Măsura luată de Poșta germană reflectă importanța tot mai redusă a corespondenței pe hârtie, dar îi permite companiei să își îmbunătățească amprenta climatică.
După 63 de ani, ultimele avioane care au transportat scrisori între nordul și sudul Germaniei, operate de Eurowings (unitate a companiei Lufthansa) și de Tui Fly, au zburat în cursul nopții de 28 martie pe rutele Stuttgart-Berlin, Hanovra-München și Hanovra-Stuttgart.
Scrisorile între aceste destinații vor fi de acum înainte transportate pe cale rutieră, ceea ce va permite Poștei să reducă emisiile de dioxid de carbon pe aceste rute cu peste 80%.
„În vremuri de schimbări climatice, poșta aeriană internă pentru scrisorile din interiorul Germaniei nu mai poate fi justificată – și pentru că nu mai există aceeași urgență asociată cu corespondența ca în deceniile trecute”, a declarat Marc Hitschfeld, director operațional al diviziei germane de poștă și colete a companiei-mamă DHL Group, într-un comunicat de presă.
Proiectul de lege aprobat de Cabinetul german în decembrie, care mai are nevoie de aprobarea Parlamentului, urmează să reducă presiunea asupra Poștei germane de a livra rapid scrisorile, permițându-i astfel să reducă și costurile.
În prezent, serviciul poștal ar trebui să livreze cel puțin 80% din scrisori în ziua lucrătoare următoare celei în care au fost trimise.
Conform noilor reguli, va trebui să livreze 95% până în a treia zi lucrătoare.
Zborurile poștale interne germane au început în septembrie 1961. Atât volumul de corespondență transportată pe calea aerului, cât și numărul de destinații deservite au scăzut drastic de la mijlocul anilor 1990 încoace.
Unde altundeva în Europa se mai folosește poșta internă aeriană
Majoritatea corespondenței din UE este trimisă prin poștă aeriană, cu excepția cazului în care transportul rutier sau feroviar este mai rapid.
Deoarece țările europene au forme și dimensiuni diferite, situația internă variază considerabil.
În Regatul Unit, de exemplu, aproximativ cinci procente din corespondența internă este transportată pe calea aerului.
Potrivit celui mai recent raport al Royal Mail, optsprezece rute – care reprezintă 50% din emisiile de dioxid de carbon rezultate în urma transportului aerian al corespondenței – ar putea fi eliminate printr-o mai mare flexibilitate a intervalelor de livrare la biroul de destinație.
Foto: Profimedia Images
Marica13 • 03.04.2024, 10:54
E frecție la picior de lemn atâta timp cât tot pământul poluează în special China Rusia și celelalte țări cu o floare nu se face primăvară trebuie un acord global dacă vrea să se facă ceva