Potrivit sursei citate, acordul ar pune capăt disputei în care Ungaria și Polonia au amenințat că vor bloca atât ajutorul de pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, cât și bugetul UE pentru perioada 2021-2027, din cauză că oficialii de la Bruxelles vor să condiționeze acești bani de respectarea statului de drept.
Jaroslaw Gowin, vicepremierul Poloniei, a declarat că s-a ajuns la un acord cu Germania, care deține în acest moment președinția rotativă a UE. „Acum avem un acord între Varşovia, Budapesta şi Berlin. Cred că acest acord va cuprinde şi celelalte 24 de capitale europene”, a spus Gowin, potrivit sursei citate. Acordul ar putea fi parafat până vineri, când se încheie un summit în care se întâlnesc liderii europeni, la Bruxelles.
Bloomberg mai scrie că acordul a fost confirmat și de doi oficiali din Ungaria, în timp ce o sursă din UE a spus că se așteaptă o confirmare finală pe acest acord.
În ce constă compromisul
Potrivit g4media.ro, care citează Financial Times, soluția de compromis o reprezintă o „declarație interpretativă” privind modul în care se aplică mecanismul care leagă fondurile europene de respectarea statului de drept.
Această declarație interpretativă, care ar urma să fie adoptată de șefii de stat și de guvern ai UE la Consiliul European din 10-11 decembrie, ar arăta că acest mecanism se aplică doar proiectelor din noul buget UE (2021-2027) și ar permite atacarea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a unei eventuale decizii de sancționare.
Un alt filtru în procesul de sancționare ar fi un răgaz de trei luni pentru ca problema să fie discutată în Consiliul European.