Bogdan Gheorghe Grigoraş avea 31 de ani când a plecat, într-o dimineaţă de august 2013, să cerceteze un furt reclamat în Ţapu, un sat cu 650 de locuitori situat la graniţa dintre judeţele Sibiu şi Alba. După aproape patru ore, agentul principal de poliţie porneşte cu maşina de serviciu înapoi, către postul situat în alt sat. Pe drum este oprit de Andrei Goia, un fost puşcăriaş în vârstă de 39 de ani, cunoscut pentru atitudinea sa violentă, după cum rezultă şi din deciziile instanţelor pe acest subiect.
Mort de beat (alcoolemie de 3,2 la mie, după cum s-a stabilit mai apoi), Goia a început să îl înjure pe poliţistul aflat singur în maşină că nu a făcut nimic împotriva celor care, cu patru zile în urmă, au tras după el cu bile de paintball. Poliţistul i-a cerut să depună o plângere, dar asta l-a inflamat pe scandalagiu, care a început să-l înjure şi să-l ameninţe. Agentul de poliţie a pornit încet de pe loc, dar prin geamul deschis din stânga-faţă, Goia i-a dat un pumn în nas, după care l-a prins de gât şi de haine şi a încercat să-l tragă afară din maşină. Agentul de poliţie a oprit maşina, a încercat să iasă, dar Goia i-a trântit portiera peste picior. Agresorul s-a retras abia când poliţistul a scos pistolul din toc.
„Inculpatul (polițistul Grigoraș – n.r.) cu pistolul în mână a coborât din mașină și a pornit după Goia, cerându-i să se oprească. Victima nu s-a oprit, ci a continuat să se deplaseze spre căruța și calul său, care staționau în fața magazinului din centrul satului și să adreseze injurii inculpatului. Inculpatul mergea după victimă, la câțiva metri în spatele acesteia“, este descris în sentința prin care polițistul a fost condamnat, mai apoi, pentru omor calificat, precizează Turnul Sfatului.
Bogdan Grigoraș susține că scandalagiul continua să îl amenințe, fapt confirmat și de martori. Același polițist spune că, în iureșul evenimentelor, a crezut că Goia vrea să ia un fier din căruță, pentru a-l lovi.
”Când am văzut că nu vrea să oprească, m-am gândit că ceva vrea să facă. Asta îmi era clar”, avea să povestească Grigoraș, din penitenciar, într-un interviu acordat foștilor săi colegi din Poliție, de la ProLex TV.
Goia nu a ascultat de somațiile verbale și nici nu s-a lăsat intimidat de focul de avertisment tras în aer. Au urmat alte cinci focuri trase de polițist, dintre care cel puțin unul tot în aer. Două dintre gloanțe l-au lovit pe scandalagiu, dar acesta s-a urcat în căruță și a plecat către casă continuând să înjure și să amenințe polițistul. Acesta din urmă nu a mai mers în urmărirea lui Andrei Goia, ci a strâns de pe jos patru tuburi găsite, sunându-și în același timp și superiorii pe care i-a anunțat de evenimente.
Goia nu a mai trăit mult. S-a mai oprit în fața unei case, unde a încercat să discute cu niște oameni, dar a leșinat și a căzut în căruță. Până la sosirea ambulanței, a murit. La autopsie, s-a descoperit că a fost lovit de două ori: în picior și în abdomen, acesta din urmă fiind și glonțul care i-a fost fatal., mai notează sursa citată.
Imediat după incidente, polițistul Bogdan Grigoraș a devenit suspect, apoi urmărit penal, iar mai apoi, inculpat. La patru luni de la incidente, procurorii sibieni l-au trimis în judecată pentru omor calificat. Procesul de la Tribunalul Sibiu s-a încheiat în vara lui 2015. Judecătorul sibian l-a condamnat pe polițist la cinci ani de închisoare, plus alți trei ani în care îi sunt interzise o serie de drepturi, precum și la plata unor daune și a alocației pentru cei doi copii rămași orfani de tată.
La jumătate de an după încarcerarea celui care a fost dat afară din Poliție în ziua în care a fost condamnat definitiv, legislația referitoare la regimul armelor de foc a fost modificată. Astfel, în luna ianuarie a acestui an, Grigoraș formulează o contestație în anulare în speranța că va fi eliberat., doar că, atât Tribunalul Sibiu, cât și Curtea de Apel Alba Iulia resping contestația, din motive de procedură juridică.
În vara acestui an, însă, fostul polițist mai deschide un proces, al cărui obiect este contestație la executare de această dată. Procesul este pus pe rolul Tribunalului Alba, care, în august, la patru ani de la incidentul din Țapu, decide că fapta lui Grigoraș nu se încadrează la cele penale.
Judecătorul a luat în calcul noul articol 52 introdus, din octombrie 2016, în Legea privind regimul armelor de foc și al munițiilor.
„Uzul de armă executat în condițiile și în situațiile prevăzute de prezenta lege înlătură caracterul penal al faptei și răspunderea materială a personalului instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale“, este articolul avut în vedere de judecător.
Care, prin sentința dată, constată ca fiind înlăturat caracterul penal al faptei pentru care Bogdan Grigoraș a fost condamnat.
„Constată înlăturat caracterul penal al faptei pentru care a fost condamnat contestatorul Bogdan Gheorghe Grioraș și, totodată, stinsă pedeapsa de 5 ani închisoare și 3 ani interzicerea drepturilor”, se mai arată în sentința Tribunalului Alba.
Hotărârea de la Alba nu este, însă, definitivă. Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a formulat contestația, iar primul termen a fost fixat pentru 9 octombrie, la Curtea de Apel Alba Iulia.
Sursa foto: turnulsfatului.ro
Citește și: EXCLUSIV Cum va arăta România de la 1 ianuarie 2018 versus ce arată Programul de Guvernare. De la reduceri de taxe trecem la noi impozite
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro