„În anul 2019, cei doi bărbați ar fi constituit un grup infracțional organizat, împreună cu alte persoane de cetățenii diferite, cu scopul de a transporta o cantitate semnificativă de cocaină (trei tone) din America de Sud-Brazilia, portul Belem, pe apele teritoriale românești ale Mării Negre, în vederea distribuirii acesteia pe piețele din Europa.
În cauză, instanța de judecată a dispus arestarea preventivă a celor doi bărbați pentru 30 de zile, fiind cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „Trafic ilicit de droguri de mare risc”, „Trafic ilicit internațional de droguri de mare risc” și „Inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni grave”, a transmis IPJ Tulcea.
În noiembrie anul trecut, Tribunalul Tulcea i-a condamnat pe șoferii sârbi Tode Krstic și Nenad Cvetkovic la câte 9 ani și 4 luni de detenție în cazul „Cocaina din mare”, însă sentința nu e definitivă.
Cei doi șoferi și un român erau singurii membri ai rețelei de crimă organizată Balkan Cartel prinși de autoritățile române, după ce o barcă cu două tone de cocaină a naufragiat pe litoralul românesc, în martie 2019.
În acest caz au mai fost arestați polițiștii de la Rutieră, Costinel Bobîrnea și Cătălin Popaene.
În noaptea de 21 spre 22 martie 2019, pe centura Capitalei, lângă reprezentanța Toyota-Honda, cei 2 polițiști au oprit o mașină a traficanților, care remorca o barcă plină cu 30 de pachete de cocaină. Traficanții aveau permis de conducerea de tip B, nu și E-ul necesar pentru remorcă. Ca să scape de polițiști, traficanții le-au dat câte 2.000 de euro șpagă.
Aproape două tone de cocaină au ajuns în 2019 pe plajele de la Marea Neagră. Cocaina plecase din Brazilia, de la un mare traficant sud-american, care negociase cu sindicatele de crimă organizată din Balcani, potrivit Rise Project.
Din Brazilia au plecat trei tone, dar 300 de kilograme au rămas în Turcia, în timp ce restul au fost aruncate pe țărmul românesc. De atunci, autoritățile au recuperat, în etape, 1,8 tone de cocaină și joi, 22 aprilie, au trimis în judecată 14 persoane implicate în afacere.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro