Joi au fost efectuate 57 de percheziții domiciliare pe raza județelor Cluj, Constanța, Bacău, Vrancea, Ilfov și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă și cumpărare de influenţă.
Anchetatorii suspectează că gruparea vizată a introdus în România parfumuri contrafăcute în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro.
De asemenea, concomitent, în Franța și Italia, au fost efectuate, în baza unor ordine europene de anchetă, două percheziții domiciliare.
„În cauză s-a reținut faptul că, în perioada mai 2020 – februarie 2021, pe raza municipiilor Constanța şi București, și-a desfășurat activitatea un grup infracțional organizat cu ramificații internaționale, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și de corupție în formă continuată. Grupul infracțional a fost format din cetățeni turci și mai mulți cetățeni români, printre care și un comisar-șef de poliție din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, un agent-șef principal de poliție din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, un inspector vamal din cadrul DGFP Galați – Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud și doi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța”, se arată în comunicatul transmis de DIICOT.
Cum erau aduse parfumurile în România
Liderii grupului infracțional organizat au asigurat introducerea pe teritoriul României, prin sustragere de la controlul vamal, a unor produse contrafăcute reprezentând circa 585.620 de parfumuri purtând însemnele distinctive ale unor branduri de lux. Acestea au fost ascunse în containere, prin metoda „capac”, în cadrul unor operaţiuni de import aparent legale, având ca obiect declarat cuptoare electrice provenite din Turcia.
Introducerea în țară a produselor contrafăcute s-a realizat în baza înțelegerii prealabile stabilite de cetățenii turci cu doi inspectori vamali, care au asigurat efectuarea unor controale necorespunzătoare, astfel încât să nu fie semnalate produsele ascunse în interiorul containerelor.
Gruparea a beneficiat și de sprijinul unui declarant vamal, care a dus la îndeplinire formalitățile vamale în mod necorespunzător, fără a informa conducerea biroului vamal cu privire la produsele neevidențiate în documentele vamale.
„În sprijinul grupării, au fost cooptați și un agent-șef principal de poliție în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, împreună cu fratele acestuia, comisar-șef de poliție în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, care au asigurat permisiunea derulării operațiunilor de contrabandă, fără a lua, potrivit competenței, măsurile corespunzătoare pentru combaterea acestora și, totodată, au oferit garanția efectuării în condiții de siguranță a acestor operațiuni, prin utilizarea sistemului relaţional deţinut în mediul lucrătorilor din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud, prin prisma atribuțiilor de serviciu și a prerogativelor conferite de funcțiile deținute, în scopul monitorizării procedurii de vămuire şi control al operaţiunilor de import al mărfurilor vizate”, se arată în comunicat.
Produsele de contrabandă au fost distribuite sau destinate distribuirii către clienți din România și din alte țări ale Uniunii Europene, valoarea acestora, în cazul comercializării ca parfumuri de marcă, fiind estimată la aproximativ 25 de milioane de euro.
La sediul DIICOT vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 40 de persoane.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro