerile că protestatarii antivaccinare COVID nu vor mai pleca, nu curând, din centrul Ottawa. Primarul orașului a declarat duminică „stare de urgență”, iar forțele de ordine canadiene au promis că vor reprima protestele „din ce în ce mai periculoase”.
Dar în timp ce protestul paralizează Ottawa, mișcarea numită „convoiul libertății” a devenit una globală, cu o mare susținere la nivel online. Mai exact, ceea ce a început ca un protest față de vaccinarea obligatorie impusă transportatorilor transfrontalieri a escaladat într-o mișcare globală, care încorporează un set divers de cauze antisistem.
Mișcarea este susținută și de mulți politicieni americani, printre care fostul președinte Donald Trump, dar și de figuri arhicunoscute de extremă-dreaptă din SUA, care au donat în mod colectiv milioane de dolari pentru a sprijini mișcarea. Sunt duse campanii pentru a organiza proteste similare și în SUA, dar și în Europa.
Pe rețelele de socializare, subiectul este tot mai dezbătut, iar organizarea, tot mai bună. De exemplu, pe Telegram, o rețea folosită cu precădere de grupările de extremă-dreapta, din cauza lipsei de moderare a conținutului, zeci de mii de utilizatori din SUA sau UE și-au exprimat susținerea pentru canadieni.
Grupările antivaccin au preluat și ele mesajul așa-numitului „convoi al libertății”, încercând să transforme mișcarea într-una globală. Principala teorie: eforturile politicienilor de a proteja oamenii de coronavirus ar fi, de fapt, restricții antidemocratice asupra libertăților individuale.
„Convoiul libertății”, de la o chestiune locală la una globală
De la sfârșitul lunii ianuarie, figuri americane de dreapta, ca Glenn Beck și Mike Huckabee, și-au folosit numărul mare de urmăritori online pentru a răspândi informații despre protestul camionagiilor. Postările lor au generat zeci de mii de interacțiuni – reacții, comentarii sau distribuiri -, potrivit datelor de la Crowdtangle, o companie de analiză a rețelelor sociale deținută de Meta, compania-mamă a Facebook.
Într-o postare de la sfârșitul lunii ianuarie, Eric Trump, unul dintre fiii fostului președinte american, a întrebat de ce instituțiile de presă nu discută despre protestele din Canada. Franklin Graham, un lider evanghelic american, a lăudat convoiul într-o postare în care scria: „Îi iubesc pe acești tipi – camionagiii canadieni care susțin libertatea”.
Între 22 ianuarie și 5 februarie, peste 7.000 de postări de pe Facebook, care au strâns în mod colectiv aproape 10 milioane de interacțiuni pe rețelele sociale, au menționat convoiul pe paginile de Facebook din SUA.
Manifestanții sunt „foarte organizați, bine finanțați, extrem de dedicați să reziste tuturor încercărilor de a pune capăt protestelor în siguranță”, a declarat șeful poliției din Ottawa, Peter Sloly, care a adăugat că un „element semnificativ din Statele Unite” a fost implicat în finanțarea și organizarea convoiului de camioane.
Pe Telegram, grupuri cu zeci de mii de membri schimbă în mod obișnuit cele mai recente informații despre modul în care decurg protestele canadiene și împărtășesc sfaturi despre cum să răspândească mișcarea dincolo de granițele țării.
Într-un astfel de mesaj, postat pe cel puțin 10 canale cu legături cu convoiul din Canada, un utilizator anonim al rețelei de socializare a subliniat cum ar trebui să se comporte cei implicați în proteste, avertizându-i să evite contactul cu contraprotestatari.
„Nu încercați să argumentați cu ei. Ei sunt acolo pentru a vă momi. Au posturile naționale de știri la fața locului, care așteaptă să surprindă oamenii care-și pierd controlul. Orice scuză pentru a arăta că protestul este violent”, scria în mesaj.
De la susținere la finanțare
Sprijinul pornit pe rețelele sociale a crescut odată ce protestele au început să fie relatate la televiziuni de dreapta, cum ar fi Fox News, dar și la unele cu viziuni mai extremiste, precum Rebel News din Canada. Această evoluție a adus donatorii internaționali care susțin protestele canadiene prin intermediul platformelor de strângere de fonduri precum GoFundMe.
Pe 4 februarie, GoFundMe a eliminat pagina de donații „Convoiul Libertății 2022” pe motiv că s-a transformat din manifestații pașnice într-o ocupație, încălcând termenii și condițiile companiei.
Analiza Institutului pentru Dialog Strategic, think thank cu sediul în Londra, a stabillit că mai multe grupări de dreapta din SUA, inclusiv cele asociate cu Mișcarea Tea Party și altele care se opun mandatelor de vaccinare din SUA, precum și grupări similare din Europa și Australia, au donat pe GoFundMe.
Susținere internațională a venit și partea unor canale pe care sunt prezenți membri ai grupărilor care promovează supremația albă, care au distribuit în mod repetat un link către pagina GoFundMe. Pe 4Chan, o platformă preferată de grupările extremiste, același link a fost postat de cel puțin 25 de ori între 28 ianuarie și 5 februarie, pe baza cercetărilor Institutului pentru Dialog Strategic.
Eliminarea paginii de donații de pe GoFundMe nu a oprit sprijinul financiar internațional. Pe GiveSendGo, o pagină rivală de finanțare participativă, a început o altă campanie, care a strâns deja peste 2,1 milioane de dolari. Obiectivul celor care au creat pagina este de a colecta 16 milioane de dolari. Persoane care locuiesc în SUA, Israel și Regatul Unit au donat cauzei, pe baza unei analize a site-ului GiveSendGo.
Extinderea la nivel global
„Convoaie” similare sunt acum organizate în SUA. Un canal Telegram cu aproape 40.000 de urmăritori distribuie actualizări despre protestele regionale planificate din Alabama până în Wyoming. Scopul canalului, potrivit mesajelor postate, este de a organiza proteste similare celui din Canada la nivel național, care vor ajunge în cele din urmă să se unească în Washington, la începutul lunii martie.
„Canada a avut nevoie de opt luni pentru a-și planifica protestul”, a scris unul dintre organizatorii canalului de pe Telegram pe 5 februarie. „SUA planifică totul în câteva săptămâni”.
De la începutul lunii februarie, proteste similare au apărut și în Europa, folosind adesea canale Telegram și hashtaguri specifice țării, sub care susținătorii se pot ralia.
Multe dintre aceste canale Telegram și-au exprimat opoziția față de protestele violente. Dar au apărut și numeroase postări cu conținut antisemit sau privind supremația albă.
Mișcările de extremă dreaptă au profitat de pandemie pentru a atrage retorica antiguvernamentală a mișcării antivaccin, postând în mod repetat afirmații pe aceste canale de socializare în favoarea convingerilor lor extremiste, potrivit analizei Politico.
„Convoaie” sunt plănuite în toate cele 27 de state membre UE, cu obiectivul de a descinde pe 14 februarie în fața instituțiilor europene din Bruxelles.
În cel puțin opt dintre aceste grupuri naționale de pe Telegram, utilizatorii rețelelor de socializare au împărtășit sfaturi despre cum să doneze organizațiilor locale, au oferit sugestii despre cum să evite presupusele eforturi guvernamentale de a forța oamenii să se vaccineze și au publicat dezinformări privind COVID-19.
„Convoiul libertății a deschis calea”, a spus unul dintre organizatorii canalului Telegram axat pe Franța, cu peste 22.000 de urmăritori, referitor la protestele din Canada. „Fiți liniștiți, nu suntem singuri. Suntem în contact permanent cu grupul pentru Europa, în organizarea acestei mișcări de eliberare”.